Σε Παππά, Μαρινάκη και Παπαδάκη τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας

Σε Παππά, Μαρινάκη και Παπαδάκη τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας

Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, η Empros Lines,η  Dorian LPG, η Hellenic Seaways, η Allied Shipbroking  και η China Eximbank - Περισσότεροι από 1.100 καλεσμένοι στο «Δείπνο της Χρονιάς» - Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία

Σε Παππά, Μαρινάκη και Παπαδάκη τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας
Μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας τιμήθηκαν στα ενδέκατα ετήσια Βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας της Lloyd’s List, τα οποία παρουσιάστηκαν μπροστά σ’ ένα κατάμεστο ακροατήριο 1.150 καλεσμένων στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental στην Αθήνα.

Στην λαμπερή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Lloyd’s List, η διεθνής ναυτιλιακή πηγή πληροφόρησης που ιδρύθηκε το 1734, ακούστηκαν οι ομιλίες καλωσορίσματος του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και του Noboru Ueda, προέδρου του ClassNK, του ηγετικού χορηγού των Βραβείων.



Στους καλεσμένους παρετέθη πριν το δείπνο δεξίωση κοκτέηλ από το American Bureau of Shipping και Πρόποση Σαμπάνιας στην Ελληνική Ναυτιλία η οποία χορηγήθηκε από τον Κινεζικό Νηογνώμονα.
Κλείσιμο

Εξέχων καλεσμένος της βραδιάς ήταν ο διεθνούς φήμης φυσικός, καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Στο ακροατήριο επίσης απηύθυνε λόγο ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, που αποκάλυψε σχέδια για το 2020 για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.



Τα Βραβεία λαμβάνουν χώρα ετησίως για να αναγνωρίσουν και να ανταμείψουν κατακτήσεις και αξιέπαινες ενέργειες στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς επίσης και για να προωθήσουν την θέση της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κέντρου. Οι νικητές επιλέγονται από μία ανεξάρτητη επιτροπή κριτών οι οποίοι εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Οι νικητές: 

Ο Πέτρος Παππάς βραβεύθηκε ως «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς» για το 2014, αντανακλώντας κυρίως την πρόσφατη διεύρυνση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας του Star Bulk Carriers. Μετά την συγχώνευση με τις κοινοπραξίες της Oceanbulk του Πέτρου Παππά με την Oaktree Capital Management και την απόκτηση των 34 φορτηγών χύδην στόλου της Excel Maritime Carriers, η Star Bulk ελέγχει 103 πλοία συμπεριλαμβανομένων νεότευκτων.

Το βραβείο της Lloyd’s List Ελληνικός Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς πήγε στον Ευάγγελο Μαρινάκη. Ο εφοπλιστής βρέθηκε αρκετές φορές στα οικονομικά πρωτοσέλιδα το 2014, με ειδήσεις που αφορούν τις δραστηριότητές του, μεταξύ αυτών: η ενδυνάμωση της εισηγμένης στον Nasdaq Capital Product Partners με την απόκτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων προϊόντων, το ξεκίνημα  ενός συνδυασμένου έργου να διερευνήσει την χρήση του LNG ως καυσίμου για τα μεγάλα πλοία εμπορευματοκιβωτίων και η εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου του δήμου του Πειραιά.



Ο Νίκυ Παππαδάκης τιμήθηκε με το Βραβείο της Lloyd’s List / Propeller Club «Επίτευγμα Ζωής» για την εξαιρετική σταδιοδρομία στην οποία φαίνεται σε κάθε βήμα η αγάπη του για την ναυτιλία και το ενδιαφέρον του για την θάλασσα και τους ναυτικούς. Ο κύριος Παππαδάκης ήταν ανάμεσα στους πρώτους εφοπλιστές που κατάλαβε την σπουδαιότητα της Κίνας ως μεγάλου επιχειρηματικού εταίρου και σηματικού κατασκευαστή πλοίων. Μεταξύ άλλων ρόλων έχει υπηρετήσει ακατάπαυστα την βιομηχανία, σε διάφορες θέσεις: έχει διατελέσει πρόεδρος του Intercargo, πρόεδρος της Helmepa και πρόεδρος του Propeller Club, του Διεθνούς Λιμένος Πειραιώς.

Ο Λάμπρος Βαρναβίδης βραβεύθηκε ως «Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς», το μόνο βραβείο ανοικτό σε μη Έλληνες. Ο κύριος Βαρναβίδης πρόσφατα αποσύρθηκε από επικεφαλής του παγκόσμιου ναυτιλιακού τομέα της Royal Bank of Scotland, τελειώνοντας μία σταδιοδρομία με την RBS η οποία για μία περίοδο πάνω από 40 χρόνια τον είδε άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνο για τον δανεισμό περίπου 100 δισ. δολαρίων στην ναυτιλία. Η RBS έχει επί πολλά χρόνια υπάρξει ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελληνικής ναυτιλίας.

Ο παραλήπτης του Βραβείου «Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς» για το 2014 ήταν η Empros Lines. Το Βραβείο συνέπεσε με την εκατονταετηρίδα από την απόκτηση  του πρώτου ιδρυτικού ατμόπλοιου της οικογένειας, το οποίο επίσης είδε την πρώτη χρήση του ονόματος Empros για ένα από τα πλοία της. Η επιτροπή θεώρησε την Empros ως μοναδική περίπτωση Ελληνικής εταιρίας η οποία διατηρεί μία τακτική γραμμή υπηρεσιών μεταφοράς χύδην καθώς επίσης και μία μεγάλη επιχείρηση ναυλώσεων. Στο μεταξύ η εταιρία έχει ξεκινήσει την ανανέωση του χύδην στόλου της με την παραγγελία πλοίων ultramaxes στην Ιαπωνία.

Η πλοιοκτήτρια VLGC Dorian LPG κέρδισε το Βραβείο Εταιρίας Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς. Η εταιρία πρόσφατα ξεκίνησε την παραλαβή της σειράς των 17 νεότευκτων VLGC, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρόγραμμα eco στον τομέα της, και σφυρηλάτησε πολλές εμπορικές συμφωνίες στην Ασία.

Επιβατηγός της Χρονιάς ήταν η Hellenic Seaways. Η εταιρία, η οποία αναπτύσσει τον μεγαλύτερο στόλο στην Ελληνική αγορά των επιβατηγών, έχει ξεκινήσει να μεταβάλλει τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά στο 2014.

Η Allied Shipbroking κέρδισε το Βραβείο του Μεσίτη της Χρονιάς για δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη ήταν η χρονιά του ξεκινήματος των Βραβείων το 2004.

Η  Import-Export Bank of China επελέγη ως ο νικητής του Βραβείου Χρηματοδότη της Χρονιάς και για πρώτη φορά το Βραβείο πήγε σε ένα Ασιατικό πιστωτικό ίδρυμα.

Το Poseidon Med, ένα φιλόδοξο έργο για την προωθήση, το LNG σαν ναυτιλιακό καύσιμο για την ανατολοκή Μεσόγειο, κέρδισε το Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος για το σύστημα διαχείρισης δεξαμενών έρματος. Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο οδηγείται από την QEnergy και περιλαμβάνει πολλούς συμμετέχοντες.

Η  Hellenic Marine Technical Managers’ Association, Martecma παρέλαβε το Βραβείου γοήτρου «Πειραιάς Διεθνές Κέντρο».

Η επιτροπή επέλεξε την Ελληνική Ακτοφυλακή ως τον αποδέκτη του Βραβείου για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία για την δράση της στην έρευνα και διάσωση, την πρόληψη της ρύπανσης, την μετανάστευση και άλλων καθηκόντων.

To Σωματείο Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων ανακοινώθηκε ως ο νικητής του Βραβείου Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση για τα διευρυνόμενα εκαπαιδευτικά του προγράμματα.

Το Βραβείο «Ναυτικός της Χρονιάς» απονεμήθηκε στον Καπετάνιο Νικόλαο Ντούσκο που ενώ κυβερνούσε το VLCC της Χανδρής «Πατρίς», ανταποκρίθηκε σε σήμα κινδύνου τον Ιανουάριο του 2014 και διάσωσε εννέα ναυτικούς από πλοίο που βούλιαζε ανοιχτά των ακτών της Μαδαγασκάρης.



Η Καπετάνισσα Υακίνθη Τζανακάκη κέρδισε το ειδικό Βραβείο «Γυναίκα της Θάλασσας» για την δράση της στην προστασία του δεξαμενόπλοιου της, «Αμφιτρίτη»,  και του πληρώματός του, στην διάρκεια ενός περιστατικού όταν δυνατοί άνεμοι το απείλησαν με απόρριψη φορτίου, στο Γενικό σταθμό επιβίβασης της Βηρυτού.

Το  Ocean Rig Athena,  της έβδομης γενιάς πλοίων γεώτρησης μεγάλου βάθους (ultra-deepwater drillship) της Ocean Rig, κέρδισε το Βραβείο «Πλοίο της Χρονιάς» για την εξελιγμένη στο σύνολό της και αιχμής τεχνολογία του.

Τα Βραβεία υποστηρίζονται επίσημα από εξέχοντες φορείς της Ελληνικής ναυτιλίας, περιλαμβανομένων της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ελληνικού Ναυτικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Επιστροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Στους υποστηρίζοντες οργανισμούς περιλαμβάνονται επίσης η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - Helmepa, η Ένωση Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), η Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών για τα Επιβατηγά Πλοία, το Propeller Club, o Διεθνής Λιμένας Πειραιώς, η WISTA Hellas, η Ένωση Τραπεζιτικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας και η Ένωση Πειραιώς για την Ναυτική Διαιτησία.



Τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyd’s List για το 2014

Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς -- Empros Lines

Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς - Dorian LPG Management LLC

Επιβατηγός Εταιρία της Χρονιάς - Hellenic Seaways

Μεσίτης της Χρονιάς - Allied Shipbroking Inc.

Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς - The Export-Import Bank of China

Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος- Poseidon Med

Βραβείο Πειραιάς Διεθνές Κέντρο – Martecma

Βραβείο Επιτεύγματος στην Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία - Ελληνική Ακτοφυλακή 

Διεθνής Προσωπικότητατης Χρονιάς - Λάμπρος Βαρναβίδης

Ναυτικός της Χρονιάς – Κάπταιν Νικόλαος Ντούσκος

Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση – Σωματείο Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων

Πλοίο της Χρονιάς - “Ocean Rig Athena"

Ειδικό Βραβείο – Γυναίκα της Θάλασσας – Κάπταιν Υακίνθη Τζανακάκη

Βραβείο Lloyd’s List/Propeller Club Επιτεύγματος Ζωής – Νίκυ Α. Παππαδάκης

Newsmaker της Ελληνικής Ναυτιλίας της Χρονιάς – Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης

Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς – Πέτρος Παππάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης