«Σκληρή» γραμμή από την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, εν όψει... γ' αξιολόγησης

«Σκληρή» γραμμή από την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, εν όψει... γ' αξιολόγησης

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους Θεσμούς, για όσο τουλάχιστον διαρκεί η γ' αξιολόγηση, και σε μια οργισμένη κοινωνία

«Σκληρή» γραμμή από την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, εν όψει... γ' αξιολόγησης
«Σκληρή» γραμμή απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς, με «θύμα» τη λαϊκή κατοικία, υιοθετεί η κυβέρνηση, για όσο τουλάχιστον διαρκεί η γ' αξιολόγηση, ενώ την ίδια ώρα εκδηλώνεται έντονη ανησυχία για τις ακραίες συγκρούσεις, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν προχθές Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει στο θέμα, το οποίο εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Από τη μία, δια των υπουργών της, υπερασπίζεται τους πλειστηριασμούς, επικαλούμενη την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τιμωρίας των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η γραμμή αυτή υπηρετεί και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, οι οποίοι απαιτούν πιεστικά τους πλειστηριασμούς. Το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν αντιληφθεί προφανώς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, με δεδομένο το στόχο τους για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έτσι υποχωρούν θεαματικά σε αυτή την υπόθεση.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν δύο ειδών ενστάσεις και προβληματισμοί: αφενός για την καταστολή με την οποία γίνονται οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία και αφετέρου για τις επιπτώσεις στην κοινωνία από την έλλειψη σχεδόν οποιασδήποτε προστασίας για την πρώτη κατοικία.
Κλείσιμο

Για τα ΜΑΤ και τους ξυλοδαρμούς, αναγκάστηκε το Μαξίμου θορυβημένο από τις ντροπιαστικές εικόνες, να συγκαλέσει χθες συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργοί παραδέχθηκαν ότι χρειάζεται προσοχή σε αυτό το θέμα, ενώ κριτική άσκησαν και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης.

Για το θέμα της προστασίας των λαϊκών σπιτιών, η κυβέρνηση διατείνεται ότι υπάρχει «δίχτυ» και πρόνοια, ωστόσο βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, ο Μάρκος Μπόλαρης και άλλοι, ζητούν πρωτοβουλίες νομοθετικές, που να εγγυώνται στην πράξη τον διαχωρισμό της πλούσιας κατοικίας από τη φτωχή.

Πάντως, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Λαϊκή Ενότητα, που πρωτοστατεί στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, εξελίσσεται σε «πολεμική» σύγκρουση και αναμένεται να έχει συνέχεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατηγόρησε το κόμμα του Πάνου Λαφαζάνη για γκεμπελισμό και υποστήριξε ότι όσοι αντιδρούν στους πλειστηριασμούς υποστηρίζουν συγκεκριμένους μπαταχτσήδες, όπως τον ιδιοκτήτη βίλας στην Κηφισιά, που εμπλέκεται μάλιστα και στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

Απαντώντας η ΛΑΕ κάνει λόγο για «ανήθικη και αισχρή πολιτικά η επίθεση του υπ. Δικαιοσύνης» και του συστήνει να προσέξει «μήπως όταν τελειώσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σας κατηγορήσουν για ‘‘μενγκελισμό’’».

«Ο κ. Κοντονής κάνει ότι δεν βλέπει να εκπλειστηριάζονται εκατοντάδες πρώτες κατοικίες μικρής αξίας και για μικρά χρέη, ούτε να κινδυνεύουν με υφαρπαγή τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία μικρομεσαίων, οι οποίοι έχουν καταστραφεί λόγω της κρίσης και της διαιώνισης – μεγέθυνσης της λιτότητας των μνημονίων, τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μετά την «κωλοτούμπα» τους, το καλοκαίρι του 2015, στηρίζουν. Κάνει ότι δεν βλέπει πως εδώ και πολλούς μήνες, πρώτες κατοικίες και ό,τι απέμεινε σε μικρές λαϊκές περιουσίας (π.χ., μικρά καταστήματα) περιλαμβάνονται κάθε εβδομάδα στο δελτίο πλειστηριασμών» αναφέρει η ΛΑΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης