Με άνοδο πάνω από 3% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με άνοδο πάνω από 3% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Σε υψηλό έτους ο Γενικός Δείκτης - Έκλεισε στις 629 Μονάδες καταγράφοντας άνοδο 3,15% με «οδηγό» τις τράπεζες

Με άνοδο πάνω από 3% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Ανοδική αντίδραση της τάξης του 3% πυροδότησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αλλά και τα εύσημα για την ψήφιση του αφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Η συμφωνία είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί, και ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η δόση των 5 δισ. ευρώ, εφόσον νομοθετηθεί και ο αυτόματος «κόφτης» που αποφασίστηκε στο Eurogroup μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εφόσον γίνει και αυτό, η συνεδρίαση της 24ης Μαϊου θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Εάν η πολιτική διαχείριση από την σημερινή κυβέρνηση επιτύχει και εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ενισχυθεί από την θετική ψυχολογία της αγοράς. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, τότε οι ξένοι επενδυτές θα παίξουν το trade των προσδοκιών, δηλαδή της επόμενης κυβέρνησης που θα κληθεί να εφαρμόσει τα όσα περιγράφηκαν, με ένα ίσως διαφορετικό μείγμα.

«Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά μετά την χθεσινή συνάντηση. Αν και δεν υπήρξαν λεπτομέρειες ή οριστικές αποφάσεις, το κλίμα δείχνει ότι υπάρχει η θέληση μεταξύ των υπουργών να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση» υποστηρίζει ο Daniel Lenz, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλά έτους και ημέρας, στις 629 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,15%, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν ράλι 6,7%. Η αντίδραση αντανακλάται και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό έτους, στο 7,718%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,789%.
Κλείσιμο

Στις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank κέρδισε 5,99% στα 2,3 ευρώ, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 3,7% στα 0,305 ευρώ, η Πειραιώς με ράλι 4,36% στα 0,287 ευρώ, διαγράφοντας μάλιστα τις απώλειες από την αρχή του έτους (στα 0,278 ευρώ) και η Eurobank με κέρδη 13,60% στα 0,994 ευρώ.

Πάντως, όλες οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν στην αρχή του 2016 (η Alpha Bank στα 2,49 ευρώ, η Εθνική στα 0,343 ευρώ και Eurobank στα 1,04 ευρώ). 

Στις μη τραπεζικές μετοχές, ξεχώρισαν η ΔΕΗ με ράλι 6%, ο Ελλάκτωρ με άνοδο 5,2%, η ΕΥΔΑΠ με άνοδο 3,8% και η Viohalco με κέρδη 5,97%. Στο 7,1% ο ΟΛΠ.

Εκρηκτικός ο τζίρος που έφθασε τα 200εκατ. ευρώ σε υπερτριπλάσια επίπεδα από τα συνήθη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης