Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που παραιτήθηκε

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που παραιτήθηκε

Το παρατσούκλι του είναι «Μπάτμαν» καθώς κατέχει μαύρη ζώνη στο  καράτε

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που παραιτήθηκε
Γιος αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, γεννήθηκε το 1959 σε ένα χωριό έξω από την Σόφια. Σπούδασε στην Ανώτερη Ειδική Σχολή του υπουργείου Εσωτερικών, απ' όπου το 1982 αποφοίτησε με την ειδικότητα του μηχανικού. Από τότε και έως το 1990, ανέλαβε διάφορες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στην Αστυνομική Ακαδημία της Σόφιας.

Παραιτήθηκε από τη θέση του το 1990, με τον τίτλο του ταγματάρχη και την επόμενη χρονιά ίδρυσε μία ιδιωτική εταιρεία, παρέχοντας ασφάλεια σε προσωπικότητες όπως ο Τοντόρ Ζίβκοβ, ο Συμεών Β΄ και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ασχολείται ενεργά με το καράτε, είτε ως προπονητής της εθνικής ομάδας, είτε ως διαιτητής σε διεθνείς αγώνες και μέλος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Καράτε.

Το 2001 διορίζεται γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, επί κυβερνήσεως του τέως μονάρχη Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, αλλά παραιτείται το 2004 για να ασχοληθεί με τα κοινά. Στην αρχή ως βουλευτής και στη συνέχεια το 2005, ως δήμαρχος στην Σόφια, με έργο που πολλοί χαρακτήρισαν θετικό.

Ανήσυχος χαρακτήρας από τη φύση του, ο Μπορίσοφ προχώρησε το 2006 στην ίδρυση του κεντροδεξιού κόμματος GERB, όπου με σύνθημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προσέκλυση επενδύσεων,  κατάφερε το 2009 να εκλεγεί ο 50ός πρωθυπουργός της χώρας του.

Καλλιεργώντας το «σκληρό» προφίλ, του πολιτικού που είναι έτοιμος να τα βάλει ακόμη και με τη μαφία, μιλώντας στην απλή γλώσσα του λαού και αποφεύγοντας το πρωτόκολλο και το savoir vivre, την πολυτελή και προκλητική ζωή και το lifestyle, γρήγορα   έγινε μύθος, αποκτώντας συνεχώς νέους οπαδούς, αλλά και φανατικούς νέους εχθρούς.
Κλείσιμο

Πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας του, τέθηκε επικεφαλής αστυνομικών επιχειρήσεων κατά εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών ναρκωτικών, αφού δήλωνε πως δεν είχε εμπιστοσύνη στην αστυνομία λόγω της διαφθοράς.

Το παρατσούκλι του είναι «Μπάτμαν» εξαιτίας του ζήλου του για την ανάληψη δράσης, με τη μαύρη ζώνη που κατέχει στο καράτε, αλλά και το ότι παίζει ποδόσφαιρο και τένις να το αποδεικνύουν και εμπράκτως.

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές, που πολλές φορές έως σήμερα κατηγόρησαν τον Μπορίσοφ για διασυνδέσεις με την βουλγαρική  μαφία. Το Balkanleaks, μία ιστοσελίδα «διαρροών» που έχει δημιουργηθεί από βούλγαρους δημοσιογράφους, δημοσιοποίησε μία σειρά μυστικών εγγράφων από τα αρχεία της αστυνομίας που παρουσιάζουν τον Μπορίσοφ ως πιθανό πληροφοριοδότη εναντίον των φερόμενων ως συνεργατών του στη μαφία της χώρας.

Το αρχείο του 1997 αναφέρεται στον βούλγαρο πρωθυπουργό με το κωδικό όνομα «Βούδας» κάνοντας λόγο για «εγκληματικό παρελθόν» και διασυνδέσεις «με ανθρώπους και επιχειρήσεις που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες». Παράλληλα και σε αμερικανικό τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο ιστότοπος Wikileaks αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για σχέσεις του Μπορίσοφ με σημαντικά μέλη της μαφίας.

Η λαϊκή οργή, που ξεχείλισε στην Βουλγαρία εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας και της οικονομικής κρίσης, απομυθοποίησαν ολοκληρωτικά τον «σκληρό» και «λαϊκό» Μπορίσοφ, οι προεκλογικές εξαγγελίες του οποίου αποδείχθηκαν τελικά, χωρίς αντίκρισμα.  Ένας πρώην πυροσβέστης άναψε τελικά νέες «φωτιές».

Πληροφορίες από  : Reuters/Νovinite
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης