Παζάρια μέχρι το τέλος του 2016 για νέα μέτρα, χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ

Παζάρια μέχρι το τέλος του 2016 για νέα μέτρα, χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ

Στην Ντέλια Βελκουλέσκου και τις προθέσεις του Ταμείου στραμμένο το ενδιαφέρον

 

Παζάρια μέχρι το τέλος του 2016 για νέα μέτρα, χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ
Το στίγμα των προθέσεων του ΔΝΤ
σε σχέση με τους όρους παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα και την πίεση για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αναμένεται να δώσει σήμερα η εκπρόσωπος του Ταμείου στη χώρα μας, Ντέλια Βελκουλέσκου. Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση και τοποθέτηση από την έλευσή της στη χώρα μας, η κυρία Βελκουλέσκου έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.
 
Ολόκληρη η «τετράδα» των ελεγκτών του Χίλτον, μετακομίζει σήμερα σε άλλο ξενοδοχείο στα παράλια της Αττικής. Σε ένα άτυπο debate, όπου θα καταγραφούν τα κέρδη και οι απώλειες από τα παζάρια της αξιολόγησης που μόλις έκλεισε (και λίγο πριν αρχίσει η επόμενη το φθινόπωρο) από το συνέδριο του Economist θα «παρελάσουν» σήμερα:
 
Κλείσιμο
-Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος Κλάους Ρέγκλινγκ, που στη συνάντησή του χθες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
απέφυγε να ρίξει «λάδι τη φωτιά»,
λέγοντας μόνον πως ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί ακόμα διαφωνούν για το εάν, πότε και πόση ελάφρυνση θα χρειαστεί το ελληνικό χρέος, αλλά και ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. «Μπορεί το ΔΝΤ να έχει δίκιο, αλλά εγώ πιστεύω πως έχουμε εμείς», ήταν λίγο-πολύ η διπλωματική απάντηση που έδωσε χθες ο κ.Ρέγκλινγκ, «κλωτσώντας το τενεκεδάκι» των αποφάσεων ουσιαστικά για τα τέλη του χρόνου ή και για αργότερα.

-Ο επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο. Είναι το πρόσωπο που έκανε ως τώρα «κουμάντο» στις διαπραγματεύσεις και με τις «πλάτες» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατάφερε να κλείσει η επτάμηνης διάρκειας διαπραγμάτευση για την α΄αξιολόγηση. Θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει σήμερα ότι η συμφωνία που ενορχήστρωσε θα φέρει αποτελέσματα και δεν θα αποδειχθεί «εύθραυστη» όταν σε λίγους μήνες (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) θα φανεί αν ανοίγουν νέες «τρύπες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από τα νέα μέτρα στα οποία συναίνεσε με την κυβέρνηση.

-Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα εξηγήσει γιατί αντιδρά το Ταμείο στη συμφωνία που επετεύχθη, τι περιμένει να συμβεί τελικά στην ελληνική οικονομία και αν θα δεχθεί να μπει ως χρηματοδότης το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται αναγκαία από τους Ευρωπαίους αλλά, όπως δήλωσε αιχμηρά και η Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιέρ Μοσκοβισί πριν δύο εβδομάδες, το Ταμείο δεν κατανοεί «για ποια συμφωνία μιλάμε», αφού επιμένει πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ότι θα πέσουν έξω και θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση το ελληνικό χρέος.

-Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Αθήνα Φρανσίσκο Ντρούντι, καθώς και του ΕΜΣ Νικολά Τζιαμαριόλι, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα μιλήσουν για την παροχή ρευστότητας στην Οικονομία μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με την επαναφορά του waiver ή και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα επιμείνουν όμως και για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, για να πάρει μια ανάσας ρευστότητας η ελληνική οικονομία.

Την ελληνική οπτική θα δώσουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, που θα μιλήσουν στο ίδιο συνέδριο, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls στη χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης