Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής: Προβλήματα ρευστότητας στην Exin Group

Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής: Προβλήματα ρευστότητας στην Exin Group

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Exin Re «αφού το προσωπικό της αντασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου στη Ζυρίχη, παραμένει απλήρωτο για μήνες» - Πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωμές και σε άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η Exin

Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής: Προβλήματα ρευστότητας στην Exin Group
Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η Exin Group, που πρόσφατα κέρδισε στο διαγωνισμό για να αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, γεγονός το οποίο είναι άγνωστο τι επιπλοκές ενδεχομένως δημιουργεί στη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «The Insurance Insider» ο διευθύνων σύμβουλος της Exin Re, Mark Maupoux «παραιτήθηκε αφού το προσωπικό της αντασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου, που εδρεύει στη Ζυρίχη, παραμένει απλήρωτο για μήνες». Κατά το ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού και σε άλλες χώρες όπου η Exxin έχει δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελβετία) ενώ το δημοσίευμα περιέχει και δηλώσεις του επικεφαλής της Exin Group, Matt Fairfield, ο οποίος καθησυχάζει για τα προβλήματα ρευστότητας και αναφέρει ότι είναι συνηθισμένα για επιχειρηματικά ξεκινήματα καθώς ο Όμιλος έχει ιστορία 18 μηνών.

Η έκταση και το βάθος των συγκεκριμένων προβλημάτων που φαίνεται κατά το δημοσίευμα να έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα δεν είναι απολύτως σαφή και εκδηλώνονται σε μία περίοδο που η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται περατωθείσα και απομένει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγγράψει στις λογιστικές καταστάσεις του β' εξαμήνου 2017 ποσοστό των κερδών ύψους 143 εκατ. ευρώ που θα έχει η τράπεζα με την ολοκλήρωση της πώλησης. Επίσης δημιουργούνται απορίες δεδομένου ότι η φερεγγυότητα της Exin Group για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει διερευνηθεί και τεκμηριωθεί με την κατάθεση σχετικής επιστολής προς τους συμβούλους του διαγωνισμού πώλησης, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley. Ταυτόχρονο από το δημοσίευμα προκύπτει ότι ο Matt Fairfield εργάζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας ενώ παράλληλα έχει κινήσει διαδικασία για άντληση Κεφαλαίων με τη βοήθεια της PwC.
Κλείσιμο

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει πως και άλλα ανώτερα στελέχη της Exxin Re περιλαμβανομένου και του Chief Operating Officer, Peter Fierz έχουν παραιτηθεί και πως η αντασφαλιστική εταιρεία του Ομίλου ετοιμάζεται να τοποθετήσει τον Adam Mullan στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Κατά το δημοσίευμα ο επικεφαλής της Exin Group, Matt Fairfield εγείρει έναντι του Maupoux απαίτηση 6 εκατ. ευρώ.

Σε email το οποίο έχει στείλει η Exin την προηγούμενη εβδομάδα στο προσωπικό και το οποίο έχει περιέλθει στο «The Insurance Insider» ο Matt Fairfield αναφέρει στο management «ότι εργαζόμαστε για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων ρευστότητας» και «οι συνεργάτες μας στον τραπεζικό και αντασφαλιστικό τομέα συμφώνησαν να μας βοηθήσουν να συμβεί αυτό».

Η κλαδική έκδοση απευθύνθηκε στον κ. Fairfield ζητώντας του να σχολιάσει την κατάσταση και αυτός δήλωσε ότι «σε λιγότερο από 18 μήνες απ' το σημείο εκκίνησης έχουμε χτίσει έναν Οργανισμό με μία σειρά εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο μας που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους. Με το κλείσιμο της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική στο τέλος του χρόνου θα έχουμε υπερβεί το 1 δισ ευρώ σε υπεραξίες. Όπως σε κάθε start up θα υπάρχουν αναταράξεις στην πορεία. Ορισμένοι από τους αρχικούς συνεργάτες μας δεν τους ταίριαζε ένα νέο ξεκίνημα. Τους ευχόμαστε όλα τα καλά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο επικεφαλής του Ομίλου, Matt Fairfield εργάζεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο άντλησης Κεφαλαίων με την PricewaterhouseCooper. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και στοχεύουν σε συγκεκριμένους επενδυτές και δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προσπάθειες να διασφαλιστεί ρευστότητα είναι σε εξέλιξη ταυτόχρονα με την άντληση Κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι κατανοητό ότι αρκετοί υπάλληλοι της Exin δεν έχουν πληρωθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το προσωπικό σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελβετία αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές τους. Κατά την ιστοσελίδα προμηθευτές και φορολογικές Αρχές είχαν επίσης θέματα διασφάλισης έγκαιρων πληρωμών.

Αναφέρεται επίσης πως «αυτά τα προβλήματα ρευστότητας εμφανίζονται παρά το ντιλ το οποίο ανακοίνωσε η Exin μέσω της Exin Partners τον περασμένο Ιούνιο για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής με αποτίμηση 958 εκατ. Ευρώ».

«Η Exin Partners», προστίθεται, «είναι ένα επενδυτικό όχημα που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και περιλαμβάνει τον δισεκατομμυριούχο Τζον Κάλαμος, τον ιδρυτή του Calamos Asset Management, τον Τζον Κουντούνις, διευθύνοντα σύμβουλο της Calamos Asset Management και τον Matt Fairfield».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης