Στους 14 οι νεκροί από τις επιθέσεις στην Ισπανία - Αναγνωρίστηκαν τα πρώτα θύματα

Στους 14 οι νεκροί από τις επιθέσεις στην Ισπανία - Αναγνωρίστηκαν τα πρώτα θύματα

Μία γυναίκα που είχε τραυματιστεί στην Καμπρίλς υπέκυψε στα τραύματά της σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας - «Δεν φοβόμαστε» φωνάζει το πλήθος στη Βαρκελώνη

Στους 14 οι νεκροί από τις επιθέσεις στην Ισπανία - Αναγνωρίστηκαν τα πρώτα θύματα
Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Καταλονία αυξήθηκε σήμερα σε 14, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που είχε τραυματιστεί στην πόλη Καμπρίλς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Όπως μετέδωσε πριν λίγη ώρα η υπηρεσία με ανάρτησή της στο Twitter, μια γυναίκα που είχε μεταφερθεί εχθές τραυματισμένη στο νοσοκομείο μετά την επίθεση στην Καμπρίλς, υπέκυψε στα τραύματά της.

Κλείσιμο



Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε πέντε υπόπτους που ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στην Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, μερικές ώρες αφού ένας φερόμενος ως ισλαμιστής μαχητής έριξε το βαν το οποίο οδηγούσε πάνω στο πλήθος στη διάσημη λεωφόρο Las Ramblas στη Βαρκελόνη.

Στο μεταξύ όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τα θύματα της διπλής επίθεσης που συντάραξε εχθές την Ισπανία, προκαλώντας τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 130, συμπεριλαμβανομένων και πολλών τουριστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Φρανσίσκο Λόπες Ροδρίγκες, 60 ετών, είναι ο πρώτος ισπανός νεκρός που ταυτοποιήθηκε.

Η εταιρεία Tom's Hardware ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό της τον θάνατο ενός από τους ιταλούς εργαζομένους της, του Μπρούνο Γκουλότα, 35 ετών, ενός από τα 13 θύματα της επίθεσης στη Βαρκελόνη, όπου βρισκόταν σε διακοπές μαζί με την οικογένειά του.

Το τρίτο θύμα που έχει κατονομαστεί είναι μια 44χρονη Βελγίδα, η Έλκε Βανμπόκρικ. Ο δήμαρχος της πόλης από την οποία κατάγεται είπε στο βελγικό ραδιόφωνο ότι γνώριζε την γυναίκα προσωπικά αφού είχε τελέσει τον γάμο της το 2014 και έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της. 

Η κυρία Βανμπόκρικ βρισκόταν στην Βαρκελώνη για διακοπές με τον άνδρα της και τους δύο γιους της, ηλικίας 11 και 14 ετών.

Μέχρι στιγμής, το μικρότερο θύμα της επίθεσης πιστεύεται ότι είναι ένα τρίχρονο κοριτσάκι, όμως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν το όνομα του παιδιού. Η μόνη πληροφορία που έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής είναι ότι εξέπνευσε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Μπροστά στα μικρά παιδιά του σκοτώθηκε ο 35χρονος Ιταλός

«Ο συνάδελφος και φίλος μας Μπρούνο Γκουλότα ανατράπηκε και σκοτώθηκε από έναν άθλιο τρομοκράτη στην καρδιά της Βαρκελόνης», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της, αναρτώντας τις φωτογραφίες που ο νέος άνδρας, ο οποίος κατοικούσε στο Λενιάνο, κοντά στο Μιλάνο, είχε ανεβάσει στο Facebook από τις διακοπές του: Κάννες, Ράμπλας...

Η σύντροφός του Μαρτίνα αφηγήθηκε στους συναδέλφους του πώς ο Μπρούνο χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο την ώρα που κρατουσε από το χέρι τον γιό τους, τον 5χρονο Αλεξάντρ. Εκείνη κρατούσε πάνω της σε πορτ-μπεμπέ την κόρη τους, την Άρια, ηλικίας 1 έτους, αλλά κατάφερε να τραβήξει και να σώσει τον Αλεξάντρ, διευκρινίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


«Ο Μπρούνο ήταν ένα παράδειγμα για όλους όσοι τον γνώρισαν (...)», προσθέτει η επιχείρηση, η οποία υπογραμμίζει «την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του».

Ικανός να επιλύει κάθε πρόβλημα πληροφορικής και πολύ γενναιόδωρος, ο Μπρούνο ήταν ένας «χαρισματικός άνθρωπος», αναφέρουν οι συνάδελφοί του: «Αναπαύσου εν ειρήνη Μπρούνο, θα σε θυμόμαστε πάντα».




Πολίτες τουλάχιστον 34 χωρών περιλαμβάνονται στους τραυματίες

Τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία προέρχονται από 34 χώρες, ανέφεραν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
«Τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, των επιθέσεων στην Καμπρίλς και τη Βαρκελόνη προέρχονται από 34 χώρες, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό», σύμφωνα με τον λογαριασμό των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στο Twitter.

Στους τραυματίες της επίθεσης με βαν στη Βαρκελόνη περιλαμβάνονται ξένοι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Καταλονίας Μούντο  Μπλανκ. «Υπάρχουν πολλά θύματα ισπανικής εθνικότητας και υπάρχουν και άλλα θύματα ξένων εθνικοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις στη Βαρκελόνη και στην Καμπρίλς προέρχονται από την Ισπανία και δεκάδες άλλες χώρες μεταξύ των οποίων οι εξής: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

«Είμαστε στην επομένη των επιθέσεων, άρα είναι πολύ πρώιμο να προσδιορίσουμε αν πρόκειται να επηρεαστεί ο τουριστικός τομέας του τουρισμού στην Ισπανία. Αυτή την ώρα υποστηρίζουμε τις τοπικές αρχές στο έργο τους. Και βέβαια, όλα τα υπουργεία είναι σε επαφή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.


«Δεν φοβόμαστε», φωνάζει το πλήθος στη Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης και τήρησαν ενός λεπτου σιγή παρουσία του βασιλιά και των κύριων αρχών της Ισπανίας, ενώ στη συνέχεια φώναξαν «δεν φοβόμαστε», την επομένη των επιθέσεων που αιματοκύλισαν την Καταλονία.

«No tinc por, no tinc por» («δεν φοβόμαστε» στα καταλανικά) φώναξαν δέκα φορές οι χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ' αυτή τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από εκεί, στις Ράμπλας, τη μεγάλη λεωφόρο που κατεβαίνει προς τη θάλασσα και στην οποία συχνάζουν τουρίστες απ' όλον τον κόσμο, ένα μικρό κλειστό φορτηγό θέρισε χθες δεκάδες πεζούς σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.





Προηγουμένως ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, ο οποίος είχε φθάσει το πρωί μαζί με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, είχε τηρήσει μαζί τους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 14 νεκρών και των πάνω από 100 τραυματιών που προκάλεσε η φονική κούρσα του φορτηγού.

Ακολούθησαν χειροκροτήματα χωρίς χαρά και η συλλογική κραυγή «δεν φοβόμαστε» υψώθηκε από το πλήθος.

Ο Μαριάνο Ραχόι κήρυξε χθες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη τριήμερο εθνικό πένθος.


 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης