Απίστευτο: Μπορείτε να στείλετε τον δικό σας... δορυφόρο στο Διάστημα!

Απίστευτο: Μπορείτε να στείλετε τον δικό σας... δορυφόρο στο Διάστημα!

Οι ειδικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κατασκεύασαν έναν λιλιπούτειο «δορυφόρο» με τον οποίο μπορεί ο καθένας να εξερευνά το Διάστημα

Απίστευτο: Μπορείτε να στείλετε τον δικό σας... δορυφόρο στο Διάστημα!
Αν νομίζετε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι μια ακριβή υπόθεση για εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως η NASA, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έρχεται να τα αλλάξει όλα αυτά. Και να δώσει την δυνατότητα στον καθένα από εμάς να έχουμε τον δικό μας δορυφόρο σε τροχιά γύρω από την Γη για να παρακολουθούμε το Διάστημα.

Οι μηχανικοί του Arizona State University κατασκεύασαν τον μικρό αυτό δορυφόρο που βλέπουμε στις φωτογραφίες και το βίντεο με την ονομασία SunCube, ο οποίος ζυγίζει κάτω από 100 γραμμάρια και είναι ένας κύβος με μόλις 3 εκατοστά μήκος και πλάτος. 

Περιλαμβάνει μία κάμερα, ένα σύστημα  υπολογιστή καθώς και άλλα επιστημονικά όργανα τα οποία τον κάνουν πλήρως ικανό για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Οι επιστήμονες που κατασκεύασαν αυτό το μικρό δορυφόρο παρουσίασαν επίσης και τα σχέδιά τους για μικρούς πυραύλους ή διαστημικά σκάφη, ενθαρρύοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν μόνοι τους και να βάλουν σε τροχιά τον λιλιπούτειο αυτό δορυφόρο.


Κλείσιμο


Μικροί δορυφόρο για χομπίστες με χοντρά πορτοφόλια έχουν παρουσιαστεί και παλαιότερα, όμως το CubeStar είναι το πρώτο πραγματικά φθηνό και προσιτό σύστημα για να γίνει κανείς εξερευνητής του Διαστήματος. Για παράδειγμα το SunCube (το οποίο έχει και ένα μεγαλύτερο αδελφάκι με 9 εκατοστά μήκος) κοστίζει μόλις λίγες εκατοντάδες δολάρια, ενώ η αποστολή του σε τροχιά ίδια με αυτή του Διαστημικού Σταθμού υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου στα 1.000 δολάρια. Αν κάποιος θέλει να ξεφύγει ακόμα πιο μακριά, τότε το κόστος θα ανεβαίνει ανάλογα, φθάνοντας ώς και τις 3.000 δολάρια.

Στόχος των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είναι να δείξει ότι οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αφήνουν πλέον πολλές δυνατότητες ακόμα και σε κοινούς θνητούς να φτιάξουν το δικό τους διαστημικό όχημα και τον δορυφόρο που επιθυμούς. Το πρώτο λειτουργικό κομμάτι του SunCube θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά. Μάλιστα οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οραματίζονται δεκάδες ή χιλιάδες τέτοιους μικρούς δορυφόρους οι οποίοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα συνεργαζόμενο σύστημα που θα επιτρέψει την καλύτερη εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά και του πλανήτη μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης