Βαριά απώλεια για την Κρήτη ο πνιγμός του γιατρού, ποιητή και κοινωνικού αγωνιστή Αντώνη Κούτη

Βαριά απώλεια για την Κρήτη ο πνιγμός του γιατρού, ποιητή και κοινωνικού αγωνιστή Αντώνη Κούτη

Παρασύρθηκε από τα κύματα και τραυματίστηκε στα βράχια - Αφήνει πίσω του σπουδαίο κοινωνικό έργο

Βαριά απώλεια για την Κρήτη ο πνιγμός του γιατρού, ποιητή και κοινωνικού αγωνιστή Αντώνη Κούτη
Η απώλεια του γιατρού Αντώνη Κούτη, επιστημονικού συνεργάτη του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήδη προσμετράται ως τεράστια για την κοινωνία της Κρήτης. 

Όχι για τυπικούς λόγους, που αναδεικνύονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για την ουσία της απώλειας μιας μεγάλης προσωπικότητας, όπως τον περιγράφουν στο Candianews οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, τον έζησαν εδώ και 30 χρόνια, από τότε που άρχισε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο, έδωσαν μαζί του κοινωνικούς αγώνες, άκουσαν και διάβασαν την ποίησή του, αντάλλαξαν μαζί του απόψεις.

Ο 61χρονος Αντώνης Κούτης, που χάθηκε χθες το μεσημέρι στις Αλυκές των Σισσών, όταν παρασύρθηκε από τα κύματα και τραυματίστηκε στα βράχια, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου. Δεν έγινε ποτέ καθηγητής ούτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ούτε σε άλλο επιστημονικό ίδρυμα. Εκ πεποιθήσεως έμεινε μακριά από την ακαδημαϊκή ιεραρχία και τις βαθμίδες της, λένε φίλοι του. Αρνήθηκε πολλές φορές την ακαδημαϊκή διάκριση και ανέλιξη. Ήθελε απλά να εργάζεται στον τομέα του, την Κοινωνική Ιατρική, να κάνει μελέτες, όπως αυτή για τις βλαβερές συνέπειες του μνημονίου στην υγεία, την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, μέσα στα μνημόνια, για να σωθεί ο Άνθρωπος, την οποία είχε παρουσιάσει το 2014 στο Ηράκλειο.

Είναι ανάλογα τα όσα έλεγε, λίγες ώρες πριν τον τραγικό του θάνατο, το βράδυ της Τετάρτης στο συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την υγεία.

Ο Αντώνης Κούτης, διευθυντής παράλληλα του δημοτικού ιατρείου Ηρακλείου, δηλαδή του ιατρείου που λειτούργησε για να καλύψει τις ανάγκες των ανασφάλιστων, των απόρων, όλων εκείνων που δεν έχουν την προστασία του κράτους αυτή την εποχή, ήταν και ποιητής. Με τρεις ποιητικές συλλογές: «Ενδιάμεσος Κόσμος», «Λίθος Αργός», και «Απέναντι στην Ομορφιά».
Κλείσιμο

"Εγώ τουλάχιστον θά 'χω κάτι να ειπώ,
στα κυκλάμινα
σαν θα γυρίσουνε να με κοιτάξουν.
Εσείς αλήθεια;
Τί;"

Αυτά έγραφε στο ποίημά του "Δευτέρα παρουσία", το οποίο το 2016 παραχώρησε στους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου προκειμένου να γυρίσουν ένα μικρό βίντεο στον τάφο του Καζαντζάκη, την ημέρα της ποίησης.



Πηγή: candianews.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης