LIVE

Κορωνοϊός

Αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: «Πόλεμος» Σπίρτζη - ΟΑΣΑ - Αρχής Προσωπικών Δεδομένων

Αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: «Πόλεμος» Σπίρτζη - ΟΑΣΑ - Αρχής Προσωπικών Δεδομένων

Έκθετη η ηγεσία του υπουργείου από την κατηγορηματική διάψευση της Αρχής ότι απαγόρευσε η διαδικασία έκδοσης των καρτών να γίνει ηλεκτρονικά

Πλήρως εκτεθειμένη είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για τη μη δυνατότητα έκδοσης μέσω διαδικτύου της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας μετακίνησης με αποτέλεσμα τις ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού μπροστά στα εκδοτήρια. 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διέψευσε κατά τρόπο απόλυτο τους ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Νίκου Μαυραγάνη ότι η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας σκόνταψε στις αντιρρήσεις και τελικώς στην απαγόρευση της ξεκαθαρίζοντας ότι «την επέτρεψε πλήρως
»! 

Όπως σημειώνει η Αρχή, ύστερα από συστηματική συνεργασία με εκπροσώπους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), «όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ. 1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου)». 

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως «όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή ‘δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων’. Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς»!

Βάλλοντας κατά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η Αρχή διευκρινίζει σε κάθε περίπτωση «ότι είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν.2472/1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της Αρχής  έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τη στιγμή μάλιστα που κ. Μαυραγάνης παραδέχεται δημόσια τα προβλήματα του συστήματος καθώς έχουν εκδοθεί 160.000 μηνιαίες ηλεκτρονικές κάρτες, όταν κατά μέσο όρο εκδίδονται 250.000 μηνιαίες κάρτες, με αποτέλεσμα την παράταση ισχύος των παλαιών καρτών έως τις 15 Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί αύριο Παρασκευή στις 2 μμ, σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του ΑΣΣΚ, τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον τρόπο έκδοσης του, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, έστω και τώρα, η Αρχή να δηλώσει δημόσια εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα», χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, όπως το υπουργείο είχε ενημερωθεί από τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο, με βάση τις γνωμοδοτήσεις 1 και 4 / 2017 της ίδιας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Ποτέ δεν είναι αργά» τονίζει το υπουργείο  προσθέτοντας: «Όταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κ.λπ.), να επιτρέπεται και στους φορείς του ελληνικού δημοσίου».

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν και από την επί του θέματος ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, στην οποία αναφέρει ότι διαθέτει εφαρμογή έκδοσης προσωποποιημένων καρτών μέσω διαδικτύου, η οποία, εφόσον εγκριθεί, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού σημειώνουν ότι στην αρχική του γνωστοποίηση προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ο ΟΑΣΑ προέβλεπε εναλλακτικά την έκδοση καρτών μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. «Συνεπώς ο ΟΑΣΑ, στην αρχική του πρόταση, εκπόνησε μελέτη προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση προσωποποιημένου κομίστρου και μέσω της ιστοσελίδας του, ώστε να εξυπηρετηθεί μεγάλο πλήθος χρηστών και να παραλάβει, στη συνέχεια, τις προσωποποιημένες κάρτες, είτε σε οποιαδήποτε σταθμό επιλογής του, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση επιλογής του». Επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην Αρχή αναφέρεται: «Στον ΟΑΣΑ δεν δόθηκε η σχεδιαζόμενη δυνατότητα να σχηματίσει ένα αρχείο με τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις των χρηστών, διότι προσέκρουε στην άποψη της Αρχής περί εξαγωγής πληροφόρησης μέσω της συσχέτισης διαμοιρασμένων υποσυστημάτων και για το λόγο αυτό - αφενός - ματαιώθηκε η απευθείας έκδοση καρτών μέσω διαδικτύου. Αφετέρου, ο ΟΑΣΑ οδηγήθηκε στον επανασχεδιασμό της διαδικασίας με ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων της κάρτας και έκδοσής της με χρήση QRcode, χωρίς καταχώρηση προσωπικών στοιχείων σε υποσύστημα, αλλά με παραλαβή τους στα κατά τόπους εκδοτήρια». 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Νικος

Γιατί ρε παιδιά χρειάζονται όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα για ένα εισιτήριο λεωφορείου; Αναρωτιέται κανένας; Ενδιαφέρεται κανένας;

φασίστες

θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν και να λένε ότι θέλουν χωρίς έλεγχο. .

σσσ

ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ!1!1!11εναδυοτρια!!!@@!@!

Σταύρος

Ολα ομως τα υπόλοιπα τα εχουν καλώς γινομένα οι μποσελβίκοι! Απίθανοι!

Τζαβέλλας

Σπίρτζης και Μαυραγάνης να παραιτηθούν τώρα. Κακομεταχειρίστηκαν το επιβατικό κοινό χωρίς έλεος και μας φλόμωσαν και στο ψέμμα.

Navajo

Και ζημιώνουν και το κράτος γιατί η παράταση της μηνιαίας κάρτας βλέπω να πηγαίνει μέχρι τέλος Νοέμβρη ...

Κ

ετσιιιιι φακελωστε ολο τον κοσμο..ελεγχος παντου...Τωρα θα ξερουν και τα δρομολογια που κανεις καθημερινα

casuffit

Όταν τα μόγγολα συναντιούνται με την τεχνολογία, κερδίζουν πάντα τα μόγγολα. Θα μάθουν αυτοί οι άθλιοι από την καλή ότι οι πολίτες, που τους πληρώνουν αδρά για να προσφέρουν υπηρεσίες, απαιτούν σεβασμό και δεν είναι κομπάρσοι-ιθαγενείς κάποιων αργόμισθων, αμόρφωτων και επικίνδυνων χαβαλέδων. Δεν πρόκειται να φύγουν από την Ελλάδα οι άριστοι για να την σφετεριστούν τα συριζοπαράσιτα και οι μπαχαλάκηδες.

Άχρηστοι

Αριστερή αξιοπρέπεια , μέ ουρές γιά τράπεζες,εισητήρια,φάρμακα, νοσοκομεία ...Καλοί γιά μπάφους, καφενείο, καρανίκες, συσσίτια καί λαθρο πού πληρώνονται από τή σκληρή φορολογία τών Ελλήνων εργαζομένων !

σσσ

Ολοι πανε τελευταια στιγμη δεν φταει κανεις αυτοι φταινε γιατι δεν πηγαν στις αρεχες του μηνα που ηταν διαθεσιμο?

chris

Δηλαδή η Αρχή μας λέει ότι είναι εντάξει να εκδίδονται οι κάρτες μέσω διαδικτύου αρκεί ο ΟΑΣΑ να μην κρατάει προσωπικά στοιχεία σε βάση δεδομένων!!!! Και πως θα ξέρουν από το ΟΑΣΑ τα ονοματεπώνυμα και που θα στείλουν τις κάρτες αν δεν κρατήσουν τις διευθύνσεις;;; Μας τρολάρουν οι ψηφιακά αναλφάβητοι νομικοί της Αρχής μου φαίνεται.

αλαλούμ

Συνώνυμο του ΞΥΡΙΖΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης