Θεόδωρος Μασούρας: Πατρινός ο γηραιότερος Έλληνας - «Έφυγε» στα 112!

Θεόδωρος Μασούρας: Πατρινός ο γηραιότερος Έλληνας - «Έφυγε» στα 112!

Eζησε δεκάδες σημαντικά χρόνια της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος

Θεόδωρος Μασούρας: Πατρινός ο γηραιότερος Έλληνας - «Έφυγε» στα 112!
Μάλλον διεκδικούσε τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου της Πάτρας, της Αχαΐας, ενδεχομένως και της Ελλάδας. Μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας με την υγεία του έφυγε τελικά από την ζωή ο μπάρμπα Θόδωρος Μασούρας σε ηλικία 112 ετών!

Στα 112 του χρόνια έζησε δεκάδες σημαντικά χρόνια της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος, αφού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 13 ετών, στον 2ο Παγκόσμιο 35, στην Χούντα 62. Μάλιστα μπορεί να ήταν κατάκοιτος, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή πλήρης ημερών και πλήρους συνειδήσεως καθώς η πνευματική του διαύγεια και τα τελευταία χρόνια αποτυπωνόταν στο χαρτί σε δεκάδες ποιήματα που έγραφε και τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονά και τα τρισέγγονά του.

Ο μπάρμπα Θόδωρος με καταγωγή από την Κρυόβρυση Ηλείας, εγκαταστάθηκε από νωρίς στο Κάλφα Τριταίας όπου πέρασε μία ολόκληρη ζωή. Άνθρωπος του μόχθου, αγρότης, πάλεψε με την σύζυγό του την οποία έχασε πριν πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν τα πέντε τους παιδιά.  Προσεκτικός στην διατροφή και στις συνήθειές του ήταν όρθιος μέχρι και το 2015. Περπατούσε, έγραφε ποιήματα, μιλούσε και συμβούλευε παιδιά και εγγόνια, ρουφούσε κάθε στιγμή της ζωής. Με ιδιαίτερη χαρά, χωρίς να γίνεται βάρος σε κανέναν. Ήταν ο αγαπημένος παππούς όλων! Καλόκαρδος και ιδιαίτερα αγαπητός δεν έχανε την ευκαιρία να διηγείται ιστορίες από την κατοχή, τα δύσκολα χρόνια πριν από αυτήν, το χωριό και τις συνήθειές του.

Ο Θεόδωρος Μασούρας είχε αποκτήσει πέντε παιδιά την Κυριακούλα, την  Νικούλα, την Χρυσούλα, τον Νίκο και τον Επαμεινώνδα εκ των οποίων τους δύο γιους έχασε πριν μερικά χρόνια. Ο μπάρμπα Θόδωρος είχε άλλα 8 αδέλφια τα οποία πέθαναν όλα με μέσο όρο ηλικίας τα 100 (από 90 έως και 104). Εκτός από έναν αδελφό του που σκοτώθηκε στον πόλεμο. Τ

ο μυστικό του για την ηλικία του; Η καλή και υγιεινή διατροφή, η όρεξή του για ζωή και ίσως… και τα γονίδιά του αν υπολογίσουμε πως και τα αδέλφια του ήσαν… αιωνόβια!
Κλείσιμο

Ο μπάρμπα Θόδωρος πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο διαδίκτυο θεωρούν πως ένας Ιάπωνας που πέθανε το 2016 σε ηλικία 112 ετών ήταν ο γηραιότερος στον κόσμο!

Πηγή: Iliaoikonomia.gr 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης