Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και εξεταστική

Όσο νωρίτερα φύγουν τόσο καλύτερα για τη χώρα λένε στη ΝΔ - «Η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός» είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης στον Αλ.Τσίπρα

Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και εξεταστική
Αλλαγής στρατηγικής για τη ΝΔ
στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή παρουσία του
Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη
Βουλή
Κλείσιμο
.

Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ διατύπωσε καθαρά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού διαβεβαιώνει ότι δεν είναι πυροτέχνημα, ενώ χαρακτηρίζει “αστείες” τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του.

Το βασικό σκεπτικό της αλλαγής στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης το έδωσε από το βήμα της βουλής, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά ο κ.  Μητσοτάκης είπε ότι “η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός”.

Η ΝΔ θεωρεί ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Αυτό, λέει συνεργάτης του, αναιρεί τη φήμη ότι “δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις υπάρξει η συμφωνία”. Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης και συζητούν, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

Το επιτελείο της ΝΔ δεν αποκλείει να θελήσει και ο ίδιος ο Τσίπρας μία εκλογική αναμέτρηση για να αντλήσει νομιμοποίηση να συνεχίσει με την εφαρμογή της πολιτικής του, καθώς μάλιστα ελπίζει ότι μετά την αξιολόγηση θα πάρει σειρά η διαπραγμάτευση για το χρέος και θα αλλάξει συνολικά το οικονομικό κλίμα.

Καθώς οι εκλογές λοιπόν προβάλλουν ως πιθανότητα λόγω των επικείμενων νέων μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να δείχνει ότι προσπαθεί να τις αποφύγει “εκτρέφοντας την αλαζονεία του Αλέξη Τσίπρα”, όπως λένε συνεργάτες του. Αντίθετα το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις του δίνουν την βάση να εμφανίζεται βέβαιος και να δημιουργεί αυτοπεποίθηση και στον κόσμο του.

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ λέει: “Εν τέλει ο Κυριάκος πιστεύει ότι η κυβέρνηση αυτή βλάπτει την χώρα. Εφαρμόζει τις συμφωνίες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, όχι μόνο καταστρέφοντας την μεσαία τάξη αλλά και υπονομεύοντας την δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση. Μόνος στόχος του είναι να δημιουργήσει νέα εκλογική πελατεία. Επιπλέον επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς απαξιώνοντας το δημοκρατικό θεσμικό σύστημα και δημιουργώντας την δική του διαπλοκή. Αλλά και στο προσφυγικό ακολουθεί μία ανερμάτιστη πολιτική ενώ δημιουργεί κινδύνους στα εθνικά θέματα όπως δείχνει ο χειρισμός στο Αιγαίο αλλά και οι απόψεις των στελεχών του για το Μακεδονικό”.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της ΝΔ είναι πεπεισμένη ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει, η χώρα θα απαλλαγεί και εκείνη σαν κυβέρνηση θα έχει μικρότερες δυσκολίες αφού όσο περνά ο χρόνος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι χειρότερα.


Εντός της ημέρας η πρόταση Εξεταστικής για το 3ο Μνημόνιο
Σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, η ΝΔ θα προχωρήσει, εντός της ημέρας, στην κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί πώς η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο.

Στην πρόταση θα ζητείται η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στα capital controls, στο τρίτο Μνημόνιο και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα ζητείται επίσης να διερευνηθεί εάν υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος.

Επίσης θα ερωτάται εάν ίσχυαν οι πληροφορίες της εποχής «για εισβολή στο Νομισματοκοπείο», εάν τα γνώριζε αυτά ο πρωθυπουργός ή εάν κάποιοι από τους τότε υπουργούς κινούνταν εν αγνοία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης