Νέα «Γενεύη» για το Κυπριακό το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

Νέα «Γενεύη» για το Κυπριακό το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

Εκεί τοποθετεί χρονικά τη διάσκεψη ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Ειντε 

Νέα «Γενεύη» για το Κυπριακό το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου
Στη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε προχθές το βράδυ με τον ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akinci» και πως «μιλώντας μετά προς στους εκπροσώπους του τύπου, ο Γενικός-Γραμματέας είπε ότι οι δύο ηγέτες και ίδιος συμφώνησαν για την ανάγκη επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο, και ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο κοινότητες».

Κλείσιμο
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών», προστίθεται.

«Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου τοποθετεί ο Έ. Άιντε τη διάσκεψη για το Κυπριακό


Την ίδια ώρα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου υπολογίζει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Ειντε ότι θα συνέλθει στην Γενεύη η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Η διάσκεψη, είπε, ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, δεν έχει ολοκληρωθεί και σήμερα μιλούμε για επανασύγκλησή της. Σε συνέντευξη Τύπου στην Νέα Υόρκη ο κ. Ειντε είπε ότι, ως εκ τούτου, η διάσκεψη είναι βασικά «ανοικτού τέλους», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι ημερομηνία λήξης, γιατί, εξήγησε, η ημερομηνία λήξης αφορά τη λύση του προβλήματος ή τη μη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Άιντε εξέφρασε την ικανοποίηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και του ιδίου προσωπικά για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο δείπνο με τους δύο ηγέτες.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως απομένει πολύ έργο να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα τον τρέχοντα μήνα, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δεν ορίστηκε ημερομηνία είναι, επειδή απουσίαζαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ που θα είναι παρατηρητής.

Εξηγώντας τους στόχους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε πως αυτό που εξετάζεται είναι «εάν υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο για τον 21ο αιώνα, που δεν θα βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα του 1960, αλλά θα στηρίζεται περισσότερο στις πραγματικότητες του 2017, που παρέχουν αλλαγή για όσους χρειάζονται αλλαγή, αλλά και συνέχεια για εκείνους που χρειάζονται κάποια συνέχεια».

Σε ερώτηση αν η άνοδος «του απολυταρχισμού» στην Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα, ο Έσπεν Άιντε είπε πως οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας, είναι ψηλά στην ατζέντα του και έτσι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα. «Αλλά πρέπει να πω πως μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι αμφότερες δεσμευμένες στην εξεύρεση διευθέτησης. Δεν είναι ακόμη στην ίδια σελίδα στο πώς θα είναι η διευθέτηση. Αλλά και οι δύο μου λένε πως βλέπουν ότι είναι προς το στρατηγικό τους συμφέρον στην περιοχή και τις παγκόσμιες εξελίξεις αν το Κυπριακό λυθεί», σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης