Bloomberg: Πώς η Πορτογαλία «κέρδισε» από την απουσία Podemos και ΣΥΡΙΖΑ

Bloomberg: Πώς η Πορτογαλία «κέρδισε» από την απουσία Podemos και ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Πορτογάλοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ρεαλιστικά παρά να πιστεύουν ότι οι μαγικές λύσεις είναι δυνατές», τονίζει καθηγητής στο αμερικανικό δίκτυο

Bloomberg: Πώς η Πορτογαλία «κέρδισε» από την απουσία Podemos και ΣΥΡΙΖΑ
Με το «φαινόμενο» Podemos, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα ασχολείται το Bloomberg σε δημοσίευμά του για την Πορτογαλία, σύμφωνα με το οποίο η απουσία ενός κόμματος όπως αυτού του «πασιονάριου» Πάμπλο Ιγκλέσιας στην Ισπανία, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφέρει στους επενδυτές καλύτερες αποδόσεις.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η Πορτογαλία απέφυγε την πολιτική αναταραχή που σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία καθώς οι χώρες πλήρωσαν την οικονομική βοήθεια με λιτότητα, η οποία οδήγησε την ανεργία στα ύψη.

Ενώ, λοιπόν, το Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα των Σοσιλαδημοκρατών και οι Σοσιαλιστές, η αξιωματική αντιπολίτευση, συγκεντρώνουν περισσότερο από 60% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η απήχησή τους είναι ισχυρή, ενώ η ανεργία υποχωρεί και η χώρα βγαίνει από το τριετές πρόγραμμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο.

«Μπορεί κανείς να δει τεράστια διαφορά στην αντίδραση στη λιτότητα που υπήρχε στην Πορτογαλία συγκριτικά με τις αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ισπανία», αναφέρει ο Ντιόγκο Τειξέιρα, διευθύνων σύμβουλος στην Optimize Investment Partners, μία εταιρεία με έδρα τη Λισαβόνα που διαχειρίζεται πάγια 95 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.
Κλείσιμο

«Πιστεύω στην αντοχή της Πορτογαλίας. Για τους επενδυτές χρέους, αυτό είναι ένα καλό πράγμα», προσθέτει ο Τειξέιρα.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας έχει υποχωρήσει στο 3% από άνω του 18% τον Ιανουάριο του 2012, καθώς η οικονομία εξήλθε της ύφεσης πέρυσι. Όλα αυτά, ενώ το πορτογαλικό χρέος απέφερε 20% το 2014, το υψηλότερο ποσοστό επιστροφής μεταξύ των υπόλοιπων τίτλων της ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας με το κόμμα του πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσους Κοέλιου σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Expresso γύρω από την πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 36,9% των προτιμήσεων των πολιτών, ενώ το συντηρητικό CDS που μετέχει στην συγκυβέρνηση, συγκεντρώνει υποστήριξη 7,7%.

«Δεν υπήρξε κατάρρευση του πορτογαλικού κομματικού συστήματος», δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Αναφορικά με το Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Πίντο επισημαίνει πως το αριστερό μπλοκ στην Πορτογαλία, το οποίο συγκρίνει με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί από την κρίση και το πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα.

«Στην Πορτογαλία, υπάρχει ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα που συνδέεται με την κυβέρνηση. Η Αριστερά είναι περισσότερο διασπασμένη από την Δεξιά», επισημαίνει ο Πίντο.
Από την άλλη, το Podemos της Ισπανίας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, κέρδισαν πόντους από την εναντίωση του λαού στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε κίνδυνο για την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που ηγείται της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνά μαζί με το Σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αν παρ’όλα αυτά, στην Πορτογαλία η κατάσταση είχε οδηγήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας τότε, όπως ερμηνεύει ο καθηγητής Πίντο, το κόμμα θα υπέφερε από ανάλογη «διάβρωση» όπως συνέβη με τους Σοσιαλιστές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τειξέιρα, τα πολιτικά κόμμα καθρεφτίζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με έναν ρεαλιστικό τρόπο παρά να πιστεύουν ότι οι μαγικές λύσεις είναι δυνατές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης