Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ειδομένη, έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ειδομένη, έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν

Οι ελληνικές Αρχές κοντά σ' αυτούς που οργάνωσαν τη μετακίνηση των προσφύγων από την Ειδομένη σε άλλο σημείο της συνοριογραμμής με τα Σκόπια - Οι έρευνες φαίνεται ότι καταλήγουν σε πρόσωπα - Περισσότεροι από 43.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ειδομένη, έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν
Κοντά σ' αυτούς που οργάνωσαν τη μετακίνηση των προσφύγων από την Ειδομένη σε άλλο σημείο της συνοριογραμμής με τα
Σκόπια, με τα γνωστά επακόλουθα, βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ των ανοικτών συνόρων.

Στον απόηχο του εγγράφου που κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα και ξεσήκωσε το καραβάνι προς το χωριό Χαμηλό για το πέρασμα προς τα Σκόπια, οι έρευνες των Ελληνικών αρχών φαίνεται ότι καταλήγουν σε πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την
Κλείσιμο
ΕΛ.ΑΣ, τα πρόσωπα αυτά μετακινήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ειδομένη και κινούνται σ’ ένα ιδεολογικό πλαίσιο «ανοιχτών συνόρων».

Και ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη χειροτερεύει μέρα με τη μέρα σε πολλά επίπεδα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν δίπλα στον φράχτη που σήκωσε η Fyrom, να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές ώστε να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας.



Στην Ειδομένη παραμένουν δεκάδες ΜΚΟ να προσφέρουν ότι είναι εφικτό, ενώ πρόσφυγες που επεστράφησαν από τη Fyrom κάνουν λόγο για βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και του Στρατού.

Πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Ειδομένη, χαρακτήρισαν ως «πραγματικό μαρτύριο» το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούν. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ” ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας. Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει.

«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. 'Αλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», λέει, τονίζοντας πως «επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».

Ύστερα απ' αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ' όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: «θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.

Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. 

Περισσότεροι από 43.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα


Οκτώμισι χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας θα είναι τις επόμενες ημέρες διαθέσιμες για τους πρόσφυγες, καθώς εννιά νέοι χώροι βρίσκονται σε φάση άμεσης ολοκλήρωσης. Πρόκειται για ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, για την πρώτη επέκταση του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα, για κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας στο Λαύριο, για το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, για τα παλαιά Σφαγεία Γιαννιτσών, για χώρους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, καθώς και για τρεις χώρους στην Ήπειρο (Δολιανά, Φιλιππιάδα, Κατσικάς).

Σήμερα σε όλη τη χώρα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 43.407, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 8.648 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε μόλις 111. Στην Αττική φιλοξενούνται 11.936 πρόσφυγες στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, τους χώρους του Ελληνικού, τον 'Αγιο Ανδρέα, τη Μαλακάσα, το Λαύριο και το λιμάνι του Πειραιά.

Συνολικά 3.930 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα. Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς στην Ε-1 φιλοξενούνται 1150, στην Ε-2 1350, στην Ε-3 450, στην Ε-6 30 και στην Πέτρινη Αποθήκη 950. 

Στην Λάρισα βρίσκονται 398 πρόσφυγες, στα Τρίκαλα 200, στις Θερμοπύλες 300 και στη Ριτσώνα 350.

Στην Βόρεια Ελλάδα παραμένουν 21.575 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 10.500 βρίσκονται στο camp της Ειδομένης και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στα Διαβατά, στο Χέρσο Κιλκίς, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, τη Δράμα, τη Νέα Καρβάλη, την Ελευθερούπολη, την Κοζάνη και την Κόνιτσα.

Υπουργείο προς Περιφέρεια Κρήτης και Δήμους: Βρείτε χώρους για τους πρόσφυγες

Την υπόδειξη χώρων όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες ζητά με επείγον έγγραφό του προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού το Υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ekriti.gr, για τους σχεδιασμούς του ΥΠ.ΕΣ..

Το έγγραφο του Υπουργείου προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης ζητά από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να υποδείξουν τους "κατάλληλους" προς στέγαση των προσφύγων χώρους δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προδιαγραφες. Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακοί χώροι, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α., οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και ύδρευση, να είναι δίπλα σε αστικά κέντρα και να εχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έγγραφο που έχει φτάσει στην Περιφέρεια Κρήτης και στους ΟΤΑ του νησιού έχει την υπογραφή του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα. Υπενθυμίζεται, πως στις 3 Μαρτίου 2016 το ekriti.gr είχε αποκαλύψει άλλο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με το οποίο ζητούσε από τους Δημάρχους του νησιού τη συνδρομή τους στην καταγραφή χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Η «Ελπίδα» αγκαλιάζει τα προσφυγόπουλα και τις μητέρες τους

Την πρωτοβουλία να προσφέρει πολύτιμη αρωγή στα προσφυγόπουλα και τις μητέρες τους αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά αναλαμβάνει η κυρία Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη. Με τη γενναία κίνησή της η πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» επιθυμεί να βελτιώσει τις δύσκολες συνθήκες ζωής για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, αλλά και να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της υγείας τόσο τω προσφύγων, όσο και των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν τους μετανάστες. 

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την ανάληψη από το Ίδρυμα της λειτουργίας  ενός hot spot όπου θα φιλοξενούνται κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, καθώς επίσης και ασυνόδευτα παιδιά. «Εκεί θα τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά.  Το λειτουργικό κόστος του προγράμματος θα αναληφθεί από το Ίδρυμα, ενώ στόχος θα είναι να γίνει κέντρο αναφοράς το όποιο θα ενταχθεί και στην UΝΕSCO» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη. Ο κ.Κουρουμπλής διαβίβασε την πρόταση στον πρωθυπουργό για να προχωρήσει το πρόγραμμα που εισηγείται η πρόεδρος του Ιδρύματος.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης