«Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς διαπραγμάτευση;» λένε στην κυβέρνηση

«Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς διαπραγμάτευση;» λένε στην κυβέρνηση

Με σειρά νομοσχεδίων θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα με τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, αλλά και γκάφες ολκής όπως το θέμα με τις offshore υπουργών

«Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς διαπραγμάτευση;» λένε στην κυβέρνηση
Με… καβαφικά διλήμματα, του τύπου «και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς διαπραγματεύσεις» είναι πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση, αφού η ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων και η τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιβάλλει την ανάγκη για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την επίτευξη, το συντομότερο, της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.

Μέχρι τώρα οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους δανειστές λειτουργούσαν και ως άλλοθι περίπου για την εφαρμογή ενός σχεδίου διακυβέρνησης, αφού οι κύριες δυνάμεις της κυβέρνησης ήταν αφοσιωμένες στις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ δεν υπήρχε και ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς μπορεί να κινηθεί η οικονομική πολιτική. Μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή όμως, με την έγκριση όλων των προϋποθέσεων που έθεσαν οι δανειστές, είναι σαφές ότι η αξιολόγηση είναι θέμα ημερών και το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου θα πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δις ευρώ, δίνοντας στην κυβέρνηση έναν καθαρό ορίζοντα έστω τριών-τεσσάρων μηνών. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση οφείλει να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της σε μία σειρά από τομείς και αυτόν τον νέο κύκλο προσπάθησε να  σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να βρει βηματισμό, ώστε με την προώθηση σειράς νομοσχεδίων – περί τα δέκα υπολογίζονται – να παρουσιάσει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα στο έργο της, αλλά και να διαμορφώσει την ατζέντα του επόμενου διαστήματος. Ειδικά όταν το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, αλλά και γκάφες ολκής όπως το θέμα με τις offshore εταιρίες των πολιτικών προσώπων.     

Κατά τον πρωθυπουργό ξεκινάει μία νέα εποχή, η χώρα αλλάζει σελίδα και ο στόχος είναι μία η σταθερή οικονομία με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Κλείσιμο

Όπλο στην κυβερνητική αυτή προσπάθεια αποτελεί η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «κόφτη χρέους» - του… καλού κόφτη, όχι του άλλου για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών – που εξασφαλίζει στη χώρα ότι θα υπάρχει οροφή δαπανών για την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους.

Την προοπτική ότι αυτός ο «κόφτης χρέους» προσφέρει δημοσιονομικό περιθώριο και τελειώνει οριστικά την υπόθεση Grexit, θέλει αν αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να διαμορφώσει ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας, ομαλότητας και επενδυτικών ευκαιριών.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «πετύχαμε την ολοκληρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές, που είχαμε θέσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Περιγράφοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητας πλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με αιχμή τρεις προτεραιότητες, που είναι η κοινωνική προστασία, η αναπτυξιακή προοπτική και η δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.

Πρώτα βήματα στο κυβερνητικό έργο είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και τα νομοσχέδια που αφορούν στην κοινωνική οικονομία, στην ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, στο λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων, στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και στα δημόσια έργα,.

Παράλληλα από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για θεσμικές μεταρρυθμίσεις με σημεία αναφοράς τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης