Προσφυγικό: Το Μαξίμου βάζει μπροστά τον στρατό λόγω Σένγκεν

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα hot spots και ενεργοποιείται ο στρατός και η αστυνομία - Εθνική συνεννόηση ζητά η αντιπολίτευση

Προσφυγικό: Το Μαξίμου βάζει μπροστά τον στρατό λόγω Σένγκεν
Με ανοικτή την απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξοδο από την
Σένγκεν, η κυβέρνηση τρέχει τώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ παράλληλα το προσφυγικό
αναδεικνύεται σε μείζον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα όπως δείχνει η πολιτικοποίησή του από το Μέγαρο Μαξίμου και η έντονη κινητικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αν και η
Κλείσιμο
Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι ατυχείς χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης -που ξεκίνησαν από την ιδεοληψία των ανοικτών συνόρων και κατέληξαν στις υπερβολικές δεσμεύσεις και στην διαχειριστική ανεπάρκεια-, της επιτρέπει να μεταθέτει τις ευθύνες και να καθιστά στην Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο. Συμβάλλει βέβαια σε αυτό η μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που προσλαμβάνει πλέον την πλημμυρίδα των προσφύγων και μεταναστών ως απειλή και πιέζει, υπό την καθοδήγηση πολλές φορές ακροδεξιών πολιτικών τις κυβερνήσεις τους. 
  
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να μπορεί να σταματήσει τις κακοπροαίρετες φωνές. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνει τις διαδικασίες για τα hot spots και ενεργοποιεί περισσότερο τον στρατό και την αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης

Στη σύσκεψη σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά 

β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. 

"Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί", αναφέρει η κυβερνητική η ανακοίνωση.


Ποια είναι τώρα η κατάσταση στα hot spots
Στη Λέσβο είναι ήδη έτοιμο και η προσπάθεια εστιάζεται στα υπόλοιπα νησιά, πλην της Κω, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και, ει δυνατόν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν χαράξει στο υπουργείο Εσωτερικών, το hotspot στην Λέρο θα είναι έτοιμο έως στις 10 Φεβρουαρίου.

Το hotspot που από την αρχή φαινόταν ότι θα καθυστερήσει, είναι αυτό της Χίου. Σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα θα είναι παραδοτέο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα εκεί είναι πως έχει κατασκευαστεί εκτός οικιστικού ιστού και ως εκ τούτου έχει πρόβλημα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη Σάμο δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο έως το τέλος του μήνα. Αρχικά στο συγκεκριμένο νησί είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί προαναχωρησιακός σταθμός, εντούτοις αποφασίστηκε στην πορεία να μετατραπεί σε hotspot.  


Εθνική συνεννόηση ζητά η αντιπολίτευση
Κοινή πεποίθηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε μία σύζευξη του προσφυγικού προβλήματος με το οικονομικό ζήτημα στην Ελλάδα, κατά τρόπο που να προσφέρει χαλάρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, προκειμένου η χώρα να δεχθεί σε στρατόπεδα τους εκατοντάδες χιλιάδες που φθάνουν στα παράλια του Αιγαίου. Η πρόταση για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών από τον Οκτώβριο αλλά διατυπώθηκε δημοσίως από τον ακροδεξιό Βέλγο υφυπουργό Εσωτερικών Τέο Φράνκεν στο Συμβούλιο των υπουργών της περασμένης Δευτέρας –να δημιουργηθεί στρατόπεδο 400.000 προσφύγων στην Αττική.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει μέρος σε διάσκεψη για την προσφυγική κρίση.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ θα επισκεφθούν την χώρα μας την επόμενη Πέμπτη και πιθανότατα θα πάνε μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα στην Λέσβο προκειμένου να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά. 

Από το Μαξίμου διαρρέει ότι  η κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν κοινή γραμμή άμυνας απέναντι στις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σέγκεν. Σε γραμμή συνεννόησης όμως κινείται και η αντιπολίτευση. Η ΝΔ δηλώνει ότι « θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Σένγκεν. Το ζήτημα έχει εθνική διάσταση. Εδώ υπάρχει πεδίο για εθνικές προσπάθειες». O Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους παράγοντες όπου θα προβάλλει τις θέσεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το προσφυγικό ήταν από τα βασικά θέματα της συζήτησης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη «για να συζητήσουμε το μείζον θέμα του προσφυγικού…Είναι η ώρα της συστράτευσης και της κοινής δράσης για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια εις βάρος της χώρας μας σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος απηύθηνε πρόσκληση στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στο μεγάλο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
 
 
Απειλή εξόδου
Πιο σημαντική όμως ήταν η υιοθέτηση από την Κομισιόν της έκθεσης αξιολόγησης της Ελλάδας, που όμως έγινε το Νοέμβριο, όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ωστόσο ενώ η έκθεση διατυπώνει επικρίσεις κατά της Ελλάδας δεν κάνει καμία πρόταση για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Την γραμμή όμως των ευρωπαίων έδωσε ο ακροδεξιός Βέλγος υφυπουργός στον διάλογο με τον Γιάννη Μουζάλα ζήτησε να απωθούνται οι πρόσφυγες. Παρόμοια είναι και η επιθετική συμπεριφορά της επίσης δεξιάς υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας και παρά την διαλλακτική στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός της Βέρνερ Φάιμαν. Το παραλήρημα αυτό διαφόρων ευρωπαίων έναντι της χώρας νομιμοποιείται από την στάση της Επιτροπής και του ίδιου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απαντώντας στο αίτημα της επιστολής του Σλοβένου πρωθυπουργού, θεωρεί λογικό το αίτημα να κλείσουν στην ΠΓΔΜ τα σύνορα με την Ελλάδα, με την συνδρομή μάλιστα της ΕΕ και να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ενώ όμως κατηγορούν συνέχεια την Ελλάδα από την οποία έχουν περάσει περί τους 800.000 πρόσφυγες αρνούνται να εξαιρέσουν από τα δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου το κόστος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκλωβίστηκε σε υψηλές απαιτήσεις στην σύσκεψη στις 25 Οκτωβρίου δίχως να ζητήσει ανταλλάγματα. Κινδυνεύει δε και να δεχθεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να περάσει η γραμμή Σόιμπλε «καμία ελάφρυνση στο δημοσιονομικό».

Το θέμα θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου που θα συζητήσει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με τις αποφάσεις των Συμβουλίων του 2015 και τις σχετικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών.
 
Μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης
Τόσο στην κυβέρνηση που είναι πλέον ανήσυχη όσο και στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απειλή της κάτι που θα είναι πλήγμα για την χώρα. Η απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν ενώ δεν λύνει το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους -αφού το σύνορο που είναι τώρα στο Αιγαίο θα μεταφερθεί στην Αυστρία όπως και η αντίστοιχη πίεση από τους μετανάστες- εκτονώνει την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών που ζητούν άμεσα μέτρα. 

Η Γερμανία αποφάσισε πακέτο αλλαγών για το άσυλο, ενώ οι συγκυβερνώντες Βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές έχουν μετατραπεί στους ηχηρότερους επικριτές της στάσης της Άνγκελας Μέρκελ.  Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της (CDU) το Σάββατο  η Μέρκελ ανέφερε: «Χρειάζεται να πούμε στον κόσμο πως πρόκειται για προσωρινό καθεστώς διαμένοντα και περιμένουμε πως όταν υπάρξει ειρήνη στη Συρία, όταν νικηθεί η ISIS στο Ιράκ, θα επιστρέψετε στην πατρίδα σας γνωρίζοντας πως έχετε κερδίσει». 

Το κλίμα έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Το CDU παραμένει μεν αρκετά μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο τα ποσοστά του έχουν πέσει σε χαμηλά ετών -η δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει επίσης πληγεί αισθητά. Την ίδια ώρα, το ξενοφοβικό AfD, που είχε οριακά αποτύχει να μπει στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές, εμφανίζεται στην περιοχή του 10%.

Η Ευρώπη σκληραίνει την στάση της και υιοθετεί μέτρα αποτροπής. Το μήνυμα που σέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη πλέον την Γερμανία στους μετανάστες είναι ότι «μπορεί η ζωή τους να είναι δύσκολη στις πατρίδες τους αλλά η είσοδος και παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολη». Επιπλέον ότι ο δρόμος τους θα σταματά στην Ελλάδα. 

Το θέμα της Σένγκεν αναδεικνύεται σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν. 'Οποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης