Πιο κοντά η συμφωνία, μετά τις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Πιο κοντά η συμφωνία, μετά τις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Είμαι αισιόδοξος, δήλωσε ο πρωθυπουργός - Οι συναντήσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι ανοίγουν το δρόμο για σύγκλιση και ρευστότητα, έως τις 30 Απριλίου - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Πιο κοντά η συμφωνία, μετά τις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Η «σιγή ιχθύος», που συμφώνησαν να τηρήσουν οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων χθες στις Βρυξελλες, φαίνεται να ενισχύουν τις πληροφορίες που θελουν την ελληνικη πλευρα και τους εταίρους να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τα τέλη Απριλίου, οπως προέβλεπε η συμφωνια του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και όπως απαιτούσε επίμονα η Αθηνα τις τελευταιες ημέρες.

Ειναι χαρακτηριστικό του «νόμου της σιωπής» που επιβλήθηκε ξαφνικά ότι ο μεν πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την προγραμματισμένη για μετα τη Σύνοδο Κορυφής, συνέντευξη τυπου, αρκούμενος σε μια σύντομη δήλωση, με την οποια εξέφρασε την αισιοδοξία και την εκτίμηση οτι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, η δε Άνγκελα Μερκελ, με την οποια ειχε την πρώτη συναντηση, έκανε μονο μια αναφορά στο θέμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να μην ξεμείνει απο ρευστό η Ελλάδα. 

Στάση σιωπής τήρησαν και οι Φρανσουά Ολαντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους ο κύριος Τσιπρας είχε συναντήσεις μετά τη Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης.

Η σιγή ασυρμάτου αυτή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες εκείνες - γιατί υπήρχαν και οι αντίθετες - ότι ελληνική κυβέρνηση και εταίροι είναι σε καλό δρόμο για μια συμφωνία. «Διαφορετικά, τουλάχιστον η ελληνική πλευρά, θα είχε κάθε λόγο να επαναλάβει τις πιεστικές δηλώσεις που έκαναν πριν τις χθεσινές διαβουλεύσεις, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παραγοντες, προειδοποιώντας τους εταίρους οτι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, παύει να ισχύει οτιδήποτε σχετικό με την 20ή Φεβρουαρίου και όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ακόμα και οι εκλογές, είναι ανοιχτά.

Είχαν προηγηθεί ανεπίσημες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ότι η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ πήγε καλά, ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σοβαρή πρόοδος από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Κλείσιμο

Η Αθήνα περιμένει τώρα να προχωρήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη να επιτευχθεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνια, που θα είναι στηριγμένη στην μέχρι τώρα πρόοδο των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλαδα και θα δίνει ανάσα ρευστότητας και χρηματοδοτική ροή στη χώρα. Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον η συμφωνία επέλθει, θα καταβληθεί ένα ποσό για τις τράπεζες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί πλήρως το σύστημα, καθώς και μια υποδόση απο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε η χώρα να πάει με ασφάλεια έως τον Ιούνιο, που εχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για το επόμενο τριετές προγραμμα - νέο μνημονιο κατά την αντιπολίτευση, συμβόλαιο για την ανάπτυξη κατά την κυβέρνηση.

Πάντως να σημειωθεί οτι υπάρχουν δύο ειδών επιφυλάξεις ακομα, ιδίως με δεδομένη την έλλειψη ουσιαστικής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης απο τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση: Πρώτον, εαν τελικά θα υπαρξει η συμφωνία, αφού ακόμη κι έτσι, απομένουν κάποιες κρίσιμες διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες. Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας, αλλά και τον ρυθμό επανάληψης των διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο θα φανεί εάν όντως οι συζητήσεις προχωρούν και υπάρχει πρόοδος.

Δεύτερον, εάν τελικά η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείνει στις «κόκκινες γραμμές» σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Τι ακριβώς δηλαδη «έδωσε», αν «έδωσε», η ελληνική πλευρά, επιπλέον από όσα είχε πει μέχρι τώρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που είχε εντοπιστεί στις συνομιλίες μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ουδείς, ούτε καν η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ - κατά ορισμένους ούτε καν υπουργοί που ανήκουν στην εσωκομματική πλειοψηφία - δεν γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται. 

Πάντως από την πλευρά των επιτελών του πρωθυπουργού, υπάρχει διαβεβαίωση ότι οι βασικές «κόκκινες γραμμές» έχουν παραμείνει και θα παραμείνουν μέχρι τέλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης