PROTOTHEMA

Ελλάδα

Εκδόθηκαν πάνω από 320.000 κάρτες

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Τέλος τα χάρτινα από αύριο

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Τέλος τα χάρτινα από αύριο

Από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν μερικώς οι πύλες - Έως τις 20 Νοεμβρίου σε ισχύ όσες κάρτες δεν εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου   

Από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, τράμ), ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας. 


Οι αστικές συγκοινωνίες μπαίνουν στην νέα εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και από αύριο 16 Νοεμβρίου, οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακυρώνοντας τις ηλεκτρονικές κάρτες και το νέο ηλεκτρονικό κόμιστρο, αφού παύουν να εκδίδονται τα αντίστοιχα προϊόντα σε χάρτινη μορφή. Μέχρι τις 20 του μήνα θα βρίσκονται σε ισχύ και οι συμβατικές κάρτες με τα κουπόνια Οκτωβρίου για όσους χρήστες υπέβαλλαν τα δικαιολογητικά τους μέσω φακέλου αλλά η κάρτα δεν τους έχει αποσταλεί ακόμη. Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση των καρτών, ο ΟΑΣΑ αποδίδει στο ταχυδρομείο και στις μαζικές επιστροφές φακέλων επειδή τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκουν τους δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι μέσω φακέλου έχουν υποβληθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, στους σταθμούς που θα κλείνουν οι πύλες, θα υπάρχει υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση προσώπων που δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ, άλλοι δικαιούχοι). Παράλληλα από τις 20 Νοεμβρίου θα κλείσουν οι πύλες του συστήματος αυτόματης συλλογής κομίστρου του Αεροδρομίου Αθηνών. 


Ανταλλαγή εισιτηρίων 
Οι επιβάτες που διαθέτουν παλιά εισιτήρια θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν ως εξής: 
- Όσοι έχουν έως 10 εισιτήρια από τα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στον σταθμό της Ομόνοια ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 
- Όσοι κατέχουν περισσότερα από 10 εισιτήρια θα προσέρχονται από τις 20 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε χθες την διάθεση ενός νέο ενιαίου κομίστρου μετ' επιστροφής ύψους 2,70 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35 ευρώ). Επιπλέον με όπλο τα συνδυαστικά πακέτα και τις εκπτώσεις, καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν πρόσθετα κίνητρα αγοράς. Έτσι στο εισιτήριο 10+1 μειώνεται η τιμή κατά 0,50 €, (τιμή ανά εισιτήριο 1,23) και στο πενταπλό εισιτήριο μειώνεται η τιμή κατά 0,50 €, (τιμή ανά εισιτήριο 1,3). Όλα τα προϊόντα του ηλεκτρονικού κομίστρου επαναφορτίζονται στα 40 αυτόματα μηχανήματα των σταθμών της ΣΤΑΣΥ που διαθέτουν οδηγίες χρήσης.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το νέο ηλεκτρονικό κόμιστρο μέσα από ένα δίκτυο πωλήσεων και εκτός σταθμών που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 200 περίπτερα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών από τις 900 επιστολές πρόσκλησης που εστάλησαν το καλοκαίρι ανταποκρίθηκαν 200 περίπτερα, στα οποία δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ. Το δίκτυο σχεδιάζεται να επεκταθεί και θα φτάσει στα 600 σημεία. 
Για επιβάτες που χρησιμοποιούν μέσα για 5 έως 15 διαδρομές προτείνεται η χρήση της ανώνυμης κάρτας. 


Πάνω από 320.000 κάρτες - 50.000 οι φάκελοι  
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 320.000 κάρτες, αριθμός που κινείται υψηλότερα του ετήσιου μέσου όρου των μηνιαίων καρτών (250.000), ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών. Κατά τον ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι της προσωποποιημένης ΑΤH.ENA Card δεν απαιτείται να αναμείνουν πια σε ουρές, καθώς μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους σε όλο το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων (300 αυτόματα μηχανήματα σε όλο το δίκτυο) και από όλα τα εκδοτήρια της ΟΣΥ ΑΕ και της ΣΤΑ.ΣΥ καθώς και από το διαδίκτυο.

Η προσωποποίηση καρτών είναι μία πάγια διαδικασία και δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ειδικά για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι την 30.11.2017, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν φακέλους και να αποστέλλεται η κάρτα στη διεύθυνση επιλογής τους ταχυδρομικά. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών επικυρώνουν τα εισιτήριά τους και στο δίκτυο του Προαστιακού. Όσον αφορά στους κατόχους των ετήσιων, εξαμηνιαίων, τριμηνιαίων καρτών, καθώς και τους ανέργους, αυτοί θα μετακινούνται με επίδειξη των αντίστοιχων εγγράφων στους υπευθύνους της γραμμής των πυλών εκάστου σταθμού. Σε όλες τις πύλες (ανοιχτές ή κλειστές) θα παρευρίσκονται αρμόδιοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό. 

Στους σταθμούς με κλειστές πύλες θα υπάρχει μια τουλάχιστον ανοιχτή πύλη (ΑΜΕΑ), που θα επιδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα των ανωτέρω δικαιούχων. Για τους πολίτες των ανωτέρω κατηγοριών, οι ετήσιες κάρτες θα αντικατασταθούν στο επόμενο διάστημα, είτε με τη διαδικασία της κατάθεσης δικαιολογητικών με φάκελο, είτε μέσω διαδικτύου μετά από έγκριση της ΑΠΔΠΧ. 

Σε ότι αφορά το θέμα με την μαζική προσωποποίηση καρτών μέσω διαδικτύου βρίσκεται στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επί του παρόντος δεν έχει δώσει έγκριση. 

Ο ΟΑΣΑ τονίζει ότι τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κομίστρου, προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες (ATH.ENA CARD) είναι μέσα κομίστρου μακράς διαρκείας, με χρόνο ζωής 10 έτη. Τα πολλαπλά εισιτήρια (ATH.ENA TICKET) είναι επαναφορτιζόμενα μέσα κομίστρου και έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Dio15/11/201713:45

Το φιασκο ειναι πολυ μεγαλυτερο. Παρακαλω να ασχοληθεί το πρωτο θεμα. Απο τις 10 Νοέμβρη νομιζω ξεκινησε η αντικατάσταση των ετησίων καρτων. Πιο πριν δεν ηταν οι ετησιες. Αυτο δε γραφοταν πουθενα.στις 9 Νοεμβρίου αναφερθηκε στο σαιτ. Τι μας πρηξανε τρεχατε να βγαλετε? Και τωρα να ξαναστελνουμε στους συλλογους τα στοιχεια?? Δε μπορουν οι τεμπεληδες του.οασα να γεμισουν την καρτα αφου εχω και τα κουπονια? Ακου ρε...

Απάντηση
ξανθια15/11/201711:39

Πάντως το χάρτινο δεν έπρεπε να καταργηθεί. Οπως υπάρχει χάρτινο και στο εξωτερικο, Λονδινο, Παρίσι, κτλ θα ειναι δύσκολο και για τους τουριστες ....

Απάντηση
μπαχαλακιας15/11/201709:49

ευτυχως που αφηνουν μια εισοδο ανοιχτη για εμας τους τζαμπατζηδες. χαχαχαχ μπαρες και κουραφεξαλα

Απάντηση
Μανώλης γνήσιος Αριστερός15/11/201711:08

Οι πραγματικοί Αριστεροι αγωνιστές και όχι οι ιμιτασιόν του ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε για ελεύθερες μετακινήσεις για όλους! Δε θα αφήσουμε να περάσει το μέτρο της ηλεκτρονικού εισητηρίου έτσι. Οι αλληλέγγυοι θα δράσουμε όπως μόνο εμείς ξέρουμε.....Υπομονή και θα δείτε

Απάντηση
Καταλαβα15/11/201712:17

Παλι θα σπασετε η θα καψετε κατι και στο τελος παλι εμεις θα το πληρωσουμε....καμια ελπιδα για αυτην την χωρα

Απάντηση
ΣΣΣ15/11/201712:10

Μηπως να μην πληρωνουμε και καθολου φορους στο κρατος και να μαζευομαστε να κηνυγαμε ελαφια για να τα τρωμε? Η να χρησιμοποιουμε τοξα για το στρατο? Η να παρουμε και αλογα για να πηγαινουμε στις δουλειες μας? Μηπως να κλεισουμε τη ΕΥΔΑΠ και να κανουμε και μπανιο στα ποταμια? Δηλαδη τι θα παθεις αν δωσεις χρηματα για την μετακινηση σου? Κοψε τα ναρκωτικα και το τσιγαρο για λιγο αν δεν σου βγαινουν η μηπως σε πειραζει που δεν θα μπορουν οι πρεζεμπορες να ερθουν να σου πουλησουν ναρκωτικα? Μαλλον δεν θα εχουν ουτε λεφτα αλλα ουτε χαρτια και ταυτοτητα για να βγαλουν εισητηριο και θες να τους καλυψεις αντε ρε απο εδω

Απάντηση
Dio15/11/201709:28

Το θεμα ειναι να γινουν και προσβασιμα. Να μπορει να βρίσκει ο κοσμος (ειδικά οι ηλικιωμενοι) τροπο να αγοραζει και κοντα στο σπιτι του. Οχι να τρεχει σε σταθμους μετρο. Βλεπω να μην το αντιμετωπιζουν θετιξα τα περιπτερα. Επισης το βασικοτερο ειναι να μην τα σπανε συνεχεια οι γνωστοι. Καποιος ειχε την ιδεα να ειναι απο τζαμι.....

Απάντηση
Dio15/11/201711:31

Δε θα μιλησω απαξιωτικα οπως εσυ. Μαλλον δεν εχεις παρει ποτε λεωφορείο. Δεν ειναι καθόλου αναγκαστικο να πας σε σταθμο του μετρο. Απειρα λεωφορεια δεν περνανε απο μέτρο ή ηλεκτρικο.τι να πω..μας κουφανες.οπως και να εχει πρεπεινα αυξηθούν τα σημεία πωλησης.

Απάντηση
πουλαω εισητηρια15/11/201711:22

το οποιο το παιρνεις απ το σταθμο οπου αναγκαστικα πρεπει να πας για να παρεις μετρο. Καφε ηπιες? ή δε λειτουργεις γενικα??

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία