Ντάισελμπλουμ: «Αδύναμη» η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-δανειστών

Ντάισελμπλουμ: «Αδύναμη» η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-δανειστών

Εφόσον η Αθήνα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup - «Οι Θεσμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις» - Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Ντάισελμπλουμ: «Αδύναμη» η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-δανειστών
Το θολό τοπίο στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Eurogroup,
Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει «αδύναμη». 

Με την ελληνική πλευρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προωθώντας νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», ο Ολλανδός πολιτικός δίνει τον τόνο από την πλευρά των Θεσμών που παρακολουθούν τους ελληνικούς «ελιγμούς» αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να αναφέρω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».
Κλείσιμο

Κι ενώ η συνέχεια των συζητήσεων μεταφέρεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Ντάισελμπλουμ «ρίχνει» τις προσδοκίες για λήψη σημαντικών αποφάσεων, ειδικά για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ελάφρυνση, είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θα πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί, έσπευσε να συμπληρώσει. 

«Το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητάμε με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί εκ νέου η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Έλληνες, όπως δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά είναι εφικτός.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη νομισματική πολιτική της την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι αυτή έχει φθάσει στα όριά της.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φθάσει στα όριά της και η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να προετοιμάσει μια στρατηγική για την έξοδο από αυτή ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές παρενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική... στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περιορισμοί είναι επικείμενοι και οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ισχυρές».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η νομισματική πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο επίπεδο του στόχου που έχει τεθεί. Το τρέχων
περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων λειτουργεί ως ούριος άνεμο για την οικονομία μας, στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι σύντομο, δεν μπορεί να προωθήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν αντιμετωπιστούν υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ. 

«Αν οι φούσκες που βρίσκονται υπό δημιουργία γίνονται πραγματικότητα, οι «κόντρα» άνεμοι που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε μια ανεμοθύελλα και να οδηγήσει σε έκρηξη. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης