Απόστολος Γκλέτσος: Ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι κάνει τσαμπουκά

Απόστολος Γκλέτσος: Ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι κάνει τσαμπουκά

«Αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, θα μας πάρουν και την Ακρόπολη», λέει ο πρόεδρος της Τελείας για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης

Απόστολος Γκλέτσος: Ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι κάνει τσαμπουκά
«Ο Βαρουφάκης είναι το πρωτοπαλίκαρο της αποτυχίας του Γιώργου Παπανδρέου και ο Τσίπρας τον έβαλε μπροστά στις διαπραγματεύσεις», λέει σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Τελείας Απόστολος Γκλέτσος, λίγους μήνες μετά τις εκλογές και τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος στη Στυλίδα. Ο κ. Γκλέτσος, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, τάσσεται κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης, δίνει συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τον γάμο του με τον αγαπημένο του σύντροφο και σημειώνει ότι «δεν έπρεπε να αποτελεί προτεραιό­τητα της κυβέρνησης η επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ».

- Πώς κρίνετε την πορεία της διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών;
Ο κ. Βαρουφάκης ήταν στο team που πήρε στον λαιμό του τον κ. Παπανδρέου. Ηταν το πρωτοπαλίκαρο της αποτυχίας του ΓΑΠ. Και βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας τον τοποθετεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Εκεί τρελαίνεται κανείς. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ενδεχομένως να γνωρίζει καλά οικονομικά ως ακαδημαϊκός, αλλά δεν έχει καμία σχέση με διπλωματία και… παζάρια. Ακόμα και με το ντύσιμό του προσπαθεί να ξεχωρίσει κάνοντας προσωπική πολιτική. Ολα αυτά μου δίνουν την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν ξέρει τη δουλειά, αλλά τη σνομπάρει κιόλας. Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις και αυτός υιοθετεί το στυλ «δεν έγινε και τίποτα τώρα, κάνουμε και μια φωτογράφηση». Κι επειδή ως άνθρωπος διαθέτω χιούμορ, πιστεύω πως είναι και λίγο… κακούλης γιατί στη φωτογράφηση με τη σύζυγό του στο περιοδικό «Paris Match» επέλεξε φωτογραφίες για να την εκθέσει. Αισθητικά δεν ήταν ωραίες.



«Είπαν ψέματα στον λαό»
- Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στον ελληνικό λαό; Τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ την έκανα εγώ. Ελεγα ότι προχωράει με ανίερες συμμαχίες και δεν θα κάνει τίποτα από αυτά που λέει. Εχει όμως ένα ελαφρυντικό. Οτι οι προηγούμενοι που έφτιαξαν πολιτικές καριέρες στις πλάτες του λαού έπρεπε να φύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας πάνω στην προεκλογική μέθη είπε ψέματα. Τώρα κάνει το μεγάλο λάθος. Πληρώνει με εθνικό κεφάλαιο και αγοράζει κομματικό χρόνο. Ενώ ξέρουν οι Ευρωπαίοι και ο ίδιος ότι η συμφωνία θα γίνει, προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει τσαμπουκά. Την ίδια ώρα όμως φεύγουν χρήματα από τις τράπεζες στο εξωτερικό και δεν πληρώνεται ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές να κλείνουν. Αυτές που εισάγουν αγαθά από το εξωτερικό πρέπει να πληρώσουν μετρητά που δεν έχουν. Δεν βλέπει ο κ. Τσίπρας ότι έρχονται ομαδικές απολύσεις; Πώς θα επιβιώσουμε χωρίς να παράγουμε τίποτα; Δυστυχώς, δεν είχε κανένα πλάνο για αναπτυξιακά μέτρα, είπε ψέματα στον λαό και γι’ αυτό σε δύο χρόνια θα είναι αποδιοπομπαίος τράγος τόσο στο κόμμα του όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

- Πιστεύετε δηλαδή ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές;  Οχι. Οι εκλογές δεν θα κάνουν καλό στον τόπο. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει 40%, αλλά σας είπα ότι σε δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας δεν θα υπάρχει.

- Ποια στάση θα κρατήσετε σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα;
Κλείσιμο
Ανάλογα πώς θα τεθεί το ερώτημα. Ο Ελληνας, όμως, δεν χαρίζεται πλέον σε κανέναν. Τον κυβερνούσαν πολλά χρόνια πολιτικοί που αποδείχτηκαν προδότες. Δεν μπορεί να παίρνεις έναν 18χρονο και να τον κάνεις αρχηγό κόμματος χωρίς να γνωρίζει από διοίκηση, χωρίς να έχει δουλέψει. Δεν γίνεται. Ο Τσίπρας ήταν το στιγμιαίο πολιτικό λάθος του Αλαβάνου.





Το διπλό νόμισμα
- Τι απάντηση δίνετε σε όσους κάνουν λόγο για επιστροφή στη δραχμή; Δεν τασσόμαστε υπέρ της δραχμής, όμως αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε μέχρι που να μας πάρουν και την Ακρόπολη, τότε ναι, να φύγουμε από το ευρώ. Ισως ένα βελούδινο διαζύγιο θα μας βοηθούσε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτό προϋποθέτει διπλό νόμισμα. Σίγουρα κάποιοι θα ζοριστούν, μπορεί να γίνουμε φτωχότεροι, αλλά θα ξεφύγουμε από τα γρανάζια του μόνιμου δανεισμού που υπερχρεώνει τις επόμενες γενιές.

- Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρότεινε ως λύση του μεταναστευτικού τη μεταφορά προσφύγων στους δήμους της χώρας όπου θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές με χρήματα του ΕΣΠΑ. Εσείς ως δήμαρχος Στυλίδας θα δεχτείτε να τους φιλοξενήσετε; Αν με διέταζε το υπουργείο θα το έκανα. Αν με ρώταγε. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζουν τα πράγματα. Ο κάθε άσχετος δεν μπορεί να έχει καραμέλα στο στόμα του το ΕΣΠΑ. Αν νομίζει ότι με τα χρήματα αυτά θα λυθεί το Μεταναστευτικό κάνει λάθος. Ευτυχώς είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αυτά τα ζητήματα λύνονται μέσα στο ΝΑΤΟ. Ολες οι χώρες της Ευρώπης πρέπει ισομερώς να πάρουν αυτό που τους αναλογεί.

- Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα φεστιβάλ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης όπου ένθερμος υποστηρικτής ήταν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε υπέρ ή κατά της αποποινικοποίησης;
Δεν είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Είναι σοβαρό θέμα. Πρέπει να συζητηθεί από έμπειρους ανθρώπους και επιστήμονες και όχι από 18άρηδες που απλά θέλουν να περάσουν καλά. Διάβασα πολλά ιατρικά άρθρα και διαπίστωσα ότι η χρήση της κάνναβης δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Επομένως, δεν θα μου άρεσε να βλέπω τον πιτσιρικά να πηγαίνει στο περίπτερο και να την αγοράζει ελεύθερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Εχετε δοκιμάσει ποτέ;  Οχι, ποτέ. Φοβόμουν να δοκιμάσω από μικρό παιδί. Είχα φοβία, την οποία ευτυχώς έχει και η κόρη μου.

- Πριν από μερικές ημέρες μεταφέρθηκε με τιμές αρχηγού κράτους το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία στην Αθήνα προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το κρίνετε;
Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ λεπτό. Είμαι βαθιά δημοκράτης και πιστεύω στην ανεξιθρησκία. Χρειάζεται μέτρο στη δημόσια τοποθέτηση του καθενός. Δεν έπρεπε να το αναγάγουμε σε πολιτικό ζήτημα. Πρέπει, όμως, να σεβαστούμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκεί, ξέρετε, σταματάει λίγο η λογική και η ψυχραιμία. Αυτόν τον πόνο δεν πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε.



Σπατάλη με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ
- Πώς κρίνετε την απόφαση του υφυπουργού Αμυνας να πετάξει πρόσφατα με το μοναδικό διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μέχρι το Αίγιο για ένα ραντεβού που είχε με Ρώσους επενδυτές; Ενας υπουργός μπορεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του να χρησιμοποιήσει ακόμα και το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόσταση είναι πολύ μικρή και με το υπουργικό αυτοκίνητο θα πήγαινε «πετώντας». Πρέπει να προσέχουμε πού σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα. Την ώρα που κόβουν χρήματα από συντάξεις και μισθούς γιατί αρνούνται να κόψουν το 50% των βουλευτικών αποζημιώσεων και των κρατικών επιχορηγήσεων στα κόμματα;

- Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τον γάμο του με τον επί χρόνια σύντροφό του. Εσείς ως δήμαρχος θα τελούσατε γάμο ομοφυλόφιλων; Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα και επαυξάνω. Ο καθένας όταν είναι ενήλικος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην ενοχλεί τον διπλανό του. Ως δήμαρχος, ναι, θα τελούσα γάμο ομοφυλόφιλων, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

- Ποια η θέση σας για τις κυβερνητικές προτεραιότητες επαναπρόσληψης των υπαλλήλων της ΕΡΤ και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών;  Ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε δύο σημαντικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως, όπου ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα επέλθει συμφωνία, δεν πιστεύω ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ και των καθαριστριών. Καλά έκανε, όμως τι θα απογίνει ο ιδιωτικός τομέας με τους χιλιάδες απολυμένους; Και το λέω αυτό αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος.



Ανοιχτή η πόρτα για συνεργασίες
- Επρεπε να δεσμευτούν τα αποθεματικά των δήμων; Οι μισοί δήμοι δεν είχαν να δώσουν ούτε ευρώ γιατί χρωστάνε. Από τη μια σκέφτομαι ότι έπρεπε να τα δώσουμε, γιατί αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα καταστραφεί η χώρα. Από την άλλη, όμως, το ΕΣΠΑ είναι προ των πυλών. Για να μπούμε στο ΕΣΠΑ πρέπει να ωριμάσουν μελέτες και να μπούμε στα μεγάλα έργα. Αν δεν έχουμε αποθεματικά στον δήμο, πώς θα κάνουμε επιλέξιμες μελέτες; Αρα χάνουμε το επόμενο ΕΣΠΑ.

- Στις 25-26 Απριλίου διεξήχθη το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός σας. Τι αποφάσεις πήρατε και ποια είναι η επόμενη μέρα; Γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Εγιναν οι πρώτες ζυμώσεις για να δούμε ποιοι είμαστε, τι θέλει ο ένας από τον άλλον. Είδαμε ότι έχουμε ισχυρό έμψυχο δυναμικό. Ανθρωποι που έχουν δουλέψει, καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες. Βάλαμε έναν στόχο. Να δουλέψουμε ομαδικά χωρίς μεγαλοστομίες. Θα κινηθούμε στη ράγα που λέγεται «ανιδιοτέλεια» και στην άλλη που λέγεται «εργασία». Πάνω σε αυτές τις δύο ράγες το βαγόνι δεν θα έχει πρόβλημα.

- Επίκεινται συνεργασίες;  Δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κανέναν. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος, αν έρθει φυσικά κάποια σοβαρή πρόταση. Η Τελεία δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν, αλλά από τη στιγμή που ιδρύεις ένα κόμμα σημαίνει ότι έχεις μετρήσει τους άλλους και δεν ταιριάζεις μαζί τους.

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματος;  Η ανάπτυξη. Θα εξηγήσουμε πρώτα, όμως, τι σημαίνει ανάπτυξη. Ο πρωτογενής τομέας της χώρας παράγει προϊόντα που δεν τα παράγει κανένας άλλος. Είναι τα super foods όπως το λάδι, η ελιά και πολλά άλλα. Για να μπορέσουν όλα αυτά να αποδώσουν χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο τομέας της μεταποίησης. Στην Ελλάδα γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα από ιδιώτες. Χρειαζόμαστε εθνική μεταποιητική πολιτική. Εργοστάσια και προώθηση των προϊόντων προς τα έξω για να κερδίσουμε την υπεραξία. Για παράδειγμα, το λάδι πωλείται 3,5 ευρώ από τον Ελληνα παραγωγό. Πάει στην Ιταλία, αναμειγνύεται με άλλο λάδι, χαλάει η γεύση του και από 3,5 ευρώ πωλούνται 30-35 ευρώ τα 700 ml στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα παίρνουν οι ξένοι με μη βιώσιμες τιμές. Ομως ο παραγωγός δεν έχει άλλη επιλογή. Εχουμε την πρώτη ύλη και δεν εφαρμόζεται καμία πολιτική από το κράτος. Αυτός είναι ο πλούτος μας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης