Σε φάση επιτάχυνσης οι ανέπαφες πληρωμές και στην ελληνική αγορά

Σε φάση επιτάχυνσης οι ανέπαφες πληρωμές και στην ελληνική αγορά

Η ενσωμάτωση στο επερχόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς θα μπορούσε να είναι καταλυτική για τη μαζική υιοθέτησή τους, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε φάση επιτάχυνσης οι ανέπαφες πληρωμές και στην ελληνική αγορά
Χρονιά-σταθμός για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας είναι το 2015. Η αναγκαστική, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, αύξηση των πληρωμών με κάρτες πολλαπλασίασε τη ζήτηση για την εγκατάσταση νέων τερματικών (POS). Προκάλεσε επίσης την επανέκδοση μεγάλου αριθμού καρτών. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι βοηθά την ταχύτερη καθιέρωση των ανέπαφων πληρωμών.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει πλέον η κρίσιμη μάζα συμβατών καρτών και σημείων αποδοχής, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην έκρηξη του όγκου των ανέπαφων πληρωμών. Μήνα με τον μήνα ο αριθμός τους διπλασιάζεται, έχοντας φτάσει -σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- το 3% επί του συνόλου των κινήσεων με κάρτες. 

Όπως επιβεβαιώνει η μελέτη στοιχείων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το όριο επιτάχυνσης βάσει υποδομής τοποθετείται στο 10%. Αυτό στη δική μας περίπτωση αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο κάρτες και 20.000 contactless τερματικά - αριθμοί οι οποίοι έχουν επιτευχθεί, καθώς τα περισσότερα από τα POS που εγκαθιστώνται και σχεδόν όλες οι νέες κάρτες (ή αυτές που επανεκδίδονται) υποστηρίζουν και αυτόν τον τρόπο χρήσης.

Κλείσιμο
Αρκεί δηλαδή ο καταναλωτής να αγγίξει με την κάρτα του το τερματικό πληρωμής και η συναλλαγή ολοκληρώνεται σχεδόν αμέσως. Για μικροποσά, από ένα ορισμένο όριο και κάτω (20 ή 25 ευρώ) και για έναν συγκεκριμένο αριθμό συνεχόμενων πληρωμών (συνήθως μέχρι τρεις), μπορεί να μην απαιτείται καν η πληκτρολόγηση του κωδικού ασφαλείας. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος χάσει την κάρτα του και δεν την απενεργοποιήσει έγκαιρα δεν κινδυνεύει να χρεωθεί με κάποιο μεγάλο ποσό. Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής κυρίως στις περιπτώσεις μικρών, συχνά επαναλαμβανόμενων αγορών είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ανέπαφων πληρωμών.

Στελέχη από τον χώρο των καρτών εκτιμούν ότι το μόνο που λείπει πλέον από την ελληνική αγορά, προκειμένου οι ανέπαφες συναλλαγές να εκτιναχθούν σε ισχυρά διψήφια ποσοστά, είναι μια μαζική εφαρμογή. Φέρνουν για παράδειγμα την περίπτωση του Λονδίνου, όπου οι επιβάτες μπορούν πλέον να πληρώνουν το εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους με το μετρό και τα λεωφορεία χρησιμοποιώντας απευθείας στις πύλες εισόδου την contactless κάρτα ή το κινητό τους τηλέφωνο, στο οποίο έχουν εγκατεστημένο κάποιο app ψηφιακού πορτοφολιού (και τα δύο βασίζονται στο ίδιο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας σε πολύ μικρή απόσταση, το λεγόμενο NFC).

Στην περίπτωση διαδοχικών διαδρομών και εφόσον ο επιβάτης έχει χρησιμοποιήσει την ίδια κάρτα, το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τις πιο συμφέρουσες χρεώσεις, στο ποσό που θα αντιστοιχούσε αν προμηθευόταν ένα ημερήσιο ή πολυήμερο εισιτήριο. Η εξοικείωση εκατομμυρίων Λονδρέζων με τον νέο τρόπο πληρωμής έχει οδηγήσει στην ταχύτερη εξάπλωσή του, σε μια ώριμη αγορά όπου τα ποσοστά χρήσης πλαστικού χρήματος ήταν ήδη πολύ υψηλά και είναι σχεδόν απίθανο να θελήσεις να πληρώσεις κάπου με κάρτα και να μην υπάρχει POS - από τα ταξί μέχρι τους αυτόματους πωλητές και βέβαια σε κάθε κατάστημα και επιχείρηση.

Παράλληλα με την αναμενόμενη επιτάχυνση των ανέπαφων πληρωμών με κάρτες και μετά από ουσιαστική ακινησία δύο ετών, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να λανσαριστεί στην ελληνική αγορά τουλάχιστον μια νέα τραπεζική εφαρμογή για smartphones, η οποία θα προσεγγίζει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την έννοια του ψηφιακού πορτοφολιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης