Η Ιταλία θρηνεί σήμερα τα 290 θύματα των φονικών Ρίχτερ

Η Ιταλία θρηνεί σήμερα τα 290 θύματα των φονικών Ρίχτερ

Δημοσία δαπάνη οι πρώτες 40 κηδείες παρουσία του Ιταλού προέδρου - Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων - Πάνω από 380 οι τραυματίες, 40 σε σοβαρή κατάσταση

Η Ιταλία θρηνεί σήμερα τα 290 θύματα των φονικών Ρίχτερ
Ημέρα πένθους η σημερινή για την Ιταλία καθώς θα διεξαχθούν δημοσία δαπάνη οι κηδείες των πρώτων 40 εκ των συνολικά 290, μέχρι στιγμής, θυμάτων του φονικού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ
που συγκλόνισαν τη χώρα πριν από μερικές ημέρες.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, οι σημαίες θα είναι μεσίστειες, ενώ το παρών στις κηδείες θα δώσει και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. O Ματαρέλα πριν την τελετή που θα πραγματοποιηθεί σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, επισκέφθηκε το Αματρίτσε για να ευχαριστήσει τα σωστικά συνεργεία που δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Κλείσιμο
Μάλιστα ο Ιταλός πρόεδρος κινήθηκε μόνο στα περίχωρα του Αματρίτσε καθώς δεν είναι ακόμα ασφαλές να κινείται κανείς στο εσωτερικό της μεσαιωνικής πόλης.

Ο Ιταλός πρόεδρος στο Αματρίτσε



Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί σε κλειστό γυμναστήριο


 
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 380 τραυματίες, 40 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα συνεχίζεται, με μειωμένες ελπίδες, η αναζήτηση για τον εντοπισμό τυχών επιζώντων.

Όπως, πάντως, δηλώνει ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότζι, του χωριού που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τον χάρτη, «θα χρειαστεί ένα θαύμα» για να εντοπιστεί κάποιος ζωντανός τέσσερα 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αν και ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ξεκάθαρος ο Πιρότζι υποστηρίζει ότι μόνο στο Αματρίτσε εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Το έργο των διασωστών αλλά και τη ζωή όσων επέζησαν που καλούνται να διαχειριστούν μια καινούργια ζωή δυσκολεύουν οι συνεχείς μετασεισμοί που έχουν φτάσει τους 1.332  - με μεγαλύτερο αυτό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - από τα ξημερώματα της Τετάρτης και τον κύριο σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Αματρίτσε έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το χάρτη



Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού 293 ιστορικά κτήρια στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστρεφεί ολοσχερώς.

Ήδη πάντως η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διεξαγωγή έρευνας για να εντοπιστούν τυχόν υπεύθυνοι για τις εκτεταμένες ζημιές στη σκιά της αποκάλυψης του περιοδικού Espresso το οποίο αποκάλυψε ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε γνώριζε τους κινδύνου που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Στα έγγραφα που αποκαλύπτει το περιοδικό γίνεται λόγος για κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».

Οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που τους βρήκε



Ο Ρέντσι, ωστόσο, χαρακτήρισε «παράλογα» όσα λέγονται ότι η Ιταλία θα μπορούσε εύκολα να κατασκευάσει προστατευμένα από τον σεισμό κτήρια. Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί απλά με τη χρήση διαφορετικής τεχνολογίας κατασκευής κτηρίων. Μιλάμε για πόλεις μεσαιωνικής εποχής» ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι θα απαιτούνταν 90 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ιστορικών κτηρίων στη χώρα αν και επισημαίνεται ότι εξίσου αποτελεσματικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν έργα βελτίωσης.







 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης