Σφόδρα ενοχλημένοι οι Τουρκοκύπριοι με την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

Σφόδρα ενοχλημένοι οι Τουρκοκύπριοι με την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

Σε σημαντικά για τους Τουρκοκύπριους θέματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει πρόθεση να διαβουλευθεί ή να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, λένε

Σφόδρα ενοχλημένοι οι Τουρκοκύπριοι με την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας
Πολύ επικίνδυνα βήματα, υποστήριξε το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» του ψευδοκράτους ότι κάνει το τελευταίο διάστημα η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι συμφωνίες συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ιορδανία και στον τομέα της Ενέργειας, παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» θεωρεί ότι η συμφωνία που υπογράφηκε έγινε με στόχο να ενδυναμώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη θέση του ενόψει προεδρικών εκλογών, προσθέτοντας ότι, σε σημαντικά για τους Τουρκοκύπριους θέματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει πρόθεση να διαβουλευθεί ή να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας το θέμα καθορισμού των συντεταγμένων των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας, το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους αναφέρει ότι απορρίπτεται η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς που θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν και αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν δεσμεύουν για κανέναν λόγο την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Η εξουσία στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι μοναδικός ιδιοκτήτης αυτού του νησιού δεν είναι αυτοί».

Για την αναφορά σε «μηδενικό στρατό, μηδενικές εγγυήσεις» στην απόφαση των Med 7, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να μεταφέρει σε διεθνή φόρα στοιχεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η θέση στο θέμα αυτό, προστίθεται, ποτέ δεν ήταν ρεαλιστική και επαναλαμβάνεται ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η αδιάλλακτη και ηγεμονική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» του ψευδοκράτους, δείχνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ισχυρίζεται ότι παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων τον περασμένο Ιούλιο ήταν γι’ αυτό το λόγο που η Διάσκεψη για την Κύπρο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα.
Κλείσιμο
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για την αναφορά στα σχολεία για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 γράφοντας ότι το να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η απόφαση της Βουλής της Κύπρου αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο και είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση για να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους.
 
Έχουμε απέναντί μας μια πλευρά που δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας και είναι φανερό ότι δεν δείχνει σεβασμό ούτε στην σταθερότητα στο «νότο» του νησιού, προστίθεται. Καταλήγει δε αναφέροντας ότι ενόσω η κατάσταση είναι έτσι καμία μονόπλευρη πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά και «δεν θα αποφύγουμε από αντίστοιχα βήματα και θα επιταχύνουμε την διαβούλευση με την μητέρα πατρίδα Τουρκία για το μέλλον μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης