48 ώρες στη Λίμνη Κερκίνη

48 ώρες στη Λίμνη Κερκίνη

Εκδρομή για βαρκάδες δίπλα σε πελαργούς και βουβάλια

48 ώρες στη Λίμνη Κερκίνη
Ημέρα Πρώτη

Βαρκάδες στην ησυχία της λίμνης Κερκίνη, αναζωογόνηση σε βυζαντινά λουτρά και γλυκά απογεύματα με ακανέδες. Με ορμητήριο τις Σέρρες, μια πόλη ζωντανή κι αυθεντική, ανακαλύπτουμε μέσα σε δύο 24ωρα τους αμέτρητους θησαυρούς που κρύβονται στην καρδιά της Μακεδονίας.

Κλείσιμο
10 πμ.

Check in στο Elpida Resort, το πολυτελές συγκρότημα χτισμένο στη σκιά του λόφου Κουλά, όπου βρίσκεται το βυζαντινό μνημείο της Ακρόπολης των Σερρών. Απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης ενώ συνδυάζει και την γοητεία της εξοχής μέσα σε κατάφυτο περιβάλλον. Το σκηνικό συμπληρώνουν η τεχνητή λίμνη, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο μπάσκετ και τένις. Διαθέτει 104 δωμάτια με πανέμορφη θέα. Εξαιρετική η κουζίνα στο εστιατόριο με φόντο το μνημείο της Ακρόπολης των Σερρών στο λόφο του Κουλά. Στο spa θα βρείτε πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, σάουνα και εσωτερική πισίνα (Κοιλάδα Αγ. Αναργύρων, τηλ.: 23210 20000, www.elpidahotel.eu).





Εναλλακτικά, πάρτε τον δρόμο προς το χωριό Άγκιστρο για να μείνετε στο Αρχοντικό του Κωστή, σε ατμοσφαιρικά και περιποιημένα δωμάτια με τζακόσομπες και παραδοσιακά έπιπλα ή στη σουίτα με το υδρομασάζ δίπλα στο κρεβάτι. Θα σας καλωσορίσουν με γλυκό κρασί από παραγωγό της περιοχής, και θα έχετε το πρωινό στο δωμάτιό σας οποιαδήποτε ώρα το επιθυμήσετε χωρίς χρέωση (τηλ.: 23230 41180, www.toarchontikotoukosti.gr, από €60 το δίκλινο με πρωινό). Εξαιρετική επιλογή και ο ξενώνας Βιγλάτορας στο χωριό Άνω Πορόια. Το παλιό χάνι μετατράπηκε σ΄ έναν προσεγμένο παραδοσιακό ξενώνα- ιδανικό ησυχαστήριο στην καρδιά του χωριού, κάτω από την κεντρική πλατεία, αγναντεύοντας τη λίμνη Κερκίνη και την κοιλάδα των Ποροΐων. Επιλέξτε μία από τις ρομαντικές σουίτες στη σοφίτα και μην παραλείψετε να γευτείτε το πλούσιο πρωινό με χειροποίητες πίτες και γλυκά από υλικά που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας (τηλ.: 23270 51231, www.viglatorashotel.com, από €70 το δίκλινο με πρωινό).

 



11 πμ.

Βόλτα στην πόλη με πρώτη στάση στην κεντρική πλατεία των Σερρών, όπου βρίσκεται το Μπεζεστένι. Η εντυπωσιακή κλειστή αγορά του 15ου αιώνα, ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο με έξι σφαιρικούς θόλους, φιλοξενεί σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο με εξαιρετικές συλλογές ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή. Συνεχίστε με ανάβαση στον πευκόφυτο λόφο του Κουλά, όπου βρίσκεται ο Πύργος του Ορέστη- το σπουδαιότερο σήμερα σωζόμενο κτίσμα του κάστρου- για την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, στα νοτιοδυτικά της πόλης, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα αυτοκινητοδρόμια της Ευρώπης. Η πίστα των Σερρών είναι η μοναδική στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με μήκος 3.186 μ. Κατασκευάστηκε το 1998 και φιλοξενεί αγωνιστικές ομάδες αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτας ενώ έχει προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι επιπέδου Formula 3. Στο νότιο τμήμα της λειτουργεί και πίστα carting της Λέσχης Αυτοκινήτου Σερρών.





1 μμ.

Μεσημεριανό στο μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον του Ελλήνων Γεύσεις. Το μενού είναι τόσο μεγάλο που μοιάζει να παρελαύνει μπροστά από τα μάτια σας ολόκληρη η ελληνική κουζίνα. Αχνιστά μύδια, χοιρινό κότσι, αρνάκι λεμονάτο και τζιγεροσαρμάδες είναι μερικές μόνο από τις επιλογές. Μπορείτε να αγοράσετε και τοπικά προϊόντα από το κατάστημά τους (Μακεδονομάχων 35, τηλ.: 23210 98808, www.ellinongeuseis.gr, από €15 το άτομο).  

 

3 μμ.

Επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, ένα θαυμάσιο μνημείο βυζαντινής τέχνης μες στα κυπαρίσσια και τα πεύκα, 15 χλμ. περίπου από την πόλη. Στο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1270, μονάζουν σήμερα 30 μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία και το χρυσοκέντημα. Εναλλακτικά, γεμίστε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα με μια εκδρομή στο Δάσος του Λαϊλιά, στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βρόντους, 25 χλμ. από τις Σέρρες. Πανύψηλα δέντρα, απότομες χαράδρες και τεράστιοι βράχοι δημιουργούν έναν επιβλητικό τόπο που φιλοξενεί μεγάλα θηλαστικά και σπάνια πτηνά.



 
6 μμ.

Δεν νοείται επίσκεψη στις Σέρρες χωρίς μια δοκιμή της περίφημης σερραϊκής μπουγάτσας. Δοκιμάστε την με τυρί, κρέμα, σπανάκι, κιμά ή οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους σας στη Μπουγάτσα Σερρών (1ο χλμ. Σερρών - Νιγρίτα/ Παναγή Τσαλδάρη 1, τηλ.: 23210 47034, www.mpougatsaserron.gr). Συνεχίστε το παραδοσιακό shopping μ’ ένα κουτάκι γνήσιο ακανέ - το παραδοσιακό λουκούμι των Σερρών, με βασικό συστατικό το φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο- από το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Ρούμπου (Πλατεία Ελευθερίας, τηλ.: 23210 23312, www.akanesroumpou.gr).

7 μμ.

Αχνιστός καφές και ρακόμελα υπό τους ήχους jazz και ethnic μουσικής στο γλυκύτατο café-bar Μπρίκι, στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης. Στον επάνω όροφο λειτουργεί το Μπρίκι Art με ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης, μουσικές εκδηλώσεις και περφόρμανς (Ναυάρχου Βότση 5, www.cafebriki.gr).



9 μμ.

Δείπνο στον δεύτερο όροφο του bar-restaurant Sofa, αγαπημένου meeting point στην καρδιά της πόλης. Το μενού είναι πολυσυλλεκτικό - θα δοκιμάσετε από παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα και μπέργκερ από βουβαλίσιο κιμά μέχρι ασιατική κουζίνα, και θα συνοδεύσετε με κρασί από μια πολύ αξιόλογη λίστα. Μετά το φαγητό, κατεβείτε στο μπαρ του ισογείου και πιάστε θέση στους άνετους καναπέδες για ένα Belvedere Chocolate Martini. Φιλοξενεί συχνά live bands και διοργανώνει ενδιαφέρουσες θεματικές βραδιές (Πεζόδρομος Π. Τσαλδάρη, τηλ.: 23210 58900, www.sofabar.gr, από €15 το άτομο).





Πρωινή εξόρμηση στη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους και οικοτουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, που βρίσκεται περίπου 45 χλμ. δυτικά των Σερρών. Η λίμνη μετράει 80 χρόνιας ύπαρξης κι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα επιτυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Ρυθμοί χαλαροί, τοπίο που ενώνει νερό και γη, εικόνες έξω από τον χρόνο. Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής, αφουγκραστείτε τους ήχους της λίμνης, περιηγηθείτε στην καταπράσινη φύση και στις χρυσαφένιες καλαμιές. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και κοπάδια βουβαλιών –τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα- που διασχίζουν αργά τα χωράφια με κατεύθυνση τα ήρεμα νερά της λίμνης. Οι πλάβες, οι χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, σε ασφαλή όμως απόσταση από τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία στα χωράφια και τα λιβάδια δίπλα στη λίμνη, ποδηλασία με mountain bikes και πεζοπορία (www.oikoperiigitis.gr).





2 μμ.

Από τις διασημότερες επιλογές φαγητού στην περιοχή, η ταβέρνα Εβόρα («δροσιά» στα ποντιακά), στους πρόποδες του Μπέλες με θέα τα Κρούσια και την Κερκίνη, σερβίρει ντόπιες συνταγές, ποντιακή κουζίνα (μη χάσετε την ποντιακή πίτα με τυρί) και εξαιρετικά πιάτα με φρέσκο αγριογούρουνο και ελάφι ή βουβάλι από την Κερκίνη. Στα συν τα σπιτικά γλυκά και το καλό κρασί (Μακρυνίτσα, τηλ.: 23270 23395, από €12 το άτομο).

 

3 μμ.

Στους πρόποδες του Μπέλες, σε υψόμετρο 380 μέτρων και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την κορυφή του όρους, μέσα σε δάσος με υπεραιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, θα συναντήσετε ένα από τα διαμάντια των συνόρων μας- τα Άνω Πορόια. Αφού περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού, πιείτε τον καφέ σας στον χώρο του Συνεταιρισμό Γυναικών Ποροΐων, που είναι ένας από τους πιο παλιούς και δραστήριους στην Ελλάδα. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χωριάτικες πίτες και παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνονται με φρέσκο βουβαλίσιο γάλα (τηλ.: 23270 51550).

 



5 μμ.

Επισκεφθείτε το ιστορικό οχυρό Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα οχυρών που κατασκευάστηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Διαθέτει υπόγειους λαβύρινθους 17 μέτρα κάτω από τη γη και βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με το χωριό Προμαχώνας στα πόδια του. Στον χώρο του οχυρού θα σας ξεναγήσει αξιωματικός του Στρατού.



 

6 μμ.

Οδηγήστε μέχρι το χωριό Άγκιστρο, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, διάσημο για τις ιαματικές πηγές του. Μπείτε στα θεραπευτικά νερά (θερμοκρασίας 41 βαθμών Κελσίου) που έρχονται απ’ το βουνό για να νιώσετε απόλυτη ευεξία σε μυστηριακή ατμόσφαιρα με υδρατμούς και παλιά πέτρινα χαμάμ. Στο βυζαντινό λουτρό, που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ., προστέθηκαν και νέα λουτρά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου για μισή ώρα κάθε φορά, ολόκληρο το 24ωρο (τηλ.: 23230 41296/ 41420).



9 μμ.

Επιστροφή στο λιμανάκι της Κερκίνης για χαλάρωση στον όμορφο πολυχώρο της Ελωδίας. Το εστιατόριό του προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε πιάτα με έμφαση στο βουβάλι και το φημισμένο ψάρι της λίμνης, το γριβάδι. Θα βρείτε επίσης ελάφι φούρνου και αγριογούρουνο στιφάδο. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται πάντα από καλό κρασί και τσίπουρο (τηλ.: 23270 41502, www.elodia.com.gr, από €10 το άτομο).


Πηγή: arttravel.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης