Χωρίς τον Ρουπακιά ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 4,5 μήνες

Χωρίς τον Ρουπακιά ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 4,5 μήνες

Άρχισε με μόλις έξι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενος να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Χωρίς τον Ρουπακιά ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 4,5 μήνες
Μετ' εμποδίων και χωρίς τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε σήμερα, έπειτα από περίπου 4,5 μήνες, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη είχε διακοπεί λόγω της αποχής των δικηγόρων -η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 6 Ιουνίου- πλην όμως οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν λάβει άδεια από τους Συλλόγους τους, Αθηνών και Πειραιά, να παρασταθούν στην ακροαματική διαδικασία. 

Αντίθετα, από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η πλειονότητα των συνηγόρων δήλωσε ότι απέχει. Δήλωση ότι απέχει από τα καθήκοντά του έκανε και ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά. 

Η δίκη ξεκίνησε με μόλις έξι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενος να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Από το εδώλιο απουσίαζε Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί με όρους, μεταξύ των οποίων και αυτός του κατ´οίκον περιορισμού. 

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του νεαρού μουσικού, Παύλου Φύσσα, επέλεξε μετά την αποφυλάκισή του να παραμείνει στο σπίτι του και να απέχει από την ακροαματική διαδικασία, τακτική που έχουν ακολουθήσει από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης, το σύνολο των κατηγορουμένων.
Κλείσιμο


Απόφαση δικαστηρίου 
Επί του ζητήματος της άδειας των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας, λαμβάνοντας τον λόγο, πρότεινε στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι των οποίων οι συνήγοροι απέχουν, να εκπροσωπηθούν στη δίκη από τους διορισμένους δικηγόρους (όπου έχουν διοριστεί) και όπου δεν έχουν διοριστεί συνήγοροι να διοριστούν νέοι.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και με απόφασή του διόρισε συνηγόρους που εκπροσωπούν ήδη άλλους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση του Γιώργου Ρουπακιά, το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί από συνήγορο που είχε διοριστεί κατά το παρελθόν. 

«Η άδεια από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους δίνεται για την κάθε εκδικαζόμενη υπόθεση και την αποχή την αποφασίζει ο οικείος σύλλογος και όχι ο κάθε δικηγόρος ατομικά», είπε η πρόεδρος κυρία Μ.Λεπενιώτη, ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου. 


Αρνήθηκαν οι συνήγοροι
Παρ' όλα αυτά, τo πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Και αυτό γιατί τρεις από τους συνηγόρους που διόρισε το δικαστήριο και οι οποίοι εκπροσωπούν άλλους κατηγορουμένους στην υπόθεση, αρνήθηκαν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα και να παρασταθούν στη δίκη ως συνήγοροι και άλλων κατηγορουμένων. 

Τελικά, μετά την άρνηση των τριών συνηγόρων το δικαστήριο, αποφάσισε να να προχωρήσει στο διορισμό άλλων δικηγόρων και πάλι από τους υπάρχοντες. Το σκεπτικό είναι ότι οι παριστάμενοι στη δίκη δικηγόροι γνωρίζουν τη δικογραφία και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας. 

Και πάλι όμως, οι νέοι δικηγόροι που διορίστηκαν αρνήθηκαν το διορισμό τους και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν και άλλους κατηγορουμένους. Ενδεικτικά, δικηγόρος που διορίστηκε από το δικαστήριο και παρίσταται ήδη στη δίκη, δήλωσε ότι αρνείται λέγοντας: «Δεν μπορώ να αποδεχθώ το διορισμό, εκπροσωπώ ήδη δυο κατηγορουμένους, δεν μπορώ να εκπροσωπήσω και άλλους». 


Από τον κατάλογο 
Μετά και την νέα καθολική άρνηση των συνηγόρων και αφού εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα διορισμού από τους δικηγόρους που ήδη παρίστανται στη δίκη, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία. 

Με την επανέναρξη της δίκης η πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό συνηγόρων από τον κατάλογο. Διόρισε δηλαδή νέους δικηγόρους που δεν παρίστανται στο ακροατήριο και ούτε εκπροσωπούν κάποιον άλλο κατηγορούμενο στην υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι δικηγόροι, αν αποδεχθούν το διορισμό τους, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν επί της ογκώδους δικογραφίας.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης