Γερμανία: Προεκλογικά παζάρια για την... καρέκλα Σόιμπλε

Γερμανία: Προεκλογικά παζάρια για την... καρέκλα Σόιμπλε

Το ευρωσκεπτικιστικό «AfD» παγιώνεται στην τρίτη θέση

Γερμανία: Προεκλογικά παζάρια για την... καρέκλα Σόιμπλε
Σαν βόμβα έπεσε στη Γερμανία η δήλωση επιφανούς στελέχους του κόμματος του FDP (Eλεύθεροι Δημοκράτες) πως, σε περίπτωση που συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους μετά τις εκλογές, θέλουν την καρέκλα του Σόιμπλε.

Κι ενώ τα κόμματα πατάνε «γκάζι» καθώς βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το κόμμα της
Mέρκελ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας θα παραμείνει στο αξίωμά του.

O εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Φουξ, τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Έχουμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έναν εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών. Για το λόγο αυτό πρέπει να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και μετά τις εκλογές».
Κλείσιμο
 
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία σχολιάζουν τα δύο πιθανότερα μετεκλογικά σενάρια στη Γερμανία:

1. «Groko»:να συσταθεί ο μεγάλος συνασπισμός αποτελούμενος από τα δύο παραδοσιακά κόμματα- τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες ή 
2. Να δημιουργηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός της «Tζαμάικα»: Χριστιανοδημοκράτες- Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι (από τα χρώματα της σημαίας της - μαύρο-κίτρινο - πράσινο) να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, μετά τη δήλωση επιφανούς στελέχους των Ελεύθερων Δημοκρατών ότι, το κόμμα εάν συγκυβερνήσει θα θέλει την καρέκλα του Σόιμπλε, τα πράγματα δυσκολεύουν και οι πιθανότητες συγκατοίκησης με το CDU και τους Πράσινους μειώνονται.

Στο μεταξύ,το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «ΑfD» παγιώνεται στην τρίτη θέση. Και δεύτερη δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έπεται των δύο παραδοσιακών κομμάτων: Το CDU της Μέρκελ λαμβάνει 36%, το SPD 22% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η «Αριστερά» με 10%, το FDP με 9% και οι Πράσινοι με 8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο «Emnid». Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε σύνολο 598 εδρών, το κόμμα της Μέρκελ (CDU) λαμβάνει 224 έδρες, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 137 έδρες το ευρωσκεπτικιστικό «AfD» 69 έδρες, το FDP(Ελεύθεροι Δημοκράτες) 56 έδρες και τέλος οι Πράσινοι 50 έδρες.   
 
Την ίδια ώρα, η δήλωση του Αλεξάντερ Χαν, μέλους της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP,  στη γερμανική εφημερίδα «Bild» πως το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δοθεί στο κόμμα του, προβληματίζει έντονα το επιτελείο της Μέρκελ. Ένας άλλος όρος που θέτει το κόμμα του Κριστιάν Λίντνερ είναι η ένταξή του σ΄έναν κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα γίνει αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης. 
Κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» ή «Groko»;
  
Στην περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού «Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων» τύπου «Τζαμάικα», θα υπάρξουν κάποια προβλήματα συνύπαρξης.

 Για τον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, οι θέσεις που υποστηρίζουν οι Πράσινοι σε θέματα όπως, η μετανάστευση, η ενέργεια αλλά και η φορολογική πολιτική είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές του κόμματος του.Αλλά και η επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα με το κόμμα των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, αναφερόμενη στις διαφορές με τους Φιλελεύθερους, επεσήμανε την πολιτική για τους κοινωνικά αδύναμους, το προσφυγικό αλλά και την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.Όμως, παρά τις γκρίνιες των δύο κομμάτων, και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν οριστικά την από κοινού συμμετοχή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση με το κόμμα της Μέρκελ,τους Χριστιανοδημοκράτες σχηματίζοντας τον επονομαζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα. 

Στην περίπτωση του «Groko»- συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών - η κατάσταση θα είναι μία από τα ίδια γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα την Άνγκελα Μέρκελ. Ξέρει με ποιους έχει να κάνει αλλά και τα χαρτοφυλάκια που διεκδικούν τα δύο κόμματα είναι μοιρασμένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης