Εκτός Ελλάδος η Τρόικα για πρώτη φορά

Εκτός Ελλάδος η Τρόικα για πρώτη φορά

Εκτός συνόρων θα διεξάγει η κυβέρνηση την επόμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου. - Το αίτημα είχε θέσει με έμφαση ο Αντώνης Σαμαράς για να "μην υπάρχει η τρόικα και χαλάει το κλίμα" - Πώς παραλείφθηκε η φράση «θα επιστρέψουν στην Αθήνα» από την τελευταία ανακοίνωση της Τριμερούς


Εκτός Ελλάδος η Τρόικα για πρώτη φορά
Εκτός συνόρων και χωρίς να έχει την ομάδα Τόμσεν «στα πόδια της», θα διεξάγει η κυβέρνηση την επόμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ, τις οποίες μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου  με την Τρόικα θα ξεκινήσει από το Παρίσι, στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τη σταδιακή «απόσυρση» της Τρόικας από την Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «εξ αποστάσεως» και, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επικεφαλής της Τριμερούς θα επισκεφθούν την Αθήνα, μόνο όμως για δύο-τρεις ημέρες, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον αξιωματούχο του ΔΝΤ.

Όλα αυτά προέκυψαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τους εκπροσώπους των δανειστών και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η Αθήνα είναι γνωστό ότι επιθυμούσε από καιρό όπως η Τρόικα περιορίσει τις επισκέψεις της στη χώρα μας, τόσο για να μην «πυροδοτεί» αντιδράσεις στην κοινωνία, όσο και για να περάσει σταδιακά το μήνυμα της βήμα-βήμα «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να κρατήσει μακριά από την Αθήνα τους επικεφαλής της Τρόικας είχαν διαφανεί ήδη στον τελευταίο συνάντηση που είχαν στην Αθήνα πριν από τρεις εβδομάδες.
Κλείσιμο

Τα σημάδια ήταν εξόφθαλμα, προκαλώντας απορίες ακόμα και στους ελεγκτές:

1. Για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός δεν συνάντησε τους απεσταλμένους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου, τις ημέρες που βρέθηκαν στην Αθήνα. Η ομάδα Τόμσεν ήρθε και έφυγε χωρίς να μιλήσουν με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που δείχνει πως η Αθήνα επιδιώκει να έχει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, με τους προϊσταμένους των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον.

2. Η κυβέρνηση δεν θέλει «να κόβει βόλτες» η Τρόικα στην Αθήνα, σε εποχές που «μυρίζουν» εκλογές. Αυτό αποδεικνύεται και από την επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει το τελικό κείμενο της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ πριν λίγες μέρες, μόλις αναχώρησαν οι επικεφαλής της Τρόικας από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης οι δανειστές είχαν περιλάβει τη φράση ότι «θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου».

Αν και η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται σε τέτοιες ανακοινώσεις, το Μαξίμου ζήτησε και τελικώς απαλείφθηκε το ότι «θα επιστρέψουν στην Αθήνα» ("will return in Athens"). Παρέμεινε έτσι μόνο η αναφορά πως «θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου», χωρίς καμία νύξη στην παρουσία ή μη της αποστολής των δανειστών στην Αθήνα.

3. Καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οι υπουργοί που είχαν «καυτά» προαπαιτούμενα για το Σεπτέμβριο (κόκκινα δάνεια, ομαδικές απολύσεις), ζήτησαν επίμονα από την Τρόικα να μην συζητηθούν αυτά από τώρα, αλλά να εξεταστούν «μια και έξω» στην τελική διαπραγμάτευση σε δύο μήνες, για να μην ξεκινήσει μια πολύμηνη συζήτηση για ομαδικές απολύσεις, φόρους, κατασχέσεις κλπ.

"Τους παρακαλέσαμε" έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στις συσκέψεις, χωρίς να μπορούν όμως μετά να εξηγήσουν και το "γιατί"...

4. Ξένισε ιδιαίτερα στους ελεγκτές ότι από την πρώτη ημέρα που κατέφτασαν στην Αθήνα και μέχρι και την τελευταία συνάντηση που είχαν με τον κύριο Χαρδούβελη, την περασμένη Τετάρτη, άκουγαν διαρκώς τον υπουργό Οικονομικών να τους τονίζει ότι «πρέπει ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου να κλείσει γρήγορα» και όχι  να «σέρνεται» επί μήνες, όπως ως τώρα γινόταν σε όλους τους προηγούμενους ελέγχους. 

Έδειξαν έτσι ότι θέλουν, αν τελικώς έρθει η Τρόικα στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, να φύγει σε 2-3 μέρες το πολύ. Οι απεσταλμένοι των δανειστών αντέδρασαν, λέγοντας πως δεν μπορεί να το ζητάει αυτό η κυβέρνηση.

«Μόνο όταν ερχόμαστε στην Αθήνα δουλεύει η κυβέρνηση, αλλιώς δεν προχωράει τίποτε» είπαν και τόνισαν ότι έχουν μείνει ανοικτά πολλά θέματα τόσο για την έκθεση του Σεπτεμβρίου όσο και για τα επόμενα και πιο δύσκολα μέτωπα που πρέπει να προετοιμαστούν ως τον έλεγχο του Δεκεμβρίου για το 2015 (και περιλαμβάνουν και περικοπές συντάξεων). 

Στο τέλος όμως δέχτηκαν να συμφωνήσουν στη γραμμή της κυβέρνησης και, όπως όλα δείχνουν, πάμε πλέον για μια επίσκεψη-εξπρές το Σεπτέμβριο, αν και η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχίζεται έτσι εξ αποστάσεως μέχρι και το χειμώνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης