Στρατηγικός κακοπληρωτής το Δημόσιο με νέα χρέη ένα δισ. προς ιδιώτες

Στρατηγικός κακοπληρωτής το Δημόσιο με νέα χρέη ένα δισ. προς ιδιώτες

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - «Αγγίζουν» τα οκτώ δισ. οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς την αγορά

Στρατηγικός κακοπληρωτής το Δημόσιο με νέα χρέη ένα δισ. προς ιδιώτες
Ξεπέρασαν και τα 6,2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην αγορά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν προστεθούν όμως σε αυτά και ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα Τελωνεία, επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ο λογαριασμός αγγίζει τα οκτώ δισ. ευρώ -αν και στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ (γιατρούς, φαρμακευτικές κλπ) συμπεριλαμβάνονται και ποσά που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα λόγω του πλαφόν δαπάνης (rebate και clawback).

Στο τέλος Ιουνίου, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχναν συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συνολικού ύψους 7,235 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,306 δισ. ευρώ αφορούσε σε επιστροφές φόρων.

Κλείσιμο
Τρεις μήνες μετά και ενώ έχουν μεσολαβήσει πληρωμές ύψους δύο δισ. ευρώ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες μειώθηκε κατά μόλις ένα δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται στα 6,218 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,439 δισ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρων.

Ωστόσο, και η μείωση αυτή, δεν σημαίνει πως πληρώθηκαν οι δικαιούχοι! Για παράδειγμα, μέρος της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από οφειλές εφάπαξ του ΤΠΔΥ εντός του μηνός Ιουλίου 2016 οφείλεται στο νέο τρόπο υπολογισμού τους, βάσει του άρθρου 35 του Ν.4387/2016. Δηλαδή, ενώ τον Ιούνιο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρωστούσε 726 εκατ. ευρώ, οι οφειλές μειώθηκαν μεν σε 575 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι «κουρεύτηκαν» τα εφάπαξ των δικαιούχων.

Καθώς όμως η καθαρή μείωση χρέους είναι σχεδόν μισή από τις πληρωμές ή τους συμψηφισμούς και τα «κουρέματα» που έγιναν, φαίνεται ότι την ίδια στιγμή «γεννήθηκαν» και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς ιδιώτες, ύψους έως και ένα δισ. ευρώ περίπου.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει και νέα πίεση εκ μέρους των δανειστών που, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ», ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση για τις δαπάνες που θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις που θα λάβει η κυβέρνηση από το δάνειο των έξι δισ. ευρώ, για να πληρώσει τα χρέη που είχαν σωρευθεί στη διετία 2015-2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης