«Τορπίλη» από ΔΝΤ: Ελλειμμα 1,5% θα έχει φέτος η Ελλάδα, αντί για πλεόνασμα

«Τορπίλη» από ΔΝΤ: Ελλειμμα 1,5% θα έχει φέτος η Ελλάδα, αντί για πλεόνασμα

Το ΔΝΤ ζητά «κούρεμα» και προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεσμεύσει τη δόση των 7,2 δισ. - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα Λαγκάρντ, συζήτησαν «θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης» - Το «Πρώτο Θέμα» από τον Απρίλιο έγραφε ότι οι δανειστές υπολογίζουν το έλειμμα κοντά στo 2%

«Τορπίλη» από ΔΝΤ: Ελλειμμα 1,5% θα έχει φέτος η Ελλάδα, αντί για πλεόνασμα
Η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, τονίζοντας ότι το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ η προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των FT, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο  Σπίγκελ διευκρινίζει πως χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη του μήνα, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Ο Πίτερ Σπίγκελ επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αν και με βάση τους στόχους του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Το «Πρώτο Θέμα» από τον Απρίλιο έγραφε ότι οι δανειστές υπολογίζουν το έλειμμα κοντά στo 2% όπως μπορείτε να δείτε και στο πρωτοσέλιδο της 25ης Απριλίου.



Το δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ στους FT 


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup. 

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, με

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ

Όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν». Αλλά και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης