Εξάρχεια: Ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και Αστυνομία

Εξάρχεια: Ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και Αστυνομία

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο - Σε 73 προσαγωγές και 10 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία - Πάνω από 25.000 οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία




Εξάρχεια: Ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και Αστυνομία
Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία
προς την αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα της Δευτέρας, υπερέβησαν τις 25.000.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα επεισόδια και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στις συγκρούσεις που ξέσπασαν αργότερα το βράδυ στα Εξάρχεια,
η Αστυνομία προχώρησε σε 73 προσαγωγές και σε δέκα συλλήψεις.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή του Χίλτον, αλλά τα πιο σοβαρά ξεκίνησαν στις 20:30, έπειτα από την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν περίπου 500 άτομα σε ομάδες μπήκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, έβαλαν φωτιές σε κάδους και επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και καταδίωξαν τους νεαρούς με τη συνδρομή και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.
Κλείσιμο

Η κατάσταση στην περιοχή παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ έκρυθμη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 70 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν λίγο πριν τις 22:30 σε αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών συνεχίστηκαν στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους, ενώ κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικά, στα επεισόδια στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές και συνελήφθησαν επτά άτομα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρχαν πληροφορίες ότι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο δημοσιογράφοι και ειδικότερα μια γυναίκα φωτορεπόρτερ της ιστοσελίδας VICE και ένας δημοσιογράφος ο οποίος, επίσης, εργάζεται για το VICE.

Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία διέταξε τη διαδικασία διοικητικής έρευνας για τον τραυματισμό των δημοσιογράφων. Μάλιστα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως παράλληλα διενεργείται προανάκριση για το συμβάν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.




























Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18:20 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ ο κύριος όγκος βρισκόταν στο ύψος του Ευαγγελισμού. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, υπό τη «συνοδεία» ισχυρής αστυνομικής δύναμης, βρισκόταν στο Σύνταγμα, όπου συνεχώς συγκεντρωνόταν πλήθος διαδηλωτών.





Λίγο πριν τις 19:00, επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σημειώθηκαν στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαψε σημαίες και ήρθε σε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, για να «απαντήσουν» στις πέτρες και τα αντικείμενα που δέχονταν. Το μπλοκ εν τέλει «κόπηκε στα δύο» από τις δυνάμεις της αστυνομίας.





Στις 17:45 είχε ξεκινήσει και η πορεία του ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία, με περίπου 10.000 διαδηλωτές να λαμβάνουν μέρος.



Περί τις 16:00, δε, στην αμερικανική πρεσβεία είχε φτάσει η αιματοβαμμένη σημαία, που συμβολίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία μετέφεραν μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μαζί με περίπου 300 άτομα.



Μάλιστα, προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν.

Εκατοντάδες πολίτες κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους που θέλησαν να αφήσουν ένα γαρίφαλο, ενώ η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με λουλούδια, ζωγραφιές μικρών παιδιών και μηνύματα για τα γεγονότα της εξέγερσης.







Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, όπως όταν μέλη της Συγκλήτου άφησαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και φοιτητές που βρίσκονταν εκεί αντιλήφθηκαν την παρουσία τους και φώναξαν συνθήματα εναντίον τους για το άσυλο και τα πρόσφατα επεισόδια. Η ένταση σταμάτησε, όταν οι συγκλητικοί απομακρύνθηκαν από το χώρο.



Το μεσημέρι, στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσονα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.



Λίγο αργότερα στο χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

























Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ' Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκ και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει και ο μπαμπάς του προσθέτει: «Tον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».





Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στη Δ' Δημοτικού. «Με έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε. Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δηλώνει: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου».



Ο Νίκος μαθητής στη Β' Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Στο χώρο του Πολυτεχνείου έφταναν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμήν όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους μέχρι τις 14:00.





Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30 και η πορεία προς το Σύνταγμα και την πρεσβείας της Αμερικής, ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα με την αιματοβαμμένη σημαία να παίρνει θέση στην κορυφή της πορείας.

Για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας 7.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ μόνο οι 400 από αυτούς ήταν στην πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης