Ένας χρόνος Ισλαμικό Χαλιφάτο - Μια απειλή που επεκτείνεται

Ένας χρόνος Ισλαμικό Χαλιφάτο - Μια απειλή που επεκτείνεται

Τα αιματηρά γεγονότα της Παρασκευής, που συνέβησαν, σχεδόν ταυτόχρονα, σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ, απέδειξαν ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνονται με ανυπολόγιστη ταχύτητα

Ένας χρόνος Ισλαμικό Χαλιφάτο - Μια απειλή που επεκτείνεται
Την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν ταυτόχρονα, οι  αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών σε εργοστάσιο στη Γαλλία, σε τέμενος στο Κουβέιτ και σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία, έπεισαν την διεθνή κοινότητα ότι το Ισλαμικό Κράτος ή Ισλαμικό χαλιφάτο, όπως οι ίδιοι οι τζιχαντιστές αρέσκονται να το αποκαλούν, απλώνει επικίνδυνα τα πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο.

Στις 29 Ιουνίου του 2014 οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν επίσημα την δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που περιλαμβάνει περιοχές του βορείου Ιράκ και της Συρίας. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του χαλιφάτου, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμα διαμορφώσει μια κοινή πολιτική για την καταπολέμηση και την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών.



Ο Charlie Winter, κορυφαίος ειδικός για την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, που εκπροσωπεί το think tank, Quilliam, μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Independent για το Ισλαμικό Κράτος και τους μαχητές του.
Κλείσιμο

«Γνωρίζουμε καλά ότι σε καθημερινή βάση άνθρωποι ταξιδεύουν στο Ισλαμικό Κράτος, όχι μόνο από χώρες της Δύσης, αλλά και από γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι τζιχαντιστές όμως σε καθημερινή βάση έχουν απώλειες μαχητών και γεννάται ένα ερώτημα κατά πόσον τους αναπληρώνουν και με ποια ταχύτητα.

Η προσοχή του Ισλαμικού Κράτους έχει εστιάσει στη Δύση εξαιτίας του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του (αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και συμμάχων τους), που έχει συνεχώς έναν πιο επιθετικό ρόλο. Απόδειξη τα βίντεο των τζιχαντιστών από επιθέσεις στη Δύση, που το τελευταίο διάστημα δίνονται όλο και συχνότερα στην δημοσιότητα από τους ίδιους».




Ο Daniel Koehler, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου, Girds, για την τρομοκρατία, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον στρατό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές έχουν έναν στρατό που αποτελείται περίπου από 200.000 άτομα, ενώ στη Συρία και στο Ιράκ υπολογίζει ότι διαθέτουν στρατό 40.000 - 50.000 άτομα.

Ο Koehler υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές έχουν αλλάξει τις κύριες στρατηγικές τακτικές τους όταν αντιλήφθηκαν πως έχουν γίνει εύκολος στόχος για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και το τελευταίο διάστημα ενεργούν με περισσότερη κάλυψη.

Είναι όμως η αριθμητική τους δύναμη, η δύναμή τους; Η δόκτωρ Natasha Underhill, ειδική στην τρομοκρατία, στο πανεπιστήμιο Nottingham Trent University, τονίζει ότι συνήθως έχουμε μάθει να μετράμε την δύναμη σε αριθμούς. Αλλά, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αντλούν δύναμη από την τακτική τους, την ευελιξία τους, την αφοσίωση στην πίστη τους. Η ίδια αναφέρεται στην κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και επισημαίνει ότι 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναμετρήθηκαν με χιλιάδες Ιρακινούς τους οποίους νίκησαν...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης