Το χρονικό του τρόμου στο θέατρο «Μπατακλάν»: Οι όμηροι έβγαιναν σαν ζόμπι

Το χρονικό του τρόμου στο θέατρο «Μπατακλάν»: Οι όμηροι έβγαιναν σαν ζόμπι

Οι τρομοκράτες δεν ήθελαν να γλιτώσει κανείς - «Βγείτε έξω ή θα σας πυροβολήσουμε και θα αποκεφαλίσουμε τους ομήρους» έλεγαν στους αστυνομικούς - Πώς ολοκληρώθηκε μέσα σε τρια λεπτά η επέμβαση της αστυνομίας

Το χρονικό του τρόμου στο θέατρο «Μπατακλάν»: Οι όμηροι έβγαιναν σαν ζόμπι
Συγκλονίζει το χρονικό της αστυνομικής επέμβασης στο θέατρο Μπατακλάν, τον χώρο στον οποίο 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην πιο αιματηρή από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Οι πολίτες έβγαιναν έξω σαν ζόμπι. Βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση και περπατούσαν με δυσκολία» περιγράφουν στα γαλλικά ΜΜΕ αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση.

Ο πρώτος αστυνομικός έφτασε στο θέατρο Μπατακλάν είκοσι λεπτά αφότου οι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο  και άρχισαν να πυροβολούν τους θεατές που είχαν σπεύσει για να παρακολουθήσουν την ροκ συναυλία "Eagles of Death". Όταν ο αστυνομικός ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εκ των τρομοκρατών, τον πυροβόλησε και τότε ο άνδρας αυτοκτόνησε ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί αν μία από τις σφαίρες του αστυνομικού ενεργοποίησε την βόμβα ή αν ο τρομοκράτης την ενεργοποίησε ο ίδιος.


Κλείσιμο

Είκοσι λεπτά αργότερα, η αντιτρομοκρατική της Γαλλίας εισέβαλε στο κτήριο. Οι τρομοκράτες είχαν ανέβει στον επάνω όροφο. Οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω όλους όσοι βρίσκονταν εκεί και στη συνέχεια ανέβηκαν τις σκάλες. «Οι πολίτες έβγαιναν έξω σαν ζόμπι. Βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση και περπατούσαν με δυσκολία» δήλωσε ένας αστυνομικός με το όνομα Ζαν, που συμμετείχε στην επιχείριση. Στη συνέχεια η  αντιτρομοκρατική πήρε θέση κοντά στην πόρτα πίσω από την οποία βρίσκονταν οι τρομοκράτες. 

Λίγη ώρα αργότερα, ακούστηκε μία φωνή από την άλλη πλευρά της πόρτας. Ήταν ένας από τους ομήρους τον οποίο είχαν χρίσει οι τρομοκράτες ως διαπραγματευτή. «Φώναζε ότι οι τρομοκράτες είναι εδώ και ότι εάν ανοίξουμε την πόρτα, θα ανατινάξουν τα πάντα», δήλωσε ο Ζαν στον τηλεοπτικό σταθμό TF1. Οι τρομοκράτες συμφώνησαν να δώσουν στην αστυνομία έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και σε διάστημα πάνω από 50 λεπτών, αστυνομία και τρομοκράτες είχαν ανταλλάξει πέντε κλήσεις. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν πουθενά. «Δεν ήθελαν να απελευθερώσουν ομήρους. Είπαν: "Βγείτε έξω ή θα σας πυροβολήσουμε και θα αποκεφαλίσουμε τους ομήρους"», είπε ο Ζαν. 

Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δόθηκε εντολή για την τελική επιχείριση. Οι αστυνομικοί ανατίναξαν την πόρτα και υπό την προστασία μιας βαριάς μεταλλικής ασπίδας, προχώρησαν στον διάδρομο όπου και αντίκρισαν περίπου 20 ομήρους. Οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν, όμως οι αστυνομικοί συνέχισαν να προχωρούν λέγοντας στους ομήρους που ούρλιαζαν να βγουν έξω. 

Όταν τελικά οι αστυνομικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες, η αστυνομία πέταξε μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ενώ άρχισε να πυροβολεί τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Ένας τρομοκράτης χτυπήθηκε και στη συνέχεια ένας άλλος ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Τα πτώματα των τρομοκρατών διαμελίστηκαν. 



Η επιχείρηση  διήρκεσε τρία λεπτά. 

Ως εκ θαύματος δεν τραυματίστηκε ούτε ένας από τους ομήρους αυτά τα τρία λεπτά, και μόνο ένας αστυνομικός δέχτηκε μία σφαίρα.  

Όταν τελείωσε η επιχείριση, τότε οι θεατές της συναυλίας σε κατάσταση πανικού και με τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους,  άρχισαν δειλά-δειλά να βγαίνουν από διάφορες γωνιές του θεάτρου όπου είχαν κρυφτεί επί δυόμισι ώρες για να γλιτώσουν...  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης