Δεν δωροδοκήθηκα, δεν έχω σχέσεις με οφσόρ ισχυρίστηκε ο Άκης

Δεν δωροδοκήθηκα, δεν έχω σχέσεις με οφσόρ ισχυρίστηκε ο Άκης

Αρνήθηκε ότι έλαβε μίζες από την προμήθεια οπλικών συστημάτων ο πρώην υπουργός Άμυνας - Στην απολογία του προσπάθησε να βγάλει τρελό τον εξάδελφό του, Ν. Ζήγρα, η κατάθεσή του οποίου τον ενοχοποίησε - «Με συνέλαβαν σπίτι μου, ποιος είμαι, ο Αλ Καπόνε;» αναρωτήθηκε ο Τσοχατζόπουλος

Μπότοξ στην κάμερα για την Κιμ Καρντάσιαν (video)
Δεν δωροδοκήθηκα, δεν έχω σχέσεις με οφσόρ ισχυρίστηκε ο Άκης
«Στη μεταπολίτευση δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι σήμερα επίθεση τέτοιας μορφής σε βάρος ενός ανθρώπου της πολιτικής, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε για χρόνια το συμφέρον του Δημοσίου». Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε να απολογείται στο δικαστήριο.

Παρούσα στην ακροαματική διαδικασία είναι σήμερα και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, έπειτα από μακρά απουσία της από τη δικαστική αίθουσα.



Στην απολογία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι:
Κλείσιμο

- «Δέχτηκα πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση. Ξαφνικά ένα πρωί ο Τύπος άρχισε να αναρωτιέται πώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε το σπίτι του»

- «Οι διώξεις εναντίον μου είναι πολιτικές. Πολιτικά και δικαστικά κέντρα εξουσίας ασκούν εδώ και καιρό σημαντική παρέμβαση επικοινωνίας»

- «Το ΠΑΣΟΚ στην εποχή του Κ. Σημίτη πράγματι παρήγαγε πολιτική. Όμως όλα αυτά ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όταν ανέλαβε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Η πολιτική του δεν ήταν πολιτική, ήταν τακτικισμός, ήταν διαχείριση. Οταν συγκρουστήκαμε στο ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου τότε κάποιοι εμπνεύστηκαν τις διαδικασίες εξόντωσης του πολιτικού τους αντιπάλου»



- «Οι πολιτικές διώξεις δυστυχώς είναι πλέον εργαλείο στην πολιτική ζωή της χώρας»

- «Δεν ζήτησα και δεν πήρα ποτέ ανταλλάγματα για τα εξοπλιστικά. Δεν έχω αυτή την περιουσία που μου αποδίδουν, ούτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αναφέρονται στο κατηγορητήριο»

- «Για πρώτη φορά στην περίπτωσή μου η ελληνική βουλή στο σύνολό της χειραγωγήθηκε για να παρανομήσει»

- «Αν δεν βιαστούμε να αποκτήσουμε και τα υπόλοιπα υποβρύχια τότε η Τουρκία θα μας προλάβει. Πέντε χρόνια έχουν περάσει και κανείς δεν μιλάει»



- «Η μικρή Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Οι δανειστές έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό. Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν αυτά που επέβαλαν στην Ελλάδα»

- «Νιώθω τύψεις γιατί κάποιοι φυλακίστηκαν και διώχθηκαν επειδή είμαι εγώ μπροστά. Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα τους ακουμπούσε κανείς»

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε εκ νέου την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ λέγοντας πως με απόφαση του συγκεκριμένου οργάνου η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα καλύτερα μη πυρηνικά υποβρύχια

Ίμια και TOR-M1
Αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων ο Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε για μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες που πέρασε η κυβέρνηση Σημίτη και επισήμανε ότι εκείνο το διάστημα πάνω από το Αιγαίο σημειώνονταν ημερησίως περί τις 120 αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αεροσκάφων. «Λίγο μετά ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών, πήγαινε τα ταξίδια του και χόρευε και κανένα ζεϊμπέκικο» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για να προσθέσει πως τελικώς η Ελλάδα μπόρεσε να οικοδομήσει σειρά μέτρων εμπιστοσύνης με τους Τούρκους με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Για το θέμα των Ρωσικών πυραύλων TOR-M1 ο πρώην υπουργός ανέφερε πως δεν έπρεπε να υπάρχει καν στη δικογραφία και επισήμανε ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την προμήθεια των συγκεκριμένων όπλων ήταν άψογες. «Ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ρώσους για τους TOR-M1 ενώ και ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος πήγε στη Μόσχα και είπε τα ίδια στους Ρώσους» ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος

Η σύλληψη της Βίκυς ήταν η κορωνίδα των διώξεων
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους εισαγγελείς και τον ανακριτή που χειρίστηκαν την υπόθεσή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στη σύλληψη της συζύγου, Βίκυς Σταμάτη, την οποία χαρακτήρισε ως την κορωνίδα των διώξεων που, όπως είπε, έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα. «Ήρθαν να με συλλάβουν στο σπίτι μου. Τους ρώτησα; Τι είμαι; Ο γκάνγκστερ; Ο Αλ Καπόνε;» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και συνέχισε: «Υπήρχε εντολή να προλάβουν τις εκλογές, ήταν τότε προεκλογική περίοδος. Έπρεπε να πάμε φυλακή. Κάλεσαν τη γυναίκα μου και τη συνέλαβαν. Τη μητέρα ενός ανήλικου αγοριού επτά ετών. Μια ημέρα αργότερα έκαναν το ίδιο και με την κόρη μου, μάνα τριών παιδιών. Αυτά δεν είναι λογικά, δεν είναι νόμιμα. Συνέλαβαν γνωστούς μου χωρίς να έχον κανένα στοιχείο στα χέρια τους. Σήμερα η γυναίκα μου κλείνει πάνω από 15 μήνες προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό. Λέω προφυλακισμένη γιατί προσωρινή κράτηση δεν υπάρχει. Αυτό είναι ντροπή. Η φυλακή είναι ίδια για όλους τους κρατούμενους». Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι την ελευθερία δεν τη στερήθηκε μόνο η σύζυγός του αλλά και ο εφτάχρονος γιος τους, ο οποίος απομακρύνθηκε και από τους δύο γονείς του. «Έπρεπε η προφυλάκιση της γυναίκας μου να έχει αποφευχθεί. Συνέλαβαν μια μάνα ενός ανήλικου παιδιού, γιατί υποψιάζοταν ότι υπήρχε "ξέπλυμα". Εμένα θέλανε, ας έρχονταν να τα βρουν με μένα». Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου και στα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ μετά το 2007 οπότε και, όπως είπε, στο κόμμα έμειναν άνθρωποι χωρίς πολιτική που το μόνο που ήξεραν ήταν να διαχειρίζονται. «Συγκεκριμένα στελέχη βυσοδομούσαν και στήνανε πολιτικές διώξεις εναντίον μου» είπε ο πρώην υπουργός. Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «στο ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει πλέον μόνο τα απολειφάδια».

Δεν έχω σχέση με τις offshore

«Δεν με αφορά το θέμα των offshore, δεν έχω καμία σχέση με τις εταιρίες αυτές, ούτε εγώ, ούτε η κόρη, ούτε η γυναίκα μου» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με τα όσα είχε αναφέρει στις απολογίες του γι' αυτό το θέμα ο Νίκος Ζήγρας. Υπενθυμίζεται ότι ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει υποστηρίξει πως πίσω από τις εταιρίες αυτές βρίσκεται ο πρώην υπουργός. «Σε αυτές τις εταιρείες ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι είναι το ίδιο πρόσωπο. Όποιος έχει αυτές τις ιδιότητες έχει και την ευθύνη» ήταν η απάντηση του Άκη Τσοχατζόπουλου (ως εκπρόσωπος κάποιων offshore εταιρειών φέρεται σύμφωνα με τη δικαιοσύνη ο Ν. Ζήγρας). Στην απολογία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο, μάλιστα, κάλεσε να «παραδεχθεί το λάθος του» διότι, όπως είπε, «την πάτησε». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τη σύμβαση των υποβρυχίων παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και τόσοι υπουργοί από το ΥΕΘΑ. 

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία της δωροδοκίας από την εταιρία Ferrostaal - κατασκευάστρια των γερμανικών υποβρυχίων - σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η στάση του απέναντι στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν πολύ καθαρή και ότι η γερμανική δικαιοσύνη όχι μόνο δεν τον κυνήγησε αλλά κατά τον πρώην υπουργό με αποφάσεις της «μάζεψε» και εκείνους που του είχαν επιτεθεί. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν δέχθηκαν κάτι. Δεν δωροδοκήθηκαν. Ωστόσο δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Ο Ελληνικός Στρατός έχει χιλιάδες ανθρώπους. Πάντως ούτε ξέρω, ούτε είδα, ούτε άκουσα τίποτα για δωροδοκίες. Εμένα η σχέση μου με την Ferrostaal ήταν πολύ καθαρή».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά υπάρχουν κινήσεις και λογαριασμοί
Τσοχατζόπουλος: Λένε πολλά, για να δούμε, όμως, ποια από αυτά είναι αλήθεια. Όταν ήμουν εγώ στο υπ. Εθνικής Άμυνας υιοθετήσαμε μια άλλη πολιτική. Να αναδείξουμε μια άλλη Ελλάδα, να δώσουμε αξιοπιστία στους Έλληνες αξιωματικούς. Οι προηγούμενοι τους είχαν του κλώτσου και του μπάτσου. 

Ο Ζήγρας είναι ψυχικά άρρωστος
Μιλώντας για τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα, ο οποίος και τον κατονόμασε ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος από τα εξοπλιστικά, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που είναι, όπως είπε, βαριά άρρωστος, όχι μόνο της αρρώστιας που αντιμετώπισε (λευχαιμία) αλλά και γιατί έχει υποστεί ψυχική ζημιά. Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος Ζήγρας παρενέβη και απευθυνόμενος προς τον εξάδελφό του του είπε: Εσύ είσαι ο ψυχικά άρρωστος. 

Επίθεση στον ανακριτή
Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε στον ανακριτή της υπόθεσης, Γαβριήλ Μαλλή, λέγοντας πως χειραγώγησε και έκανε όργανό του τον Ν. Ζήγρα. «Εγώ θα ζητήσω τη δίωξη του ανακριτή, δεν θα το επιτρέψω αυτό. Τώρα εσείς εδώ ακούτε τη φωνή του κ. Μαλλή μέσω του κ. Ζήγρα. Υπήρξε συναλλαγή, είναι εμφανέστατο» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και προσέθεσε: «Ο Ν. Ζήγρας ήταν ένας αυτόνομος επιχειρηματίας και ό,τι έκανε, το έκανε μόνος του. Λυπάμαι, τον κατέστρεψαν τον άνθρωπο, έπρεπε να είναι στο νοσοκομείο και όχι στη φυλακή». Τέλος ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου κακώς βρίσκεται στο ειδώλιο καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχεία σε βάρος της. 

Η απολογία του πρώην υπουργού θα συνεχιστεί την Τρίτη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης