Ελληνίδες που ήρθαν αντιμέτωπες με την ανορεξία!

Ελληνίδες που ήρθαν αντιμέτωπες με την ανορεξία!

Βρισκόμαστε προ των πυλών του καλοκαιριού. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία της διατροφής ή της δίαιτας για να χάσουμε τα κιλά εκείνα που κρύβαμε, χωρίς ενδοιασμό, κάτω από τα βαριά μάλλινα πουλόβερ του χειμώνα. Οπως και να έχει θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να κυκλοφορούμε υπερήφανες με τα μαγιό μας στις παραλίες. Παν μέτρον άριστον, όμως, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και όχι άδικα. Το φιδίσιο κορμί μπορεί είναι ευχής έργον όλων των κοριτσιών, αυ

Ελληνίδες που ήρθαν αντιμέτωπες με την ανορεξία!

Βρισκόμαστε προ των πυλών του καλοκαιριού. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία της διατροφής ή της δίαιτας για να χάσουμε τα κιλά εκείνα που κρύβαμε, χωρίς ενδοιασμό, κάτω από τα βαριά μάλλινα πουλόβερ του χειμώνα. Οπως και να έχει θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να κυκλοφορούμε υπερήφανες με τα μαγιό μας στις παραλίες. Παν μέτρον άριστον, όμως, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και όχι άδικα. Το φιδίσιο κορμί μπορεί είναι ευχής έργον όλων των κοριτσιών, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως -κυριολεκτικά- θα λιμοκτονήσουμε. Η υπέρτατη επιθυμία μείωσης των περιττών κιλών κρύβει σοβαρές παγίδες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύ εύκολα… η μπάλα.

   
   
Κλείσιμο

«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο αέρας». «Η απόλαυση του φαγητού δεν χρειάζεται να επεκτείνεται παραπάνω από το να ακουμπάει απλώς η τροφή τα χείλη». Τα σοκαριστικά αυτά λόγια βγαίνουν από το στόμα όλων όσοι πάσχουν από τη νέα ψυχωτική ασθένεια της εποχής, τη νευρική ανορεξία. Είναι οι ατάκες που διατρανώνουν αρκετά μοντέλα τα οποία εργάζονται στο εξωτερικό, δικαιολογώντας έτσι την πάθησή τους και παράλληλα… ωραιοποιώντας την. Απώτερος στόχος τους να χάσουν κιλά βιαστικά και λανθασμένα. Για την ασθένεια της σιωπής, όπως πολλοί την αποκαλούν, ελάχιστες γυναίκες τολμούν να μιλήσουν, καθώς ως επί το πλείστον όσες πάσχουν από νευρογενή ανορεξία, εσωκλείουν το πρόβλημά τους στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Ωστόσο, τρεις Ελληνίδες, οι οποίες βίωσαν την… αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία χάριν της ομορφιάς, μιλούν για τον Γολγοθά που βίωσαν.

Εκείνη που έσπασε όλα τα ταμπού και πρωτοβγήκε από το καβούκι της για να  μιλήσει ανοιχτά για τη δική της περιπέτεια ήταν η ηθοποιός Ζέτα Δούκα. Η Ζέτα έπαθε νευρική ανορεξία όταν ήταν 15 ετών και ήταν πάσχουσα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Εχει ύψος 1, 75 και έφθασε να ζυγίζει 40 κιλά. Αν τη ρωτήσει κανείς τι έργο θα μπορούσε να ήταν η ανορεξία, η ίδια απαντά: «Κάτι εφιαλτικό. Θα μπορούσα να έχω πεθάνει». Ολα άρχισαν από ένα χαζό… πείραμα. «Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια ελέγχου του εαυτού μου, ήθελα να δω με πόσο λίγη τροφή μπορώ να ζήσω. Μετά πέρασα στην άλλη φάση, αυτή της βουλιμίας. Ετρωγα και έκανα εμετό για να μην παχύνω. Μπορούσα να κάνω εμετό ακόμη και 10 φορές την ημέρα». Η συνέπεια της ασιτίας ήταν στα 16 της χρόνια να της κοπεί η περίοδος. «Επρεπε να πάρω κάποιες ορμόνες για να επανέλθει το σύστημα  του οργανισμού μου σε φυσιολογική κατάσταση». Οταν έγινε 25 ετών συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο κακό είχε κάνει στον εαυτό της. Τότε ξεκινούσε και τη σταδιοδρομία της στην ηθοποιία, για την οποία η ερμηνεία των ρόλων αποτέλεσε ψυχοθεραπευτική διαδικασία και η τέχνη λύτρωση. Σήμερα, έχοντας νικήσει την «ασθένεια της μόδας», επιτυγχάνει το μεγάλο όνειρό της. Την ίδρυση της «ΑΝΑΣΑΣ» (http://www.anasa.com.gr/), στην οποία προεδρεύει, και η οποία έχει σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη, την αποκατάσταση και στήριξη εκείνων που πάσχουν από νευρική ανορεξία. «Μην πολεμάς το σώμα σου. Αγάπησε το», θα φωνάξει δυνατά η Ζέτα Δούκα.

 «Ημουν μόλις 17 ετών όταν άρχισα να δουλεύω ως μοντέλο. Με πλησίασαν κάποιοι καλοθελητές, που μόνο προβλήματα δημιουργούν με τις ιδέες τους και τις φαντασίες τους, και μου είπαν πως έπρεπε χάσω 4 κιλά για να δουλέψω στο εξωτερικό. Εχοντας λοιπόν κερδίσει στον διαγωνισμό “Model Look of the Year”, ήθελα να είμαι καθ’ όλα προετοιμασμένη για τον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό. Εκανα αυστηρή δίαιτα και δυστυχώς φτάνοντας στα επιθυμητά κιλά, λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησης που σου προσφέρει ο χώρος του μόντελινγκ, άρχισα να κάνω δίαιτα επί της δίαιτας, με αποτέλεσμα να φθάσω στα 46 κιλά, ενώ έχω ύψος 1.74. Είχα γίνει κοκαλιάρα», εξομολογείται το γνωστό μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή, η οποία προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην κορυφή του μόντελινγκ, έπεσε θύμα της «ασθένειας των μοντέλων», όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο σχετικής έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Υπήρχε μια σχέση πάθους με το φαγητό. Μια σχέση μίσους. Και όταν ερχόμουν σε επαφή με τον πόθο μου, την τροφή, λόγω της εσωτερικής άρνησής μου, μου ερχόταν αναγούλα και απομακρυνόμουν», λέει η 28χρονη Μάρα, η οποία παραδέχεται πως είχε φθάσει στο σημείο να μετράει τα μαρουλόφυλλα και τις φέτες από τις πιπεριές με τις οποίες θα τρεφόταν. «Δεν ήταν τρόπος ζωής αυτός», αναφέρει. Το έντονο φλερτ με τη νευρογενή ανορεξία διήρκεσε έξι μήνες, οι οποίοι όμως ήταν αρκετοί για να της προκαλέσουν για τα επόμενα χρόνια έντονα γαστρικά προβλήματα. «Κληρονόμησα μια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με έντονους πόνους και εξάρσεις». Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αφού η νευρογενής ανορεξία έφερε τη νευρογενή βουλιμία. «Πέρασα στο επόμενο στάδιο. Εξι ημέρες της εβδομάδας έτρωγα ελάχιστα και την έβδομη ό,τι έβρισκα μπροστά μου. Βίωσα μια μορφή βουλιμίας». Η «σωτηρία» της ήρθε με τον ερχομό του πρώτου της παιδιού. Πριν από περίπου δύο χρόνια έμεινε έγκυος και, όπως ομολογεί, τότε μόνο κατάφερε να ισορροπήσει. «Το παιδί μου ήταν για μένα ό,τι πιο σημαντικό και έπρεπε να τρέφομαι σωστά και υγιεινά. Ακουγα το σώμα και του έδινα ό,τι χρειαζόταν». Ο λαμπερός κόσμος της μόδας χάρισε απλόχερα στη Μάρα Δαρμουσλή μια αξιοζήλευτη καριέρα γεμάτη εξώφυλλα, αναγνωρισιμότητα και χρήματα, όμως ο υπέρτατος ζήλος της και η θυσία της για να αποκτήσει ένα κορμί ποθητό, θα μπορούσε να της στοιχίσει πολύ ακριβά. «Δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο της ζωής μου, μακάρι να μην τη βίωνα ποτέ», καταλήγει.

Ξυστά πέρασε και η 24χρονη πρώην Σταρ Ελλάς, Ολυμπία Χοψονίδου και μάλιστα δύο φορές από την αρρώστια της εποχής. Μια η δίαιτα λίγο πριν από τα καλλιστεία, μια η αυστηρή σαρανταήμερη νηστεία που έκανε εν όψει του Πάσχα, και το ξεπέρασμα της λεπτής κόκκινης γραμμής δεν άργησε να φανεί. «Εκείνο το διάστημα και μέσα σε 2 μήνες έχασα 12 κιλά». Να τονίσουμε πως η Ολυμπία έχει ύψος 1.81 και έφθασε στα 50 κιλά. Το βάρος της μειωνόταν με απίστευτα γοργούς ρυθμούς. Η ίδια δεν το συνειδητοποιούσε, μέχρι τη στιγμή που οι δικοί της άνθρωποι της έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου. «Ετρωγα μόνο σαλάτες και φρυγανιές με αποτέλεσμα να αισθάνομαι για μεγάλο χρονικό διάστημα αδύναμη και να έχω συνεχώς ζαλάδες. Ολοι μου έλεγαν πόσο είχα αλλάξει και πόσο είχε αγριέψει το πρόσωπό μου». Το περιστατικό αυτό δεν βίωναν για πρώτη φορά οι γονείς της Ολυμπίας, αφού όταν ήταν 16 ετών και για περίπου δύο χρόνια ήταν στα 48 κιλά. «Τότε πραγματικά είχε κλείσει το στομάχι μου και οι γονείς μου είχαν φθάσει στο σημείο να επιμένουν να με πάνε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς με αρκετή προσπάθεια επανήλθα».    

Η ανορεξία παιρνάει πλεόν στην παρανομία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκστρατείες ενημέρωσης ανα τον κόσμο έχουν πιάσει τόπο. Ήδη στην Γαλλία, την χώρα της υψηλής ραπτικής και των κάτισχνων μοντέλων, οι βουλευτές υιοθέτησαν αυτές τις ημέρες έναν πρωτοποριακό νόμο που έχει στόχο να καταπνίξει μια μόδα στο Ιντερντετ που ενθαρρύνει τους χρήστες να υφίστανται διατροφικές διαταραχές. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία. Εαν ψηφιστεί, θα στοχεύει εναντίον όσων μέσων μαζικής επικοινωνίας -περιοδικών, μπλογκ, ιστοσελίδων- ενισχύουν με τα μηνύματα τους προβλήματα υγείας όπως η ανορεξία ή η βουλιμία. Συγκεκριμένα, θα επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως και τριών χρόνων και πρόστιμα έως και 45.000 ευρώ. Στη δε Ισπανία, ομάδες υποστήριξης έχουν ήδη αναλάβει να αντισταθμίσουν την επιρροή των οπαδών της ana στο Ιντερνετ, ενώ η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Microsoft να απαγορεύσει τέσσερις τέτοιες ομάδες που δρουν στο διαδίκτυο. Τέλος, στη Βρετανία ειδικοί για θέματα υγείας έχουν εξαπολύσει εκστρατεία με την ελπίδα ότι θα αναστείλουν την εξάπλωση των ιστοσελίδων που αποκαλούν την ανορεξία «my friend ana».    

 

ΑΝΑΣΑ-Εταιρεία Καταπολέμησης Διατροφικών Διαταραχών

τηλ & fax: 210.92 34904/ 6947.946100 (Λ.Συγγρού 36-38)  

e-mail: anasa07@otenet.gr

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης