Τουρκία: Ο Ερντογάν, το μυστηριώδες μπλογκ και ο «προδότης Νταβούτογλου»

Τουρκία: Ο Ερντογάν, το μυστηριώδες μπλογκ και ο «προδότης Νταβούτογλου»

Ποιος κρύβεται πίσω από το Pelican Brief; - Στα πρόθυρα της παραίτησης ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου - Τι του χρεώνει ο πανίσχυρος Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Ο Ερντογάν, το μυστηριώδες μπλογκ και ο «προδότης Νταβούτογλου»
Το βράδυ της Πρωτομαγιάς, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα νέο τουρκικό blog με πολιτική θεματολογία έγινε διάσημο στη γειτονική χώρα.  Με τον τίτλο «Pelican Brief», εμπνευσμένο από την ταινία-θρίλερ του 1993, η διαδικτυακή σελίδα έκανε το ντεμπούτο της με μία μόνο δημοσίευση, η οποία αποτελούσε ευθεία επίθεση στον Τούρκο πρωθυπουργό,
Αχμέτ Νταβούτογλου

Παρ' όλα αυτά, η πιο εντυπωσιακή πληροφορία δεν ήταν το περιεχόμενο του άρθρου, αλλά το γεγονός ότι πίσω από την επίθεση φάνηκε πως κρυβόταν κάποιος δημοσιογράφος πολύ κοντά στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κλείσιμο
.

Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας υπέγραψε ως «κάποιος που θα θυσίαζε την ψυχή του για τον ΑΡΧΗΓΟ». Η τελευταία λέξη, που προφανώς αποτελεί αναφορά στον Ερντογάν επαναλήφθηκε στο άρθρο 73 φορές, όλες με κεφαλαία.

Φημολογείται, έτσι, πως ο ιδιοκτήτης του blog είναι δημοσιογράφος, άνθρωπος του Τούρκου προέδρου και δεν θα δημοσίευε κάτι παρόμοιο, αν δεν είχε λάβει το πράσινο φως από τον Ερντογάν.

Το άρθρο-φωτιά τόνιζε πως υπάρχουν πολλές συνωμοσίες ενάντια στην Τουρκία και ο μόνος που είναι ικανός να προστατεύσει το έθνος είναι ο πρόεδρος της χώρας. Όσον αφορά τον Νταβούτογλου, ο συγγραφέας έγραψε πως: «Ο τελευταίος προδότης -μια από τις περιπτώσεις που ένας από εμάς στράφηκε εναντίον μας- δεν είναι άλλος από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Διότι ο ΑΡΧΗΓΟΣ τον ευλόγησε πριν δυο χρόνια με τη θέση του πρωθυπουργού, έχοντας μόνο δυο όρους: “να μην συνεργαστεί με τη Δύση και τους Δούρειους ίππους της” και “να ευνοήσει την προώθηση του προεδρικού αξιώματος”. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα λεγόμενα του ανώνυμου συγγραφέα, ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε να τηρήσει κανέναν από τους δυο όρους, ενώ δεν χειρίστηκε σωστά ούτε τα ενδο-τουρκικά ζητήματα.

Η παραπάνω επίθεση κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο, δημοσιοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τον Νταβούτογλου, καθώς μια μέρα πριν την εμφάνιση του «Pelican Brief», μια εσωτερική κρίση στο «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» οδήγησε στον περιορισμό της ήδη περιορισμένης εξουσίας του Νταβούτογλου στο κόμμα. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως ελήφθη με την έγκριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός πως στην Τουρκία φημολογείται έντονα πως ο Νταβούτογλου μετρά μέρες ως πρωθυπουργός της χώρας, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται πως προορίζει τον υπουργό Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, για τη θέση του Νταβούτογλου. Ακούγεται, ακόμα και το όνομα του υπουργού Ενέργειας, Σερχάτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του.

Σημειώνουμε πως στις 3 Μαΐου, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως καταδικάζει τους «εικονικούς τσαρλατάνους και τους δυσφημιστές της ελευθερίας», σχόλιο που θεωρήθηκε πως αναφερόταν στον συγγραφέα του «Pelican Brief». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης