Ρέγκλινγκ: Κάντε μεταρρυθμίσεις και αφήστε τις ελαφρύνσεις

Ρέγκλινγκ: Κάντε μεταρρυθμίσεις και αφήστε τις ελαφρύνσεις

Στα τέλη του χρόνου οι αποφάσεις και «εάν χρειαστεί» για ελάφρυνση του χρέους - «Μην κρατάτε την αναπνοή σας, οι αποφάσεις αυτές έρχονται … μετά τα μεσάνυχτα» είπε ο Τσακαλώτος


Ρέγκλινγκ: Κάντε μεταρρυθμίσεις και αφήστε τις ελαφρύνσεις
Την δέσμευση των δανειστών για να πάρουν μέτρα μείωσης του δανειακού βάρους της χώρας τα επόμενα χρόνια, «εάν χρειαστεί» όπως έλεγε και η απόφαση του Eurogroup
, επανέλαβε o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την μιας ώρας συνάντηση που είχε με τον κύριο
Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έκλεισε όμως και το "παράθυρο" για μείωση και των στόχων για τα συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μετά το 2018. 
 
Κλείσιμο
Οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα. Και ο κύριος Τσακαλώτος και ο κύριος Ρέγκλινγκ έδειξαν πως όλα θα κριθούν περί τα τέλη του χρόνου. 
 
Ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον επικεφαλής του ΕΜΣ. Τον ευχαρίστησα για όλη τη βοήθεια του στο παρελθον για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και στη συζήτηση για το χρέος στις 24 στο Γιουργοκρουπ όπου υπήρξε και ένας συμβιβασμός  με το ΔΝΤ. Συμφωνησαμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Ουσιαστικά θα έχουμε δυο παράλληλες διαδικασίες, μια για το χρέος και μία για τα προαπαιτούμενα. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνο  να έχουν ολοκληρωθεί και οι δυο διαδικδασίες με επιτυχία» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας πρέπει να πέσει το βάρος σε μια αναπτυξιακή ατζέντα για την Ελλάδα.
 
Ο κύριος Ρέγκλινγκ από πλευράς του έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να στηριζει την Ελλαδα» τόνισε, δηλώνοντας πως σήμερα έγινε η εκταμίευση της δόσεως των 7,5 δισ. προς στην Ελλαδα για την αποπληρωμή χρέους και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. «Τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν σε αρκετές δόσεις» είπε, συνδέοντάς τα έτσι με  τα επόμενα προαπαιτούμενα, όπως το νεο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την ανεξάρτητη αρχή Εσόδων κλπ 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε εκτιμά πως θα ξεκινησει η συζήτηση για να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ.Ρέγκλινγκ είπε τρεις φορές πως αυτό θα συμβεί αν χρειαστεί («if needed») όπως προβλέπει και η αποφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς», είπε, θα υπάρξουν αλλαγές στο προφίλ του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.
 
«Οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται» δήλωσε προσθέτοντας ότι ήδη αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα: «ο ΕΜΣ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδος, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια δανείων στα 32 χρόνια. Με τα δάνεια αυτά η Ελλάδα έχει ελάφρυνση 8 δισ. ευρώ το χρόνο και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη της Ευρώπης» τόνισε.
  
Σχετικά με την πρόταση Στουρνάρα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% το 2018 σε 2% ή χαμηλότερα, ο κύριος Ρέγκλινγκ τόνισε πως η δέσμευση για 3,5% είναι ακόμα νωπή, επειδή προβλεπόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο υψηλός στόχος «προφανώς δεν μπορεί να ισχύει για ένα χρόνο μόνο» αλλά και στα επόμενα.
 
Ο ίδιος εκτίμησε πως θα πάρει καιρό για να βρεθεί κοινός τόπος με το ΔΝΤ «ίσως σε ένα Eurogroup έως το τέλος του χρόνου». Παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, αλλά με την πάροδο του χρόνου «θα φανεί ποιος έχει δίκαιο, το ΔΝΤ ή εμείς».

Και ο κύριος Τσακαλώτος έδωσε περίπου το ίδιο στίγμα: «Τα καλά νέα είναι είναι ότι το Eurogroup βρίσκει λύσεις, αλλά συνήθως την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα. Όπως είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ, πριν 3 εβδομάδες δεν φαινόταν ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε. Το "αν χρειαστεί" συνδέεται με τις χρηματοδοτικες ανάγκες της χώρας και δεν ειναι αόριστη δέσμευση. Αλλά δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατησουν την αναπνοή τους μέχρι να υπάρξει η απόφαση, γιατί μπορεί και πάλι να γίνει την τελευταία στιγμή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης