Αναστασιάδης: Αν τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με δική μας ευθύνη θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Αναστασιάδης: Αν τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με δική μας ευθύνη θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Παραδέχθηκε πως η διαίρεση είναι τεχνητή, υπενθύμισε ωστόσο την παρουσία 40.000 τουρκικών στρατευμάτων που «επιβάλλουν αυτή τη διαίρεση»

Αναστασιάδης: Αν τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με δική μας ευθύνη θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος
Αν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τερματιστούν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, μετά την ομιλία που εκφώνησε στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, είπε συγκεκριμένα “Δεν είμαι έτοιμος δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να δω τη χώρα μου διαιρεμένη, ή την κατοχή να συνεχίζεται με το απαράδεκτο στάτους κβο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν εξ αιτίας δικού μας λάθους, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πλην της Τουρκίας ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τώρα, «μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί – ενός μετριοπαθούς Τουρκοκυπρίου οφείλω να παραδεχθώ – διαπραγματευόμαστε όχι για συνομοσπονδία και μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών όπως ισχυριζόταν ο κ. Ερογλου, αλλά μεταξύ δύο κοινοτήτων και με στόχο να οικοδομήσουμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων».

Κλείσιμο
Παραδέχθηκε πως η διαίρεση είναι τεχνητή, υπενθύμισε ωστόσο την παρουσία 40.000 τουρκικών στρατευμάτων που «επιβάλλουν αυτή τη διαίρεση».

Απευθυνόμενος σε ένα αμερικανικό ακροατήριο αποτελούμενο από ηγέτες επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, πρώην διπλωμάτες και επαγγελματίες, ο πρόεδρος της Κύπρου προειδοποίησε ότι «η λύση του κυπριακού θα είναι επίπονη, όμως θα πρέπει να βρούμε λύση, η οποία δεν θα δημιουργηθεί νικητές και δεν θα αφήνει πίσω ηττημένους. Μία λύση από την οποία θα κερδίζουν όλοι. Το σημαντικότερο όμως είναι, ως ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Πρέπει να διασφαλίσουμε τις 4 ελευθερίες, αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων, να διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής στις ιδιοκτησίες τους. Και να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την Κύπρο και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει ειρήνη».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο και σε συνέχεια των όσων είχε πει στην ομιλία του για τα μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει αμέσως μετά την εκλογή του στην οικονομία, ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως όταν ένας πολιτικός δίδει υποσχέσεις για υπερβολικά αποτελέσματα και ζει με ψευδαισθήσεις, αυτό που πάντα πληρώνει το λογαριασμό είναι ο λαός.

«Δεν είμαι έτοιμος δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να βλέπω τη χώρα μου διαιρεμένη, ή την κατοχή να συνεχίζεται με το απαράδεκτο στάτους κβο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν εξ αιτίας δικού μας λάθους, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Και τότε θα υπάρξει η διαίρεση και τα δύο κράτη».

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, «γιατί οι μεγαλύτερες χώρες έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα να φροντίζουν κι όχι να προσέχουν χώρες όπως η Κύπρος». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης