PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Αιτία για τη γεωθερμική δραστηριότητα στη Χαβάη ή το Γιέλοουστοουν

Ανακάλυψη της ΝASA: Η Ανταρκτική λιώνει... από κάτω!

Ανακάλυψη της ΝASA: Η Ανταρκτική λιώνει... από κάτω!

Πρόκειται για μια πηγή γεωθερμικής ενέργειας, γνωστή ως μανδυακό διάπυρο, που εντοπίζεται βαθιά κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land της νοτιότερης ηπείρου του πλανήτη μας

Την αιτία που προκαλεί πιθανότατα το λιώσιμο παγετώνων και τη δημιουργία λιμνών και ποταμών στη δυτική Ανταρκτική λέει ότι ανακάλυψε η NASA.


Πρόκειται για μια πηγή γεωθερμικής ενέργειας, γνωστή ως μανδυακό διάπυρο, που εντοπίζεται βαθιά κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land της νοτιότερης ηπείρου του πλανήτη μας.

Ως μανδυακό διάπυρο ή αλλιώς θερμική στήλη μανδύα οι γεωλόγοι εννοούν την ανερχόμενη ροή υλικού που ξεκινάει από το όριο πυρήνα- μανδύα της γης και μοιάζει με μανιτάρι ή λοφίο.Αυτά τα μανδυακά διάπειρα (mantle plumes) δημιουργούνται πιθανόν στον κατώτερο μανδύα και ανέρχονται αργά με ρεύματα μεταφοράς. Η ύπαρξή τους εξηγεί γιατί παρατηρείται έντονη γεωθερμική δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές όπως η Χαβάη και το Γιέλοουστοουν, που απέχουν πολύ από τα όρια τεκτονικών πλακών.

Πριν από 30 χρόνια ένας επιστήμονας του University of Colorado Denver είπε πως ένα τέτοιο μανδυακό διάπυρο ίσως βρίσκεται κάτω από την περιοχή Marie Byrd Land, κάτι που θα εξηγούσε κάποια παράξενα χαρακτηριστικά στους πάγους της περιοχής, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα και ένα τοπογραφικό χαρακτηριστικό που παρέπεμπε σε θόλο.

Αλλά η θεωρία αυτή δεν έγινε ευρεία αποδεκτή λόγω της παρουσίας του πάγου πάνω από το θόλο. «Νόμιζα ότι ήταν μια τρελή ιδέα», είπε η επικεφαλής της νέας έρευνας της NASA, Ελέν Σερούσι. «Δεν μπορούσα να εννοήσω πως γίνεται με τέτοια ποσότητα θερμότητας να υπάρχει πάγος από πάνω.»

Χρησιμοποιώντας, όμως, τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να υποστηρίξουν την θεωρία της ύπαρξης θερμικής στήλης μανδύα στην Ανταρκτική. Ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μανδυακού διαπύρου για να δουν πόση γεωθερμική θερμότητα θα χρειαζόταν για να εξηγήσει τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο Marie Byrd Land και συνέκριναν τα ευρήματά τους με στοιχεία που συνέλεξαν αποστολές της ΝΑSA στην Ανταρκτική. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια της περιοχής πρέπει όντως να υπάρχει ένα μανδυακό διάπυρο με τεράστιες ποσότητες πίεσης και θερμότητας, το οποίο πρέπει να δημιουργήθηκε πριν από 50-110 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν σχηματιστεί το στρώμα του πάγου που το καλύπτει.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

@!@10/11/201721:37

Έχουν καταντήσει κωμωδία τα σχόλια στα άρθρα τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Μπορείς να καταλάβεις άνετα την αμορφωσιά και προκατάληψη που διακατέχει τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Λιακόπουλος, Σώρρας, υαλουρονικό και ... διαβασμένα μαντζούνια αποτελούν την επιτομή της επιστήμης και τεχνολογίας για το μέσο αναγνώστη. Καλά λένε ότι κάθε λαός έχει τον ηγέτη που του αξίζει... Και ο Αλέξης πολύς σας πέφτει τελικά.

Απάντηση
@9@11/11/201716:30

Ξεχασες το φλυτζανη, τα θαυματα, τα οραματα και τους τρεις αγγελους. Λεμε για χαλια, πολλα χαλια. Μνημονια μεχρι να σβησει ο ηλιος.

Απάντηση
Argie10/11/201720:22

Ε όχι και μούφα....τόσα φοτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες πουλάει η Μέρκελ....πληρώστε μακάκες χαράτσια ΑΠΕ ανανέωσημες πηγές ενέργειας 70-80 ευρώ σε 210 ευρώ λογαριασμούς για να πουλάει ο Γερμανός προϊόντα που χωρίς επιδότηση από τους καταναλωτές ποτέ δεν θα ήταν βιώσιμα....εν τω μεταξύ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν φτηνό ρεύμα για την βαριά βιομηχανία και τους καταναλωτές τους με τα πυρηνικά τους εργοστάσια...

Απάντηση
spy10/11/201720:12

Κάθε φορά πού η NASA χρειάζεται χρήματα γιά τήν δραστηριότητα της... ανακαλύπτει.. καί κάτι.

Απάντηση
Μπάμπης10/11/201719:19

Αρα η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας μούφα???

Απάντηση
@ 16:0311/11/201722:28

Είναι γνωστό ότι επάνω στην υποτιθέμενη "υπερθέρμανση του πλανήτη από τους ανθρώπους" έχουν στηριχθεί προεκλογικές καμπάνιες, κόμματα και αποκόμματα και φυσικά έχουν στηθεί μπίζνες τρισεκατομμυρίων δολλαρίων που όλες στηρίζονται στο δόγμα να φοβίσουμε τους ανθρώπους, να τους βάλουμε το χέρι στην τσέπη να τους αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες και όλα αυτά για να ανοιχτεί μία αγορά τρισεκατομμυρίων. Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βάζουν ένα μικρό ή μεσαίο λιθαράκι στην υποτιθέμενη υπερθέρμανση αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου να θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνοι η απόσταση είναι τουλάχιστον.... χαώδης. Τέλος, όπως υπάρχουν χιλιάδες άρθρα και μελέτες που αποδεικνύουν την λεγόμενη θεωρία της υπερθέρμανσης, έτσι υπάρχουν αντίστοιχα χιλιάδες άρθρα και μελέτες που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Μία μικρή έρευνα στο internet είναι αρκετή για να δείτε μελέτες και από τις δύο πλευρές. Το ερώτημα είναι γιατί υπερπροβάλλεται υπόπτως μόνο η καταστροφολογική πλευρά, δηλαδή αυτή της υπερθέρμανσης από τα mass media. Η απάντηση έχει δωθεί παραπάνω.... Παράδειγμα, για την κατασκευή μίας μπαταρίας υβριδικού αυτοκινήτου (η οποία κατασκευάζεται μόνο στην Ιαπωνία) χρειάζεται κατανάλωση ενέργειας ίση με 10 συμβατικά αυτοκίνητα που θα λειτουργούν στο ρελαντί για μία εβδομάδα.

Απάντηση
@George11/11/201721:03

Θαυμάζω την υπομομή σου, να κάθεσαι να εξηγείς επιστημονικές έννοιες στα ψεκασμένα ζωντόβολα...

Απάντηση
George10/11/201720:26

"Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια της περιοχής πρέπει όντως να υπάρχει ένα μανδυακό διάπυρο με τεράστιες ποσότητες πίεσης και θερμότητας, το οποίο πρέπει να δημιουργήθηκε πριν από 50-110 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν σχηματιστεί το στρώμα του πάγου που το καλύπτει." Σου φαίνεται να συμμετέχει αυτό το φαινόμενο στην υπερθέρμανση όταν οι πάγοι δημιουργήθηκαν πάνω από το διάπυρο ενώ αυτό προϋπήρχε?

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία