Γ. Σμπώκος: Ο Άκης με αναφέρει στις σημειώσεις του, αλλά δεν είμαι εγώ

Γ. Σμπώκος: Ο Άκης με αναφέρει στις σημειώσεις του, αλλά δεν είμαι εγώ

«Ο Άκης ηταν πιεσμένος ψυχικά και οικονομικά, μου ζήτησε δανεικά» - Η απολογία της Βίκυς Σταμάτη σε λίγη ώρα

Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια
Γ. Σμπώκος: Ο Άκης με αναφέρει στις σημειώσεις του, αλλά δεν είμαι εγώ
«Σεισμοί φωτιές εξοπλισμοί είναι όλη η ζωή μου. Δεν θέλω χάρη από εσάς μόνο δικαίωσή μου». Με αυτή τη μαντινάδα έκλεισε την απολογία του ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

«Δεν έχω καμία σχέση με offshore εταιρείες. Δεν γνωρίζω τίποτα για τις σημειώσεις του Άκη  Τσοχατζόπουλου που αναφέρουν το όνομά μου. Το πρόσωπο που αναφέρει ο πρώην υπουργός δεν είμαι εγώ. Διέκοψα τη σχέση μου με τον  Άκη Τσοχατζόπουλο το 2010. Έβλεπα εναν άνθρωπο ψυχικά και οικονομικά πιεσμένο, υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ μας».

Αυτό υποστηρίζει ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Γ. Σμπώκος, συνεχίζοντας την απολογία του για δεύτερη ήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου όπου διεξάγεται η δίκη για τις «χρυσές» μίζες.

Κλείσιμο
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Χρήστο Κατσιάνη να μιλήσει για συγκάλυψη.

«Δεν είναι κακό να παραδεχθείτε. Εκφράζουμε την  αγωνία μας. Εμεις θα βγάλουμε απόφαση και το θέμα είναι να είναι σωστή. Η συγκάλυψη σας ενδιαφέρει μόνο δηλαδή; Βοηθήστε γιατί έτσι βοηθάτε το δημόσιο συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον Γ. Σμπώκο.

Οι σημειώσεις

Το δικαστήριο επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των σημειώσεων του πρώην υπουργού, στις οποίες αναφέρεται το όνομα του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της έδρας, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως μια από τις εξηγήσεις που μπορεί να δώσει είναι ότι πιθανόν κάποιοι να υπέδειξαν στον πρώην υπουργό τον ίδιο ως ενα πρόσωπο που μπορεί να του δανείσει χρήματα και για αυτό ισως εκείνος να αναφέρει το όνομά του στις σημειώσεις του.

«Εγω θίχτηκα πολύ και από τότε οι σχέσεις μου με τον  Άκη Τσοχατζόπουλο διερράγησαν» είπε ο κατηγορούμενος.

Πάντως η ανάγνωση των προσωπικών του σημειώσεων στη δίκη, προκάλεσε για μια ακόμη φορά  την αντίδραση του  πρώην υπουργού.

«Εχετε φαντασία κύριε πρόεδρε, δεν έχετε κανένα δικαίωμα, είναι προσωπικά μου δεδομένα δεν σας αφορούν. Τα παίρνετε της μετρητοίς?" είπε σε παρέμβασή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Αν τα παίρναμε της μετρητοίς δεν θα κάναμε καμιά ερώτηση» ήταν η απάντηση του προέδρου.

«Δεν έχω καμία σχέση με τις σημειώσεις. Είναι κάτι που μου έχει καταστρέψει τη ζωή. Δεν έχω σχέση με το περιεχόμενό τους» επέμεινε ο Γ. Σμπώκος.

Πρόεδρος: Δεν σας ξένισαν; Δεν ρωτήσατε τον συγκατηγορούμενο σας;

Γ. Σμπώκος: Με είχε προβληματίσει πολύ. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ μας. Έβλεπα έναν άνθρωπο πιεσμένο, δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί του και έκοψα. Δεν ξέρω πως γράφτηκαν τα σημειώματα και γιατί.

Πρόεδρος: Μιλάει για επιστροφή «βιβλίων» αναφέροντας το όνομά σας.

Γ. Σμπωκος: Ψάχνω να δω και εγώ την σκοπιμότητα. Τι εξυπηρετούν.

Πρόεδρος: Γιατί γράφουν για εσάς;

Γ. Σμπωκος: Είμαι εύκολος στόχος, παραπλανητικός.

Π. Παναγιωτοπούλος (αναπληρωτής εισαγγελέας): Ο ελληνικός λαός πληροφορείται τι γίνεται στη δίκη. Τι είναι αυτά τα 40 και 80 εκατ. ευρώ (σ.σ. αναφέρονται στο κατηγορητήριο ως μαύρο χρήμα προερχόμενο από μίζες για εξοπλιστικά) που τα ακούει συνεχώς ο δεινά χειμαζόμενος ελληνικός λαός;

Γ. Σμπώκος: Μου ζητάτε να απαντήσω σε ενα θέμα που αγνοώ και που μου έχει καταστρέψει τη ζωή.

Αποστάσεις από Άκη

Ο Γιάννης Σμπώκος στην απολογία του κράτησε αποστάσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας πως από το 2010 διέκοψε κάθε σχέση μαζί του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο  είχα στενή συνεργασία. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που έπαιρνε μαζί του όπου πήγαινε. Φίλοι δεν γίναμε ποτέ. Δεν πήγα στο γάμο του, δεν είμαστε κουμπάροι. Η ζωή του είναι τελείως διαφορετική από τη δική μου. Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο συνυπήρξαμε στον ίδιο πολιτικό χώρο. Είναι ένα προικισμένο άτομο που το επέλεξε ο Α. Παπανδρέου ανάμεσα σε εκλεκτούς. Δεν είχα ποτέ καμιά συναλλαγή μαζί του».

«Ψάξτε παντού, δε θα βρείτε τίποτα»

«Ψάξτε οπουδήποτε στον κόσμο για να δείτε αν υπάρχει κάποια εταιρεία ή κάποιος λογαριασμός στο όνομά μου ή στο όνομα μελών της οικογένειάς μου. Δε θα βρείτε τίποτα» είπε ο Γιάννης Σμπώκος και προσέθεσε:

«Δεν έχω σχέση με εξωχώριες εταιρείες. Ειδικά για τη Νobilis που μου χρεώνουν, φαίνεται πως είναι η μόνη "ορφανή" από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Κάπου έπρεπε να την αποδώσουν».

Πρόεδρος: Μήπως ο πρώην υπουργός ζήτησε τη συνδρομή σας;  Να εμφανιστείτε σε κάποια εταιρεία ως αχυράνθρωπος;

Γ. Σμπώκος: Όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι για να αποκρύψει δεν θα επιλέξει έναν επώνυμο. Εγώ ήμουν βουλευτής.

Σπυρίδων Χατζηνικολάου: Δεν φανταζόμουν ότι μέσω της Torcaso διακινούνταν μαύρο χρήμα

Στην απολογία του ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου (εμπλέκεται στην ίδρυση της οφσόρ εταιρείας Torcaso), είπε ότι τον επισκέφθηκε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας και του ζήτησε να προχωρήσει στην ίδρυση της Torcaso.

Δεν μπορούσα να φαναστώ ότι μέσω αυτής της εταιρείας θα διακινούνταν μαύρο χρήμα και ότι αργότερα θα ακουγόταν το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Ντίνου Μιχαηλίδη, είπε απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο Σπυρίδων Χατζηνικολάου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης