Στην κόψη του ξυραφιού για συμφωνία στο Eurogroup

Στην κόψη του ξυραφιού για συμφωνία στο Eurogroup

Παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου, το Washington Group θα αναζητήσει στις Βρυξέλλες τη «χρυσή τομή» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας - Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση που περιμένει να πιάσουν τόπο τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή 

 Στην κόψη του ξυραφιού για συμφωνία στο Eurogroup
H αγωνία της κυβέρνησης να πιάσει τόπο η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Washington Group κυριαρχούν το Σαββατοκύριακο λίγο πριν από τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Παρά το αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Άντι Μπαρ, η αίσθηση που υπάρχει στους διεθνείς αναλυτές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη συμμετοχή του Ταμείου.  
 

Αύριο Κυριακή αναμένεται να συνέλθει το λεγόμενο Washington Group στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι παίκτες της ελληνικής υπόθεσης από Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ για τη διατύπωση των δράσεων για το χρέος που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Δευτέρας και να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.  

Η συνεδρίαση του άτυπου οργάνου, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο στο Μπάρι της Ιταλίας πριν 10 ημέρες, αλλά και λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, αναμένεται αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Από ελληνικής πλευράς, παρότι δεν θα συμμετάσχουν στο Washington Group, μεταβαίνουν στη Βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος. 

Η παρουσία του τελευταίου έχει σημασία για τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο του Eurogroup αναφορικά με το χρέος -πρόκειται για τον ειδικό που χειρίστηκε στο παρασκήνιο από το 2012 όλες τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και η συμμετοχή του στην αποστολή ίσως να σημαίνει ότι είμαστε κοντά. 

Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης και θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιγράφει την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους. Η διατύπωση αυτή  θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2018 ως και το 2022. Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται αμέσως καθώς το ΔΝΤ θα πρέπει στη συνέχεια με βάση τις δικές του διαδικασίες να υποβάλει προς έγκριση στο εκτελεστικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

Αν καθυστερήσει πολύ αυτή η διαδικασία τότε οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να δώσουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα μια υπο-δόση της δόσης των 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. 

Το εναλλακτικό σενάριο, αν δεν υπάρξει λύση την Δευτέρα, είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μια βδομάδα αργότερα ή το αργότερο η επανάληψη της προσπάθειας για συμφωνία στο επόμενο προγραμματισμένο Εurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης