Συρία: Παύση εχθροπραξιών στο Χαλέπι προανήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Συρία: Παύση εχθροπραξιών στο Χαλέπι προανήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να ανακοινωθεί η εκεχειρία σύντομα - Προειδοποίησε για μεμονωμένες ομάδες που θέλουν να υπονομεύσουν την προσπάθεια

Συρία: Παύση εχθροπραξιών στο Χαλέπι προανήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Έπειτα από τις φονικές επιθέσεις που σημειώνονται σε καθημερινή βάση στο Χαλέπι της Συρίας με τελευταίο το μακελειό σε νοσοκομείο της περιοχής όπου έχασε τη ζωή του ο τελευταίος παιδίατρος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προανήγγειλε παύση των εχθροπραξιών.

Μετά τη συνομιλία του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την συριακή κρίση, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Λαβρόφ τόνισε πως εντός ολίγων ωρών θα ανακοινωθεί η εκεχειρία στο Χαλέπι, προσθέτοντας πως εκπρόσωποι του αμερικανικού και ρωσικού στρατού συζητούν για την παύση των εχθροπραξιών.

«Ελπίζω ότι τις ερχόμενες ώρες μία τέτοια συμφωνία θα ανακοινωθεί
», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου μετά την εκεχειρία στο Χαλέπι εφόσον συμφωνηθεί.
Κλείσιμο

«Έχω ένα προαίσθημα και μία ελπίδα ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε. Όλοι ελπίζουμε ότι σε λίγες ώρες θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την παύση των εχθροπραξιών. Αν μπορούμε να το κάνουμε, τότε θα βρεθούμε στη σωστή τροχιά», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ρωσο-αμερικανικού κέντρου ελέγχου στη Γενεύη, που θα επιτηρεί την πορεία της εκεχειρίας και τις παραβιάσεις που τυχόν σημειωθούν στη Συρία.

«Είμαστε ευγνώμονες στον ΟΗΕ για τη βοήθειά του στην επίλυση υλικοτεχνικών ζητημάτων σχετικά με τη δημιουργία του κέντρου στη Γενεύη όπου ο στρατός των δύο χωρών θα μπορεί να συζητά ενώπιος ενωπίω τις εξελίξεις στο έδαφος», είπε ο Λαβρόφ. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Ουάσιγκτον να διαχωρίσει τους εξτρεμιστές από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και ζήτησε τη διευρυμένη εκεχειρία στη Συρία.

«Φυσικά, υπάρχουν μεμονωμένες ομάδες που θα ήθελαν να υπονομεύσουν την κατάπαυση του πυρός, να προκαλέσουν μία κλιμάκωση της κρίσης. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το κάνουν», τόνισε ο Λαβρόφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης