PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δύο ώρες αναμονής στο κέντρο της Αθήνας

Ουρές ντροπής, ιστορίες πόνου για ένα πανάκριβο φάρμακο…

Ουρές ντροπής, ιστορίες πόνου για ένα πανάκριβο φάρμακο…
ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Το φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου καλύπτει όλη την Αττική και συρρέουν σε αυτό ασθενείς με βαριές παθήσεις – Ελπίζει σε λύση του προβλήματος ο ΕΟΠΠΥ με τα νέα σημεία σε Πειραιά και Περιστέρι

Τις δύο ώρες αναμονής φτάνει ένας ασθενής που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας προκειμένου να προμηθευτεί φάρμακα από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα, το οποίο εξυπηρετεί ουσιαστικά όλους τους πάσχοντες από βαριές παθήσεις.

Το protothema.gr βρέθηκε στο φαρμακείο και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ενώ συνομίλησε και με τους ασφαλισμένους των οποίων οι ιστορίες σοκάρουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο

video platform video management video solutions video player

Το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 16, στην καρδιά της Αθήνας, -κι ένα από τα έξι συνολικά της πρωτεύουσας-  είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, και μάλιστα εκείνους που έπασχαν από βαριές παθήσεις και συνεπώς χρειάζονταν ειδικές ακριβές θεραπευτικές αγωγές. Ενδεικτικά, χορηγούσε φάρμακα – τα οποία είναι πανάκριβα στο εμπόριο - για τον καρκίνο, για αυτοάνοσα νοσήματα, για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όπως πχ μεταμοσχευθέντες, για νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Πριν από δύο χρόνια όμως βρέθηκε στη δίνη των αλλαγών του συστήματος δημόσιας υγείας. Ο σχεδιασμός των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενοποίηση των μεγάλων ασφαλιστικών φορέων που κάλυπταν τον κύριο όγκο των Ελλήνων ασφαλισμένων (ΙΚΑ, Ταμείο Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) έφερε στο προσκήνιο τα φαρμακεία του ΙΚΑ, όπως άλλωστε και όλες τις δομές του Ιδρύματος.

Τον περασμένο Μάρτιο η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά οδήγησε τους αρμόδιους του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης σε απόφαση- μονόδρομο: τα φαρμακεία του ΙΚΑ θα εξυπηρετούσαν εφεξής και τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η κίνηση έξω από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ αυξήθηκε, ο χρόνος αναμονής επιμηκύνθηκε, οι ασθενείς πολλαπλασιάστηκαν όπως και η ταλαιπωρία τους.

Η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τον περασμένο Ιούνιο μονιμοποίησε τις… ουρές των ασθενών έξω από το φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου 16. Η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλισμένων που καλούνταν τώρα να εξυπηρετήσει σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα εξειδικευμένα φάρμακα που καλείται να διαθέσει στους ασθενείς, προκαλούν έμφραγμα στη λειτουργία του φαρμακείου.

Το πρόβλημα επιτάθηκε και από την άρνηση των ιδιωτικών φαρμακείων για τη χορήγηση των σκευασμάτων σε ασθενείς, λόγω των χρεών που είχαν σωρευθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού φαρμακείου εκδίδει εγκύκλιο βάσει της οποίας οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους μπορούν να πάνε σε όλα τα φαρμακεία του Οργανισμού (δηλαδή των φορέων που καλύπτει) και να λαμβάνουν τα σκευάσματα που χρειάζονται χωρίς θεώρηση.

Ωστόσο, μόλις πριν από ενάμισι μήνα ο Οργανισμός έθεσε σε λειτουργία φαρμακείο στον Πειραιά (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας, Μπουμπουλίνας 7) ενώ έχει προγραμματίσει τη λειτουργία και άλλου φαρμακείο στο Περιστέρι.

ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. 17/02/201212:34

@ Μαρινα ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΚΑΟΥ ! ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ? ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ! ΞΥΠΝΑ ! ΟΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !

Απάντηση
Εκλογές κουφάλες εδώ και τώρα....17/02/201212:14

@Μαρίνα: Που κολλάει ο Τσίπρας και η Παπαρήγα κούκλα μου έτσι και αλλιώς η "πιάτσα" πάντα με συνάλλαγμα δουλεύει....δεν πρόκειται να σε θίξει.... η δραχμή!

Απάντηση
ΓΙΑΝΝΗΣ17/02/201212:10

Που στο κόρακα είναι ο ηθοποιός Λοβέρδος; Ξέρει να βγαίνει μόνο στα κανάλια για το αρχηγιλίκι. Κρυμμένος προφανώς. Να πάει στο σπίτι του. Αλλά φαντάζομαι και εκει δεν θα τον θέλουν.

Απάντηση
Δημήτρης17/02/201211:54

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΤΥΧΟΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ....ΕΔΩ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ...ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ ΞΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΟΥΝ ΠΙΚΡΑ.

Απάντηση
mafalda17/02/201211:00

@Μαρίνα τι την φοβάσαι την δραχμή κορίτσι μου? Ξέχασες πως με αυτή μεγάλωσες? Τόσα χρόνια με δραχμούλα ζούσες, τώρα την φοβάσαι? Άντε ξεστραβωθείτε λίγο και μη τρώτε αμάσητη την προπαγάνδα που σαν ταίζουν καθημερινά...

Απάντηση
ΤΡΕΛΟΣ17/02/201210:02

ΑΠΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΕΣ.....ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ.ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙΑ... .

Απάντηση
ΑΓΓΕΛΟΣΑΣΤ17/02/201209:56

Δεν είναι μόνο σε αυτό το φαρμακείο που υπάρχει αυτό το δραματικό πρόβλημα. Είναι και στο άλλο του ΙΚΑ χαμηλά στην Αλεξάνδρας. Είναι τραγική η όλη διαδικασία. Πρέπει πρώτα να πας σε ΙΚΑ για να σου γράψουν τα φάρμακα. Άλλη αναμονή από εκεί... Αφού στα γράψουν (στη δική μας περιπέτεια στην Αγία Παρασκευή) πρέπει να πάμε στο φαρμακείο αυτό και να στηθούμε στην ουρά (πολλές φορές και πενήντα άτομα). Σε αυτό το φαρμακείο δεν υπάρχει και μηχάνημα με χαρτάκια αναμονής. Πρέπει να θυμάσαι τον μπροστινό σου! Το γελείο της υπόθεσης είναι ότι τις περισσότερες φορές περιμένεις να έρθει η σειρά σου για να σου πουν ότι το φάρμακο είναι σε έλλειψη και να σου βάλουν σφραγίδα "ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ" ώστε μετά να προπαθήσεις να βρεις τα φάρμακα από ιδιωτικό φαρμακείο. Φυσικά αν στη συνταγή σου έχεις παραπάνω από ένα φάρμακο τη πάτησες... γιατί πρέπει να έχεις πάντα το πρωτότυπο μαζί σου (και αυτού που είναι σε έλλειψη και αυτό του ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ). Αν δεν ξέρεις αυτή τη λεπτομέρεια, πρέπει να ξαναπάς να βρεις γιατρό να στη ξαναγράψει ξεχωριστά. Γιαυτό πλέον ζητάω από το γιατρό να μου γραφει κάθε φάρμακο σε ξεχωριστεί συνταγή. Στη δική μου περίπτωση ο άρρωστος είναι η σύζυγός μου. Έχει τουλάχιστον εμένα να σταθώ στην ουρά. Το τραγικό είναι ότι άλλοι άρρωστοι δεν έχουν τέτοια βοήθεια και είναι οι ίδιοι που στέκονται στην ουρά μέσα στο κρύο και τη βροχή. Απλά είναι ντροπή και ξεφτίλα να μην μπορεί κάποιος να σκεφτεί μία διαδικασία να κάνει τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από δύσκολες αρρώστιες όπως ο καρκίνος, λίγο πιο εύκολη. Λίγη απλή λογική θέλει και μπορεί να βελτιωθεί η διαδικασία. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε ώστε να τον ενημερώσω περί της διαδικασίας ώστε να ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Απάντηση
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ17/02/201209:33

Και μετά σου λέει απελευθερώνουμε το ωράριο των φαρμακείων για να εξυπηρετείται ο κόσμος.Δεν κοιτάν τα χάλια τους.Ξεφτίλες.Μια χαρά τα παίρναμε τα φάρμακα από τα φαρμακεία δίπλα στο σπίτι μας.Τόσες εργατοώρες που χάνονται δεν έχουν κόστος?Ξεφτίλες.

Απάντηση
Μαρίνα17/02/201209:31

Και που να γυρίσουμε στην Δραχμή που θέλει ο Τσίπρας και η Παπαρήγα να δείτε τι έχει να γίνει.

Απάντηση
stratos17/02/201209:20

Εκεί δίπλα δεν είναι το γραφείο του διοικητή; τα βλέπει και λέει πάμε καλά ή ντρέπεται; να δώσει αποδείξεις ο αρχισυνδικαλήσταρος

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία

Το protothema.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.