«Κλειστά χαρτιά» από Ντράγκι - Δραγασάκη για το πρόβλημα της ρευστότητας

«Κλειστά χαρτιά» από Ντράγκι - Δραγασάκη για το πρόβλημα της ρευστότητας

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν δεν έγινε καμία αναφορά, αν και ήταν το κύριο θέμα συζήτησης - Η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - Λιτή ανακοίνωση από την ΕΚΤ

«Κλειστά χαρτιά» από Ντράγκι - Δραγασάκη για το πρόβλημα της ρευστότητας
Με μια λιτή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους Γιάνη Δραγασάκη - Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες» αρκέστηκε να σημειώσει η ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, με μια εξίσου λιτή δήώση, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

«Είπαμε στον κ. Ντράγκι ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος» σημείωσε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η δήλωση Δραγασάκη: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».
Κλείσιμο

Με ποιους στόχους πήγε στη συνάντσηη η ελληνική πλευρά
Για το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Η συνάντηση στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου ήταν διπλός: από τη μία, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) και, από την άλλη, να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα μια ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κ. Δραγασάκης μετέφερε στον κ. Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για φέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά), ώστε να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ, που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!), αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης