Διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας: Συνεταιρισμός ανοιχτός και σε άλλες χώρες

Διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας: Συνεταιρισμός ανοιχτός και σε άλλες χώρες

Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αμπντάλλα δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος - Νέα τριμερής στην Ιορδανία

Διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας: Συνεταιρισμός ανοιχτός και σε άλλες χώρες
Οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας αποφάσισαν την δημιουργία ενός τριμερούς συνεταιρισμού και έχουν συμφωνήσει τις κατευθυντήριες αρχές του, υπογραμμίζοντας πως ο συνεταιρισμός αυτός δεν αποκλείει τη συμμετοχή άλλων, ούτε βρίσκεται ενάντια σε οποιανδήποτε χώρα, αλλά εγκαθιδρύεται  στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των στόχων και αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Σε Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β` ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της συνόδου εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για να θέσουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να συγκαλέσουν τη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία.

Υπογράμμισαν πως αυτή είναι μια δυναμική και όχι στατική διαδικασία. «Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε, εμβαθύνουμε και εμπλουτίσουμε αυτό το συνεταιρισμό που θα εστιάσει όχι μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, σε άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες και στις κοινωνίες μας ως σύνολα».

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, σημείωσαν πως αυτός ο τριμερής μηχανισμός δεν είναι στατικός, αλλά θα εξελιχθεί τόσο σε ό,τι αφορά το βάθος όσο και σε ό,τι αφορά εμβέλειά του και πως "προκειμένου να διευκολυνθεί αυτό το εγχείρημα, ζήτησαν από τα Υπουργεία Εξωτερικών να επιβλέπουν και να συντονίζουν την εφαρμογή των προτάσεων που επικύρωσαν σήμερα και τη μελλοντική συνεργασία, μέσω μιας τριμερούς συντονιστικής επιτροπής".

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τριμερής μας συνεργασία θα ωφελήσει τις χώρες μας, τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή", ανέφεραν και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενεργοποιήσουν τις συνέργειες που θα συμβάλουν στην υλοποίησή της στον μέγιστο βαθμό. Πρόσθεσαν πως αυτή η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής ανοίγει το δρόμο "για περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού μας, που πιστεύουμε σθεναρά ότι θα συμβάλει, με το δικό του τρόπο, στην ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής μας".

Σημειώνοντας τις πολλαπλές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, που απαιτούν πιο στενή συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, Αναστασιάδης, Τσίπρας και Αμπντάλλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι "αυτός ο συνεταιρισμός μεταξύ των χωρών μας, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, αρχές και το ίδιο όραμα για το μέλλον της περιοχής μας, θα υπηρετήσει τον κοινό στόχο της συμβολής στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η σημερινή Σύνοδος μας παρείχε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ότι αφορά τα πολύπλοκα θέματα στην άμεση και ευρύτερη γειτονιάς μας".
Παλαιστινιακό - Ιερουσαλήμ

Αναφερόμενοι σε διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, οι τρεις ηγέτες, μεταξύ άλλων, επανέλαβαν τη στήριξή τους σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση της παλαιστινο-ισραηλινικής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση λύσης δυο κρατών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.

"Διατηρούμε την κοινή μας θέση" αναφέρουν στη διακήρυξη "ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, πρέπει να καθοριστεί μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης που να εγγυάται την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις γραμμές πριν τον Ιούνιο του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δίπλα από το Ισραήλ".

Επίσης επεσήμαναν πως εκτιμούν και αναγνωρίζουν την πάρα πολύ εποικοδομητική και σημαντική συμβολή της Ιορδανίας στην Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες του Βασιλιά Αμπντάλλα στη διαφύλαξη των ιερών χώρων της πόλης της Ιερουσαλήμ και στη διατήρηση του νομικού και ιστορικού στάτους κβο στην πόλη αυτή.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Επιδοκιμάζουμε" αναφέρει η διακήρυξη "τις προσπάθειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας λύσης που να επανενώνει το νησί και να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Υπογραμμίζουμε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρο, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή".

Ιορδανία – ΕΕ - προσφυγικό

Ακόμη εξέφρασαν ολόθερμη υποστήριξη στις προσπάθειες της Ιορδανίας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και υπογράμμισαν την ανάγκη για εφαρμογή των βασικών αρχών αλληλεγγύης και στήριξης προς τις χώρες που έχουν κληθεί να παίξουν καίριο ρόλο δεχόμενες τεράστιους αριθμούς προσφύγων και αντιμετωπίζοντας τις σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβαν την ανάγκη όπως η ΕΕ στηρίξει την Ιορδανία σε σχέση με τα βάρη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη φιλοξενία πέραν του 1,3 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων και υπογράμμισαν τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε σχέση με την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ξεκάθαρη κοινή επιθυμία για ενίσχυση αυτής της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης. Τόνισαν ακόμη πως προς το σκοπό αυτό είναι δεσμευμένοι στη διευκόλυνση της περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Επεσήμαναν πως προσβλέπουν στην εφαρμογή των προτεραιοτήτων για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας και εξέφρασαν την πεποίθηση πως μια πιο στενή συνεργασία που να αφορά όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ - Ιορδανίας "θα βελτιώσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό".


Συρία

Επιπρόσθετα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενότητα, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Συρίας και στις προσπάθειες για επίτευξη μιας πολιτικής λύσης υπό συριακή καθοδήγηση, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του  ΟΗΕ, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα, καθώς και τη στήριξή τους στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.


Ευρεία τριμερής συνεργασία

Αναφερόμενοι στην τριμερή συνεργασία των χωρών τους, οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν πως αποφάσισαν να την εγκαινιάσουν καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να εξετάσουν πρακτικούς τρόπους για ενθάρρυνση συνεργειών στις οποίες να εμπλέκονται τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. 

Επεσήμαναν πως επιπρόσθετα με την προπαρασκευαστική εργασία που έγινε, και τα αποτελέσματα των δυο προπαρασκευαστικών τριμερών συναντήσεων σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, που έγιναν στη Λευκωσία το 2016 και στην Αθήνα το 2017, έχουν ετοιμάσει κοινές προτάσεις αρχικά για τους εξής τομείς: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Γεωργία, Ιχθυοκαλλιέργεια, Τουρισμό, Μεταφορές και Εμπορική Ναυτιλία, Προστασία των Αρχαιοτήτων και Υγεία.

Οι τρεις ηγέτες σημείωσαν πως καλωσορίζουν και υιοθετούν το έγγραφο εργασίας που ετοιμάστηκε από τις αρχές των τριών χωρών και το οποίο προσδιορίζει συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας στους προαναφερόμενους τομείς, και επεσήμαναν πως αυτός ο κατάλογος δεν είναι επ` ουδενί εξαντλητικός. 

Πρόσθεσαν πως οι αρμόδιες αρχές των τριών χωρών έχουν εξουσιοδοτηθεί να εργαστούν στενά, προκειμένου να διερευνήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια η Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται εκτενώς στις προοπτικές που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς στους οποίους αναφέρονται οι κοινές προτάσεις που ετοιμάστηκαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης