Γερμανία: Σίγουρη η εκλογή Σταϊνμάγερ στο αξίωμα του προέδρου

Γερμανία: Σίγουρη η εκλογή Σταϊνμάγερ στο αξίωμα του προέδρου

To κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει τον νυν Γερμανό ΥΠΕΞ - Τον Σόιμπλε δείχνουν τα γερμανικά ΜΜΕ ως τον νέο καγκελάριο της χώρας

Γερμανία: Σίγουρη η εκλογή Σταϊνμάγερ στο αξίωμα του προέδρου
Στις 12 Φεβρουάριου του 2017, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της Γερμανίας στη θέση  του Γιοαχίμ Γκάουκ, έχοντας λάβει τις "ευλογίες" του "μεγάλου συνασπισμού": του κόμματος της Μέρκελ
, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Μέχρι να καταλήξει ο "μεγάλος συνασπισμός" στο όνομα του Σταϊνμάγερ, το παρασκήνιο ήταν έντονο. 
  
O νυν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο 60χρονος Σταϊνμάγερ, είναι ένα από τα γερά χαρτιά των Σοσιαλδημοκρατών. Το γεγονός ότι θα διαδεχτεί τον Γιοαχίμ Γκάουκ στην προεδρία της χώρας, ήταν ένα βαρύ πλήγμα για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Mέρκελ, η οποία εξαρχής ήταν αντίθετη με την υποψηφιότητά του.Όπως επίσης και ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", η σιδηρά κυρία της Γερμανίας είχε βάλει... βέτο στην υποψηφιότητα Σταϊνμάγερ μέχρι χτες το μεσημέρι. Τότε, όμως ο αρχηγός του βαυαρικού κόμματος, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χορστ Ζεεχόφερ, της ξεκαθάρισε ότι ή το κόμμα θα τον στήριζε ή οι Χριστιανοκοινωνιστές θα αποχωρούσαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σήμερα το πρωί στις 8.30 ώρα Γερμανίας, βγήκε λευκός καπνός από το Βερολίνο και η Μέρκελ ενημέρωσε τους εταίρους τους ότι, οι Χριστιανοδημοκράτες δίνουν το πράσινο φως στην υποψηφιότητα Στάινμαγερ.

Αυτό σημαίνει ότι, στις 12 Φεβρουαρίου, που θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου στην Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή βουλή) , ο Σταϊνμάγερ θα αναδειχτεί πρόεδρος της Γερμανίας και διάδοχος του Γιοαχίμ Γκάουκ. Και εφόσον ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ, η εκλογή του του Σταϊνμάγερ θεωρείται δεδομένη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

 Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα διαδεχθεί τον Σταϊνμάγερ στο ΥΠΕΞ, ακούγεται έντονα το όνομα του Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα, για το αξίωμα του καγκελάριου υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που "δείχνουν" τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας και νυν υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η Ανγκελα Μέρκελ.

 Ο Σταϊνμάγερ θεωρείται ένα αξιοσέβαστο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο κατά καιρούς έχει δεχτεί πυρά για την σκληρή του στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται να ασκεί οξύτατη κριτική στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως "μετά την εκλογή Τραμπ η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα γίνει πιο απρόβλεπτη και πιο δύσκολη. Επιπλέον, ο Σταϊνμάγερ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Τουρκία για τις πρακτικές που ακολουθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης