Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έγινε 25 ετών

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έγινε 25 ετών

Τα δεδομένα που έχει συλλέξει βοήθησαν πολύ στην κατανόηση των αστρονομικών φαινομένων

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έγινε 25 ετών
Γενέθλια για το θρυλικό πλέον διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής. Η εμφάνισή του έφερε την επανάσταση στη σύγχρονη αστρονομία με τις παρατηρήσεις του στο σύμπαν και αποτέλεσε το πιο σημαντικό τηλεσκόπιο στην ιστορία της αστρονομίας -καρπός επιτυχούς αμερικανο-ευρωπαϊκής συνεργασίας.



Η πιο διάσημη φωτογραφία του είναι οι «Πυλώνες της Δημιουργίας», που ελήφθη το 1995 από το Νεφέλωμα του Αετού. Η περίφημη εικόνα αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις τρεις γιγαντιαίες στήλες ψυχρού αερίου λουσμένου σε καυτό υπεριώδες φως μέσα σε ένα σύμπλεγμα νέων, τεράστιων άστρων σε μια μικρή περιοχή στο Νεφέλωμα του Αετού, ή Μ16. Η εικόνα του Hubble είναι τόσο δημοφιλής που έχει εμφανιστεί σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, T-shirts και μαξιλάρια, ακόμη και σε γραμματόσημα.

Το Hubble, που πήρε το όνομά του από τον Έντγουιν Χαμπλ, έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αστρονόμους του εικοστού αιώνα έκανε το ντεμπούτο του στις 24 Απριλίου 1990.
Κλείσιμο

Τέθηκε σε τροχιά σε με τη βοήθεια του διαστημικού λεωφορείου Discovery, ενώ σύντομα μετά την εκτόξευση, εντοπίστηκε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο κύριο κάτοπτρό του, που έκανε θολές όλες τις φωτογραφίες. Το γεγονός αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στην ιστορία της ΝΑΣΑ, και το τηλεσκόπιο επαναλειτούργησε μετά από τρία χρόνια, αφότου έγιναν οι κατάλληλες επισκευές. Έκτοτε, συνέλεξε τεράστιο όγκο αστρονομικών δεδομένων, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση πολύπλοκων αστρονομικών φαινομένων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης