Φίλοι και συνάδελφοι της 50χρονης δεν πιστεύουν, όμως, πως η Σάτον θα αυτοκτονούσε για μια πτήση και ζητούν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιοι ή ποιος είναι πίσω από τον θάνατό της.
Σημειώνεται ότι το πτώμα της 50χρονης βρήκαν τρεις Ρώσοι ταξιδιώτες, οι οποίοι σοκαρισμένοι κάλεσαν τις αρχές.
Δεν πιστεύουν το σενάριο «αυτοκτονία» οι φίλοι της
Την αμφισβήτησή τους εκφράζουν οι φίλοι και συνάδελφοι της Σάτον με δηλώσεις τους και αναρτήσεις τους στο Twitter σχετικά με το σενάριο «αυτοκτονία».
Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μία δυναμική γυναίκα σαν την δημοσιογράφο του BBC δε θα αφαιρούσε της ζωή της επειδή χρειαζόταν να αγοράσει ένα καινούριο εισιτήριο.
Ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μαζίν Ελίας, ο οποίος είχε στο παρελθόν εργαστεί με την Σάτονμ δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν η γυναίκα να αυτοκτόνησε τονίζοντας πως «κάποιος την σκότωσε».
Όπως είπε στην Daily Mail «παρέμεινε στο Ιράκ –όλα ήταν δύσκολα, όλα αποτελούσαν πρόκληση, αλλά εκείνη συνέχισε. Για αυτό που είμαι βέβαιος είναι ότι είναι απίθανο να αυτοκτόνησε ένας άνθρωπος όπως η Τζάκι. Εκείνη παλεύει για καλύτερη ζωή για όλους. Να αυτοκτόνησε, λοιπόν; Είναι τρελό».
Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της Σάτον λέγοντας: «Είμαι πολύ λυπημένος και ανήσυχος για αυτό που συνέβη, αλλά αν κάποιος μου πει ότι αυτοκτόνησε, του απαντώ: “Όχι, αυτό είναι λάθος. Κάποιος σκότωσε την Τζάκι”».
«Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι η συνάδελφός μου...και έμπειρη στα ταξίδια Τζάκι Σάτον αυτοκτόνησε», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σουντίπτο Μουκέρτζι του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών όταν πληροφορήθηκε την είδηση.
Μία ακόμα συνάδελφος της δημοσιογράφου, Ρεμπέκα Κούκ, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου της.

Μιλώντας στο Press Association είπε: «Σοκαριστική και θλιβερή η είδηση του θανάτου της Τζάκι Σάτον στην Κωνσταντινούπολη. Μία διεθνής, κι όχι μόνο τοπική, έρευνα είναι απαραίτητη».
Ο φίλος της δημοσιογράφου, Κρίστινα Μπλουερ, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις συνθήκες θανάτου της στο Twitter γράφοντας: «Δεν είμαι υπέρμαχος των θεωριών συνομωσίας, αλλά αν οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κάμερα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, είχε πρόβλημα, τότε η Τζάκι Σάτον δολοφονήθηκε».
Όπως αναφέρει ο Guardian, η δημοσιογράφος συνέχιζε τις σπουδές της κάνοντας διδακτορικό στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας.
Ο πρώην καθηγητής της Αμίν Σαικάλ, δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα λυπημένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό θάνατο μίας από τους λαμπρούς φοιτητές μας».
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως η Σάτον δεν ήταν μόνο μία εξαιρετική φοιτήτρια, αλλά καλή φίλη και συνάδελφος.