For the win: Ατσάλινος Ολυμπιακός, clutch Παναθηναϊκός (videos)

For the win: Ατσάλινος Ολυμπιακός, clutch Παναθηναϊκός (videos)

Παίρνουμε την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, βάζουμε τις 16 καλύτερες ομάδες, ψήνουμε για 30 αγωνιστικές, πασπαλίζουμε με “Devotion” κι η πιο συναρπαστική Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

For the win: Ατσάλινος Ολυμπιακός, clutch Παναθηναϊκός (videos)
Το σύστημα διεξαγωγής έχει κάνει αρκετές διαδρομές από το 2000 και μετά, αλλά φαίνεται να έχει φτάσει πια στον προορισμό του.

Από την περίοδο 2016-17 η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση θέλει τις 16 καλύτερες ομάδες να μάχονται σε κανονική περίοδο των 30 αγωνιστικών -ενίοτε πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα- κι η νέα αλλαγή την έχει μετατρέψει σε ακόμη πιο συναρπαστική από ό,τι μέχρι πρότινος.

Ο αριθμός των παιχνιδιών με τις μικρότερες δυνατές διαφορές αποτελούν ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο.

Η χρονιά της αλλαγής

Κλείσιμο
Η περίοδος 2015-16 ήταν η τελευταία με περισσότερες από μία φάσεις -κανονική περίοδος και Top 16- να προηγούνται των playoffs και το σασπένς στα παιχνίδια ποίκιλε εξίσου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 13% των παιχνιδιών είχε κριθεί στη μία κατοχή (1π.-3π.), αν κι ο τελικός του Final 4 στo Βερολίνο (Φενέρμπαχτσε–ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-101 παρ.) έφτανε και περίσσευε για να αναπληρώσει το όποιο κενό.

Κάθε φέτος και καλύτερα: Vol. 1


Η περσινή αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής δεν αύξησε μόνο τον αριθμό των παιχνιδιών, αύξησε και το ενδιαφέρον τους. Τα 240 παιχνίδια με όλες τις ομάδες να φιλοξενούν και να φιλοξενούνται από όλες θα έκαναν από μόνα τους τη δουλειά, παρόλα αυτά η αλλαγή προσέδωσε το κάτι παραπάνω.

Το ποσοστό των παιχνιδιών με διαφορά μίας κατοχής αυξήθηκε στο 18%, το 34,6% είχε διαφορά μέχρι 5 πόντους, ενώ το 62,9% μονοψήφια.

Κάθε φέτος και καλύτερα: Vol. 2

Με περισσότερα από τα 2/3 της φετινής κανονικής περιόδου να έχουν διεξαχθεί, τα 34 από τα 176 παιχνίδια έχουν κριθεί με διαφορά μέχρι 3 πόντους. Αυτό συνεπάγεται με νέα αύξηση του ποσοστού, το οποίο πλέον κυμαίνεται στο 19,3%.




Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια με διαφορά μέχρι 5 πόντους, στα οποία το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 36,6% (64 από τα 176).

Από την άλλη, η πτώση στα παιχνίδια με μονοψήφια διαφορά είναι ελάχιστη (από 62,9% σε 59,1%, δηλαδή τα 104 από τα 176).

Η τελευταία αγωνιστική (22η) αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη. Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα πόντο διαφορά (79-80), ο Παναθηναϊκός της Μπασκόνια κι Βαλένθια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τέσσερις (80-76), η Φενέρμπαχτσε της Μπάμπεργκ με οχτώ (77-69), ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη δεν ξεπέρασε τους 13 (Ουνικάχα-Αναντολού Εφές 81-68).



Οι πρωταθλητές των θρίλερ

Στις πρώτες 22 αγωνιστικές δύο ισπανικές ομάδες έχουν δώσει τα περισσότερα παιχνίδια με διαφορά μίας κατοχής. Η Μπασκόνια κι η Ουνικάχα μετρούν από ισάριθμα θρίλερ, αλλά με την πρώτη να έχει πανηγυρίσει περισσότερες φορές (4-3 έναντι 2-5).

Οι άτυποι πρωταθλητές των θρίλερ προέρχονται από την Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός μετρά 5-1 με μοναδική ήττα αυτή από τη Μπάμπεργκ (67-65 – 12η αγων.), ενώ προέρχεται κι από ανάλογη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης (79-80). Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός μετρά 4-1 με μοναδική ήττα αυτή από τη Μπασκόνια (85-84 – 5η αγων.).





Η Μπάμπεργκ, η Χίμκι, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ζαλγκίρις Κάουνας κι η Μπασκόνια είναι οι υπόλοιπες ομάδες με θετικό πρόσημο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης μόλις αναγκάστηκε να πέσει στο 50%, το οποίο μοιράζεται μαζί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Βαλένθια.

Από την άλλη, η Αρμάνι Μιλάνο, η πρωτοπόρος ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ουνικάχα, η κάτοχος του τίτλου και τρίτη στην κατάταξη Φενέρμπαχτσε, η Μπαρτσελόνα κι η Αναντολού Εφές έχουν όλες αρνητικό πρόσημο. Για τις τελευταίες δύο το πρόσημο επιδέχεται μόνο βελτίωσης, αφού μετρούν τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια με τον χρόνο να πιέζει κι εν τέλει να μη περισσεύει.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ +/- 3 ΠΟΝΤΟΥΣ

Ολυμπιακός

5-1

Παναθηναϊκός

4-1

Μπάμπεργκ

3-1

Χίμκι

2-1

Ερυθρός Αστέρας

2-1

Ζαλγκίρις Κάουνας

4-2

Μπασκόνια

4-3

Ρεάλ Μαδρίτης

2-2

Μακάμπι Τελ Αβίβ

2-2

Βαλένθια

2-2

Αρμάνι Μιλάνο

2-3

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

1-2

Ουνικάχα

2-5

Φενέρμπαχτσε

1-4

Μπαρτσελόνα

0-3

Αναντολού Εφές

0-3







Πηγή: www.eurohoops.net

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης