Χαστούκι από Βρυξέλλες: Ξεχάστε το QE - Δόση μόνο για να πληρωθεί η ΕΚΤ

Χαστούκι από Βρυξέλλες: Ξεχάστε το QE - Δόση μόνο για να πληρωθεί η ΕΚΤ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Για το χρέος δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup - Αποκλείει σε αυτή τη φάση τη συμμετοχή στο QE - Μνημόνιο χωρίς λεφτά από το ΔΝΤ - Μαρτύριο της σταγόνας για την εκταμίευση της δόσης παρά την ψήφιση των μέτρων

Χαστούκι από Βρυξέλλες: Ξεχάστε το QE - Δόση μόνο για να πληρωθεί η ΕΚΤ
«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup» δήλωσε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.

Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.  
Κλείσιμο

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το
QE


«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το
ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»...

Δόση κομμάτι - κομμάτι 

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε.

Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας.
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης